Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, un pilon al vieții culturale

nov. 1st, 2016 | By | Category: Postcard

Situată în inima capitalei, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” de-a lungul ultimilor ani a devenit un pol cultural pentru cele mai interesante și complexe evenimente adăugând rezonanță și strălucire vieții românești. Vă prezentăm evenimentele desfășurate în perioada 25 octombrie -5 noiembrie 2016, la BCU ”Carol I”.

Marţi, 25 octombrie – Lansarea volumului ,,In memoriam THEODOR GRIGORIU  –  90 de ani de la naştere” și concert cameral

În Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” au răsunat acordurile compozițiilor muzicale ale maestrului Theodor Grigoriu într-un concert cameral, care a precedat lansarea volumului In memoriam, 90 de ani de la naștere, ediție îngrijită de Mihaela Marinescu,  apărut la Editura Muzicală în 2016. Această carte reunește gânduri și amintiri despre maestru, autentic portret  la care au participat un mare număr de condeieri, prieteni, discipoli, interpreți. Evenimentul a fost prezentat de către dr. Ilinca Dumitrescu, pianistă solistă concertistă, muzicolog; prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, muzicolog; Răsvan Cernat, dirijor, compozitor și conf. univ. dr. Mihaela Marinescu – Grigoriu, muzicolog.

Miercuri, 26 octombrie – Lansarea volumului „Sânge din sângele lui Dracula – Saga boierilor Florescu”, editura Corint, Radu R. Florescu și Matei Cazacu

Volumul Sânge din sângele lui Dracula. Saga boierilor Florescu de Radu R. Florescu și Matei Cazacu a fost prezentat publicului de către fiii istoricului român, John și Radu Florescu, în cadrul unui eveniment de lansare organizat în Salonul Carol I al bibliotecii.

”Cunoscând reperele intelectuale ale profesorului Radu Florescu, titlul cărții Sânge din sângele lui Dracula. Saga boierilor Florescu, nu este o surpriză. De această dată, obiectivul principal nu mai este analiza istorică a unui mit, ci elaborarea genealogiei uneia dintre cele mai vechi familii de boieri din România: familia Florescu. Analiza acoperă aproape 600 de ani de istorie, începând cu legăturile sale de sânge feudale de la Vlad Ţepeș, ajungând până în prezent.

Cartea are două părți. Prima parte urmează saga familiei Florescu de la origini departe în timp până la începutul secolului XX, iar a doua parte poate fi citită ca o schiță autobiografică: pornind din copilăria lui Radu Florescu în București, până la anii de exil în Anglia și apoi, după al doilea război mondial, în Statele Unite ale Americii. (…)

Cu siguranță, fiecare cititor va alege modul în care această carte va fi reținută. Însă, dincolo de diversitatea acestor abordări, cred că trebuie să subliniem lecția singulară a profesorului Florescu, și anume că istoria poate fi la fel de interesantă precum sunt miturile sau legendele.” – a declarat Mireille Rădoi.

Joi, 27 octombrie – Prezentarea publică a emisiunii filatelice „Motoarele, pasiune regală”

Cu ocazia celei de-a 95-a aniversări a regelui Mihai, Aula Bibliotecii Centrale Universitare”Carol I” a găzduit una dintre manifestările dedicate acestei zile și anume lansarea emisiunii de mărci poștale Motoarele, pasiune regală, prezentată de Cristina Popescu – director general Romfilatelia. Cu această ocazie principesa Margareta și principele Radu au participat la eveniment, iar Corul Regal a susţinut un scurt recital.

Vineri, 28 octombrie – Colocviul internațional „Hârtia de mână – permanență și expresie”

Muzeul Național al Literaturii Române, împreună cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Maghiar ”Balassi”, Facultatea de Arte a Universității Hyperion, Asociația ADER „Om între oameni”, Universitatea Româno-Americană și Centrul de Studii Româno-Coreean, a organizat Colocviul internațional Hârtia de mână – permanență și expresie.

Vineri, 28 octombrie – Vernisajul expoziției de carte „Viitorul a început ieri”

Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” la propunerea Asociației Române a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction, găzduiește timp de o lună, începând cu data de 28 octombrie expoziția de carte „Viitorul a început ieri”. Expoziția este parte integrantă a celei de-a 37-a ediții a Convenției Naționale de Science-Fiction, cunoscută sub numele de ROMCON, tema centrală a reuniunii este Bucureștiul și România peste o sută de ani.

28-29 octombrie – Directorul general al BCU „Carol I”, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, a participat la cea de–a 9-a ediție a conferinței internaționale „State and Society in Europe”

La invitația conducerii Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, a participat în zilele de 28-29 noiembrie 2016 la lucrările celei de–a 9-a conferințe internaționale State and Society in Europe, cu studiul: „The Stranger’s Myth: Anchoring and Objectification of Social Memory”. Tema tratează mecanismele de fundamentare a „mitului străinului”, mecanisme care pot genera și alimenta o spirală a solidarității și cooperării, sau dimpotrivă, o spirală a conflictului și terorii! Analiza pornește de la teoria reprezentărilor sociale și tratează în manieră psiho-socială rolul limbajului, al ritualului și proxemicii în interacționismul social, trece la analiza obiectificării (George Gerbert Mead) pentru a ajunge la problema auto-identificării tratată în relație cu stigmatizarea (Erving Goffman). O construcție specială este reflectată în studiul conexiunilor dintre conses-conflict, respectiv identitate și alteritate, în legătură cu investigarea procesului migraționist și a fenomenului terorist. Subiectul, desprins din realitatea cotidiană, abordat din perspectivă multidisciplinară, se bazează pe studii de caz și conduce la ideea că orice echilibru cultural și social poate fi perturbat de apariția Celuilalt.

Vineri, 4 noiembrie –  Conferința internațională în Studii culturale și Ştiinte ale Comunicării ” TERITORII, GRANIȚE, COMUNITĂȚI”

Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” găzduieşte vineri, 4 noiembrie, începând cu ora 9:00 evenimentul de deschidere al colocviului internațional în Studii Culturale şi Științele Comunicării, cu tema Teritorii, Granițe, Comunități. Reconfigurări identitare într-o lume (dis)continuă, organizat de către Departamentul de Științe ale Comunicării din cadrul Facultății de Litere a Universității din București.

Conferința propune o abordare plurală a noțiunilor teritoriu, graniță, comunitate, precum și a relațiilor dintre ele. Aceste probleme sunt discutate în numeroase domenii – istorie, studii culturale, studii literare și lingvistice, religie, arte, științe politice și diplomație, în marketing cultural și în relații publice. Conferința oferă un spațiu generos pentru dialogul științific, organizat pe trei axe care corespund domeniilor fundamentale: științe umaniste și arte, științe ale comunicării, științe ale informării și documentării.

Sâmbătă, 5 noiembrie – Concert de deschidere a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”

Duo Melis concertează sâmbătă, 5 noiembrie, ora 19, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, cu ocazia deschiderii celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional Serile de chitară, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos. Susana Prieto (Spania) şi Alexis Muzurakis (Grecia) vor încânta publicul meloman cu un program de dansuri şi sonate care îmbină virtuozitatea cu lirismul: Dansuri spaniole de Manuel de Falla, Valsuri poetice de Enrique Granados şi Suita de tangouri de Astor Piazzolla, alături de 4 sonate de Domenico Scarlatti şi o lucrare cântată în premieră în România, Sonata pentru două chitare de Miguel A. Roig-Francoli, unul dintre cei mai apreciaţi compozitori spanioli contemporani.

Număr de vizualizări :602


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro