Dezbatere din seria TIMPUL 140: ”Poveștile și viața. Scenarii terapeutice la purtător”

nov. 16th, 2016 | By | Category: Postcard

Vineri, 18 noiembrie 2016, ora 18:00, în librăria Cărturești Palas Mall din Iași, Revista de cultură contemporană TIMPUL, în parteneriat cu Institutul Francez Iași, vă invită să participați la dezbaterea de idei ”Poveștile și viața. Scenarii terapeutice la purtător”. Invitații dezbaterii sunt: conf.univ.dr. Ovidiu Gavrilovici (psiholog), dr. Dana Țabrea (critic de teatru) și dr. Richard Constantinescu (medic și istoric al medicinei). Dezbaterea va fi moderată de redactorul-șef al revistei TIMPUL, conf.univ.dr. George Bondor.

Evenimentul Poveștile și viața. Scenarii terapeutice la purtător face parte din seria dezbaterilor de idei pe care Institutul Francez Iași și revista TIMPUL le realizează pe parcursul acestui an, sub egida TIMPUL 140, prilejuite de momentul aniversar al revistei noastre.

Dezbaterea cu tema Poveștile și viața. Scenarii terapeutice la purtător își propune să retrezească interesul pentru poveștile de viață, într-o lume preocupată exagerat de mult de poveștile de succes. În goana după câștigul imediat, după recunoaștere publică rapidă, după funcții de tot felul și statut social convenabil, omul de azi uită tot mai mult de împlinirea vieții lui și a celorlalți. Iar astfel, uită de sine, de bucuriile simple, de căutarea a ceea ce Aristotel numea „viața bună”. Pe scurt, uită de propria fericire. Împotriva acestei regretabile stări de fapt, ne propunem să regândim locul poveștilor în viața noastră. Ele pot însemna atât o reverență făcută memoriei celor care au avut ori au o viață împlinită, cât și o încercare de retrezire în noi a pasiunii pentru simpla povestire a propriei vieți. Căci cea din urmă a avut cândva rosturi cu adevărat elevate: mărturisire, examen de conștiință, analiză și grijă de sine. Ce loc mai ocupă poveștile în viața noastră? Oare poveștile pe care le spunem în literatură, teatru, film, în artă în general mai au o conexiune de adâncime cu propriile vieți? Totodată, spun ele ceva hotărâtor despre omul de azi și despre condiția umană? Mai avem noi astăzi o identitate demnă de a fi povestită? Sau poveștile au devenit simple construcții menite consumului, țesute doar pentru a prinde la public? Mai știm noi astăzi să povestim, așa cum o făceau odinioară marii scriitori, dramaturgi și regizori? Inversând un pic perspectiva, trebuie să ne punem și alte câteva întrebări: Oare nu cumva viața se construiește mereu prin intermediul poveștilor pe care le spunem? Identitatea noastră este, cumva, una narativă? Oare poveștile mai pot avea un rol purificator, așa cum aveau tragediile Greciei antice? Mai pot ele avea un sens terapeutic? La toate aceste întrebări vom încerca să răspunem împreună cu invitații noștri: un psiholog, un istoric al medicinei și un critic de teatru.

Evenimentul va avea loc vineri, 18 noiembrie 2016, ora 18:00, în librăria Cărturești Palas Mall din Iași. Participarea la eveniment este liberă. Dezbaterea se adresează atât publicului specializat, cât și elevilor și studenților interesați de înțelegerea adecvată a fenomenelor sociale și culturale ale zilelor noastre.

Număr de vizualizări :752


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro