Horațiu Mălăele, Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu, Monica Filimon, Robert Horton și Maryna Ajaja, la Festivalul Filmului Românesc de la Seattle

nov. 12th, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 18- 20 noiembrie 2016, la SIFF Cinema Uptown (511 Queen Anne Ave N, Seattle, WA 98109), Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu Societatea Culturală Româno-Americană (ARCS) din Seattle, anunță cea de-a treia ediție a Festivalului de Film Românesc “Un ochi râde, un ochi plânge: Despre origini”. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul festivalului.

Evenimente în avanpremiera festivalului:

Prezentarea documentarului Aliyah DaDa:

Luni, 14 noiembrie

13.00, la The New School, School of Media Studies, Kellen Auditorium (66 Fifth Avenue, Ground Floor, New York, NY  10011)

Miercuri, 16 noiembrie
18.30, la Templul Evreiesc Beth Am (2632 NE 80th St, Seattle, WA 98115)
Cu participarea regizoarei Oana Giurgiu. Eveniment gratuit, locuri limitate.

Vineri, 18 noiembrie
19:00
De ce eu?
2015 (dramă, thriller) 2h 5m, regia: Tudor Giurgiu
Monica Filimon moderează dialogul regizorului Tudor Giurgiu și producătoarei Oana Giurgiu cu publicul

21:30
Cocktail de deschidere

ARCS și invitații Festivalului de Film Românesc vă invită să sărbătoriți deschiderea celei de-a treia ediții a festivalului la  SIFF Cinema Uptown.
Gală deschisă publicului

Sâmbătă, 19 noiembrie
10:25
Aliyah DaDa
2015 (documentar) 1h 55m, regia: Oana Giurgiu
Monica Filimon moderează dialogul regizoarei Oana Giurgiu cu publicul

13:05
Câinii
2016 (dramă) 1h 44m, regia: Bogdan Mirică
Moderator Robert Horton

15:30 PM
De ce eu?
2015 (dramă, thriller) 2h 5m, regia: Tudor Giurgiu
Monica Filimon moderează dialogul regizorului Tudor Giurgiu și producătoarei Oana Giurgiu cu publicul

18:10
Nunta mută
2008 (comedie, dramă) 1h 27m, regia: Horațiu Mălăele
Monica Filimon moderează dialogul regizorului Horațiu Mălăele cu publicul

Duminică, 20 noiembrie
10:25
Strada Speranței
2016 (animație, 3D) 1h 14m, regia: Ștefan & Alexandru Buzea, Nicolae Radu
Moderatoare Monica Filimon

12:20
Câinii
2016 (dramă) 1h 44m, regia: Bogdan Mirică
Moderator Robert Horton

14:50
Dincolo de calea ferată
2016 (dramă) 1h 28m, regia: Cătălin Mitulescu
Moderator Maryna Ajaja

17:00
Funeralii fericite
2013 (comedie) 1h 51m min, regia: Horațiu Mălăele
Monica Filimon moderează dialogul regizorului Horațiu Mălăele cu publicul

Luni, 21 noiembrie
Eveniment de închidere a festivalului.
Sunt un orb

19:00 Kirkland Performance Center (350 Kirkland Ave, Kirkland, WA 98033)
Celebrul actor român Horațiu Mălăele va susține un one-man show (spectacol în limba română).
Pentru mai multe detalii:

romanianfilmfestseattle.com/
romanianfilmfestseattle.com/program

Invitați speciali:

Celebrul actor, regizor și caricaturist Horațiu Mălăele s-a născut în 1952, la Târgu Jiu, România. A avut prima expoziție de artă ca elev în clasa a XII-a. După absolvirea Institutului de Teatru și Film din București, în 1975, și-a început cariera pe scena Teatrului Național din Piatra Neamț. După câțiva ani, s-a mutat la București, unde a jucat roluri de mare succes pe scenele teatrelor de renume: Nottara, Odeon, Bulandra. Și-a început cariera de regizor de teatru cu spectacolele O sărbătoare princiară, de Theodor Mazilu, Puricele, de Georges Faydeau, Carlo împotriva lui Carlo, de Paul Ioachim, pentru care a primit Premiul de Comedie în 1994. Și-a făcut debutul în cinematografie, în 1974, cu Muntele ascuns. A regizat filmele Pălăria (2004), Nunta mută (2008) și Funeralii fericite (2013). A avut peste 30 de expoziții de artă și a publicat volumul autobiografic Horațiu despre Mălăele și colecția de aforisme și amintiri Rătăciri.

Tudor Giurgiu este un remarcabil producător și regizor, născut în Cluj-Napoca, România. A fost Director General al Televiziunii Naționale Române între 2005 și 2007. Membru al Academiei de Film European, Tudor Giurgiu este fondatorul și președintele Asociației de Promovare a Filmului Românesc, organizatoare a Transilvania International Film Festival (TIFF), cel mai prestigios eveniment de film din România, considerat de Indiewire drept “unul dintre primele 50 de festivaluri de film ale lumii”. Tudor Girgiu a fost unul dintre cei 24 de lideri în domeniile lor de activitate care a participat la programul Eisenhower Fellowships în 2014. A regizat și produs documentare, filme de scurt metraj, filme artistice, care au fost prezentate la numeroase festivaluri de film din lumea întreagă. Filmele Legături bolnăvicioase (Berlinale, 2006-Panorama) și Despre oameni și melci (cel mai mare succes de box office în 2012), pe care Festivalul de Film Românesc de la Seattle l-a prezentat în 2014, scurt metrajul Superman, Spiderman or Batman (câștigător al Premiului Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scurt metraj european în 2011) au impresionat atât criticii, cât și publicul.  Iubitorii de film din Seattle așteaptă cu nerăbdare să discute cu Tudor Giurgiu despre cel mai recent film al său, De ce eu?, un thriller inspirat de un caz real de corupție din România zilelor noastre.

Oana Giurgiu, născută în București, a studiat Drept și Jurnalism. Și-a început cariera în industria filmului ca regizor de documentare pentru Televiziunea Română. Din 2002, Oana Giurgiu face parte din bordul Transilvania International Film Festival (TIFF). În 2004, a lucrat cu Cristi Puiu ca director de locații la filmul Moartea Domnului Lăzărescu. A fost director de producție la filmul Delta al lui Kornel Mundruczo, (FIPRESCI la Cannes, 2008) și la Katalin Varga al lui Peter Strickland (Ursul de Argint, Berlinala 2009). A lucrat ca producător la filmele lui Tudor Giurgiu, Legături bolnăvicioase (2006), Despre oameni și melci (2012) și De ce eu? (2015), precum și la Poziția copilului, al lui Călin Peter Netzer (2014). În 2015, a regizat documentarul Aliyah DaDa, care explorează  istoria românilor evrei și a emigrației lor în Palestina. Acum lucrează la Spioni de ocazie, un film despre o poveste mai puțin cunoscută a unui grup de tineri evrei din Palestina, trimiși de British Intelligence într-o misiune sinucigașă în spatele liniilor inamice.

Monica Filimon, născută în România, s-a mutat în SUA în 2003. În prezent, este conferențiar la Kingsborough Community College, CUNY, din New York. Cu un doctorat în Literatură Comparată de la Universitatea Rutgers (2011), Monica Filimon a publicat articole despre cinema-ul francez, german și român. Tocmai a terminat o carte despre contribuția lui Cristi Puiu la cinematografia lumii și la cea românească. Cum Monica Filimon a moderat dialogurile invitaților speciali cu publicul din Seattle de la prima ediție a Festivalului de Film Românesc, ea este așteptată cu multă căldură și anul acesta.

Robert Horton este critic de film. Publică regulat recenzii în Seattle Weekly, Everett Herald, precum și în Film Comment. Timp de 10 ani a fost curatorul programului “Magic Lantern”, program de discuții despre film de la Muzeul Frye Art. Predă cursuri de film la Seattle University și este conferențiar invitat de Smithsonian Journeys. Este autorul a două cărți dedicate filmului, Frankenstein (Columbia University Press) și Billy Wilder: Interviews (University Press of Mississippi), precum și al romanului grafic Rotten (Moonstone Books). Robert Horton scrie despre filme pentru blogul The Crop Duster (roberthorton.wordpress.com). Este membru al Asociației “Broadcast” a Criticilor de Film. În 2012, a fost curatorul expoziției „Celluloid Seattle: A City at the Movies”, de la Museum of History & Industry.

Maryna Ajaja, născută la Hollywood, s-a mutat la Seattle în 1969. Este specialistă în cinematografia din Europa de Est, Asia Centrală, Georgia, Țările Baltice și Rusia. Din 1997, face selecția de filme pentru Festivalul Internațional de Film din Seattle, un festival de 20 de zile, care prezintă anual peste 400 de filme, reprezentând toate genurile: film artistic, documentar, film de arhivă, animație, film experimental și scurt metraj. Maryna Ajaja este scriitoare și poetă.

Festivalul este realizat și cu suport din partea: Ministerului Afacerilor Externe-Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni; Seattle International Film Festival; University of Washington; donații private și din partea unor firme locale din Seattle.

Număr de vizualizări :967


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro