Punctul de vedere UNITER față de situația de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov

nov. 30th, 2016 | By | Category: Postcard

UNITER a trimis, pe adresa de e-mail a AgențieideCarte.ro. un comunicat de presă în care își exprimă punctul de vedere cu privire la situația de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov.  Vă prezentăm textul integral al comunicatului.

”UNITER – UNIUNEA TEATRALĂ DIN ROMÂNIA îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu grava escaladare a situaţiei conflictuale din Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov. Un teatru cu tradiţie, un teatru iubit de public, un teatru care a susţinut ani de zile un festival de valoare, un loc preţuit de artiştii scenei româneşti şi nu numai.

Pornit în urmă cu un an, ca un conflict al managerului de atunci (manager care a demisionat ulterior) cu Primăria din Braşov, ca urmare a sesizării unor nereguli în funcţionarea legăturii dintre cele două instituţii, continuat, apoi, prin sesizările şi protestele pe care actori şi angajaţi ai teatrului le-au făcut în legătură cu ceea ce ei au apreciat ca fiind nereguli (inclusiv în organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager), conflictul a căpătat astăzi o formă nemaiîntâlnită care a dus la divizarea şi polarizarea trupei şi a celorlalţi angajaţi.

Situaţia conflictuală a culminat, în această săptămână, cu luarea unei decizii extreme din partea conducerii interimare a Teatrului „Sică Alexandrescu” (conducere numită în funcţie, în urmă cu o lună, de către Primăria Braşov prin desemnarea ca manager a unei persoane din partea Sindicatului Teatrului) şi anume, desfacerea – prin forţarea limitelor legii – a contractului de muncă a trei angajaţi: doi dintre cei mai valoroşi şi premiaţi actori ai trupei, Maria Gârbovan şi Marius Cordoş, precum şi a contabilei şefe Mariana Hudişteanu, profesionist de necontestat.

În urmă cu două săptâmâni, când încă nu se ajunsese la o astfel de situaţie, am adresat o scrisoare Primarului Municipiului Braşov, cu propunerea de a găsi, împreună, soluţii profesioniste şi eficiente pentru detensionarea şi deblocarea acestei stări. Propunerea noastră a fost, din păcate, ignorată.

În acest moment, fără precedent, reiterăm propunerea noastră către Primăria Braşov de a media împreună conflictul de la Teatrul „Sică Alexandrescu”.

Totodată, susţinem organizarea, cât mai repede cu putinţă, a unui concurs pregătit temeinic care să aibe ca rezultat aducerea la conducerea instituţiei a unui manager profesionist, pe măsura valorii teatrului.

UNITER ”


Număr de vizualizări :1076


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro