Expoziţia „rêverie“ a artistei Gabriela Culic, la Galeria ICR Viena

nov. 4th, 2016 | By | Category: Postcard

În perioada 8 noiembrie – 2 decembrie 2016, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă expoziţia „rêverie“ semnată de Gabriela Culic. Vernisajul are loc marți, 8 noiembrie, de la ora 18.00, la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040), în prezenţa artistei Gabriela Culic şi a curatorului Ana-Maria Altmann.

„Linişte. O răsuflare. O bătaie din aripi şi suntem liberi.

Ca o reminiscenţă a unei perioade în care doar vântul şi croncănitul păsărilor spărgeau liniştea unei realităţi pustii şi echilibrul lumii dăinuia ca un instinct primordial în toate fiinţele vii, pânzele Gabrielei Culic ne amintesc de o dorinţă greu explicabilă. Inspirată  de zborul păsărilor, artista creează în lucrările ei o atmosferă unică de linişte şi libertate în care nimic nu este ameninţător. Gabriela Culic preia – ca printr-o suavă strângere de mână – privitorii și îi conduce lin într-o lume depărtată de realitatea cotidiană în care ochiul şi sufletul descoperă doar ceea ce trebuie să fie; liniște şi siguranță. Transpuși astfel într-un univers care în același timp a existat și nu a existat, pe care au siguranța că îl cunosc şi totuși nu-l cunosc, privitorii se surprind transportați într-un timp ancestral a cărui percepție despre începutul tuturor ființelor se derulează secvențial în moduri mereu noi şi diferite.

Ca un contrapunct de-a dreptul paradoxal al unei societăţi din ce în ce mai dinamice şi mai tehnologizate, în care noţiunea timpului a deviat deja de pe orbita unei conştiinţe de sine narcisiste, Gabriele Culic deschide ferestre spre lumi care, asemenea viselor, se află în afara timpului măsurabil, neavând absolut deloc nevoie de acesta. Asemenea viselor, cosmosul creat de Gabriela Culic se supune cu acuratețe ritmului straturilor picturale care se condiționează reciproc, fac referire unele la celelalte şi în ciuda complexității lor nu rămân niciodată de nepătruns. Propriul sine găsește mereu în nevoia de armonie, o busolă care ajută la orientarea în universul multidimensional al lucrărilor. Iar acolo, în acest punct dincolo de spaţiu şi timp, întâlnim din nou această dorinţă, această aspiraţie interioară tăcută pe care nu dorim să o numim, iar acum nici nu mai este necesar să o facem, pentru că învăţăm să visăm din nou de la început.

Dintr-o dată se face linişte. Ceaţa se aşterne ca un văl călduros pe solul obosit după trecerea verii. Păsările se mai zbat o dată peste pământul negru și argilos al începutului de iarnă, se opresc pentru un moment – şi îşi iau zborul. O răsuflare. O bătaie din aripi şi suntem liberi.“ (Ana-Maria Altmann)

Gabriela Culic s-a născut în 1965 la București. A absolvit în 2003 Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. În ultimii 15 ani, artista a avut numeroase expoziții în România și pe plan internațional și a obținut multiple premii și distincții. În prezent Gabriela Culic trăieşte şi lucrează la Bucureşti și Berlin.

Mai multe detalii despre artista Gabriela Culic şi despre lucrările acesteia pot fi accesate pe

culicggabriela.wixsite.com/gabrielaculic

Expoziţia „rêverie“ poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada 8 noiembrie – 2 decembrie (cu excepţia zilelor de 30 noiembrie şi 1 decembrie), de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00. Intrarea este liberă.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :894


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro