spot_img

Cele mai așteptate traduceri din literatura universală, lansate la Gaudeamus 2016

Noi titluri apărute în colecția „Biblioteca Polirom”, cel mai important proiect editorial autohton dedicat traducerilor din literatura universală, vor fi lansate în cadrul Tîrgului de Carte Gaudeamus, ediția 2016. Fie că vorbim de cărți esențiale din literatura universală, semnate de autori consacrați (Javier Marías, Charles Bukowski, Cesare Pavese, Eric Maria Remarque, Junichiro Tanizaki, Ida Simons etc. ), fie că vorbim de vocile și tendințele noi din literatura universală de astăzi (Jón Kalman Stefánsson, David Duchovny, Irina Teodorescu, Philippe Besson, Simon Liberati, Michele Mari, Susan Abulhawa etc. ), dar și de seriile de autor dedicate unora dintre cei mai reprezentativi autori pentru colecția de traduceri a editurii (Vladimir Nabokov, Haruki Murakami), „Biblioteca Polirom” își întîmpină fanii la această nouă ediție Gaudeamus cu cei mai îndrăgiți autori, cele mai rîvnite cărți, toate aflate la reducere (20-30%).

5 titluri Biblioteca Polirom de neratat la Gaudeamus 2016

•  Chipul tău mîine. Venin şi umbră şi adio, de Javier Marías, unul dintre cei mai importanţi scriitori spanioli contemporani; traduse în peste treizeci de limbi, cărțile sale se vînd în milioane de exemplare.

Traducere din limba spaniolă de Andrei Ionescu

Carte publicată şi în ediţie digitală

Venin şi umbră şi adio, ultima parte a trilogiei romaneşti Chipul tău, mîine, este considerat şi cel mai reuşit roman din acest triptic aparţinînd lui Javier Marías.

Este sufletul nostru în stare să suporte ceea ce ne e dat să trăim? Trebuie oare să povestim întotdeauna ceea ce ni se întîmplă? Îl cunoaştem cu adevărat pe cel alături de care trăim? La aceste întrebări şi la multe altele va răspunde romanul Venin şi umbră şi adio, piesa ultimă care întregeşte magistral capodopera lui Javier Marías, o sinteză a viziunii sale existenţiale şi artistice, deghizată într-un captivant roman de spionaj.

Chipul tău mîine. Venin şi umbră şi adio va fi lansat sîmbătă, 19 noiembrie, ora 13.30, la standul editurii. Invitați: Iulia Popovici, Andrei Ionescu.

• Seria de autor „Vladimir Nabokov“, Scrisori către Vera

Traducere din limba engleză și note de Veronica D. Niculescu

Carte publicată și în ediție digitală

Scrisorile marelui scriitor către Vera, soția sa, pentru prima oară în volum, în limba română – cronica unei povești de dragoste de-o viață

„Da, am nevoie de tine, basmul meu. Fiindcă tu eşti singura cu care pot să vorbesc despre nuanţa unui nor, despre cîntecul unui gînd – şi despre cum, cînd am ieşit astăzi la muncă şi am privit în faţă o floarea-soarelui înaltă, ea mi-a zîmbit din toate seminţele. În cea mai mizeră parte a Marsiliei, există un mic restaurant rusesc. Am halit acolo cu marinarii ruşi – şi nimeni nu ştia cine sînt şi de unde sînt, pînă şi eu eram surprins că purtam cîndva cravată şi şosete fine… din stradă se prelingeau o răcoare acrişoară şi zumzetul serilor lîngă port. Şi ascultînd şi privind mi s-a părut că mi-l amintesc pe Ronsard pe de rost şi ştiu numele oaselor craniului, ale bacteriilor, ale sucurilor de fructe. A fost ciudat.“

(Vladimir Nabokov, într-o scrisoare către Vera)

Volumul Scrisori către Vera va fi lansat sîmbătă, 19 noiembrie, ora 14.00, la standul Polirom. Invitate: Veronica D. Niculescu, Dana Pîrvan

Dragoste la 17,50 $, cea mai bună antologie de povestiri a lui Charles Bukowski

Traducere din limba engleză şi note de Cristian Neagoe

Carte publicată şi în ediţie digitală

Dragoste la 17,50 $ concentrează în textele sale întregul univers sordid, cinic şi atît de uman al autorului american. Majoritatea lor descriu, din perspectiva protagonistului Henry Chinaski, alter ego-ul autorului, lumea pe care acesta a cunoscut-o foarte bine: o Americă a periferiilor, săracă, degradată şi coruptă, înţesată de alcoolici, tîrfe, vagabonzi şi rataţi. Sexul, violenţa şi alcoolul sînt omniprezente, iar prieteniile sînt superficiale şi pragmatice. Iubitele înşală sau sînt violate, bărbaţii ucid, fură, se încaieră, dragostea adevărată este rară şi efemeră. De multe ori prozatorul îşi dezvăluie şi o faţetă jucăuşă, lăsîndu-şi imaginaţia să se dezlănţuie în texte fanteziste, de un umor irezistibil: Chinaski boxează cu Hemingway și îl face knóckout, e pe cale să devină cel mai mare scriitor american şi e asaltat de femei superbe şi bogate. Însă, indiferent dacă apelează la biografie sau la imaginaţie, Bukowski îşi impune viziunea asupra lumii şi izbuteşte să creeze, din întîmplări aparent mărunte, literatură de o extraordinară calitate.

Dragoste la 17,50 $ va fi lansat sîmbătă, 19 noiembrie, ora 19.00, la standul Polirom. Invitați: Marius Chivu, Cristian Neagoe

• Seria de autor Haruki Murakami, Meseria de romancier

Traducere din limba japoneză şi note de Andreea Sion

Reunite tematic sub umbrela unei încercări personale de a defini impulsul de a scrie proză, eseurile din Meseria de romancier abordează teme precum opoziția dintre experiență de viață și experiență livrescă, importanța visului, exploatarea zonelor neclare, atrase din subconștient.

„Dacă romanele mele au ceea ce s-ar putea numi originalitate, asta se datorează libertăţii. La vîrsta de 29 de ani, mi-am spus, dintr-odată, simplu, că «vreau să scriu» şi am pus pe hîrtie primul roman. N-am fost nici chinuit de o dorinţă puternică, nici încorsetat de reguli privind felul în care trebuie scris un roman. Nu ştiam cum merg lucrurile în lumea literară şi (din fericire sau din păcate)  n-aveam nici vreun model printre scriitorii consacraţi la care să mă raportez. Voiam doar să scriu, în stilul meu, un roman care să-mi reflecte sufletul – atît şi nimic mai mult. Am simţit un impuls foarte puternic şi, fără să mă gîndesc prea mult la ce avea să urmeze, m-am aşezat la birou şi am început să scriu la întîmplare. Iar cînd făceam asta, aveam un sentiment foarte viu de plăcere şi libertate.”

(Haruki Murakami)

Coajă de nucă, de Ian McEwan

Traducere din limba engleză și note de Dan Croitoru

Carte publicată și în ediție digitală

Lansat simultan în Marea Britanie şi SUA la începutul lunii septembrie 2016, Coajă de nucă este o poveste clasică despre crimă şi trădare, relatată din perspectiva unui narator cu o viziune şi o voce unice în literatura ultimilor ani – un fetus a cărui mamă şi-a înşelat soţul cu fratele acestuia şi acum plănuieşte să-l otrăvească. Dar un fetus înzestrat cu conştiinţă, perfect ancorat în actualitatea acută a atentatelor teroriste din inima Europei, a noului război rece dintre Rusia şi SUA, a tragediei refugiaţilor. Un thriller psihologic plin de suspans, Coajă de nucă este o dovadă de virtuozitate literară şi, totodată, un omagiu adus lui William Shakespeare la 400 de ani de la moartea acestuia.

Lansarea romanului Coajă de nucă va avea loc sîmbătă, 19 noiembrie, ora 16.30. Invitați: Cristian Teodorescu și Dan Croitoru.

Colecția „Biblioteca Polirom”, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu, numără pînă în prezent peste 1.000 de titluri.

În perioada 16-20 noiembrie 2016, va avea loc cea de-a XXIII-a ediţie a Tîrgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, ce se va desfăşura în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

Editurile Polirom şi Cartea Românească vor fi prezente la această ediţie Gaudeamus cu peste 1000 de titluri, cu reduceri de preţ şi oferte speciale accesibile publicului larg. Nelipsite vor fi cărţile la preţul de 10 lei, dar şi reducerea de 20-30% pentru volumele prezente la stand.

Programul complet de evenimente Polirom și Cartea Românească, aici.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508