”Doctrina pueril / Despre educația copiilor”, de Ramon Llull
nov. 24th, 2016 | By admin | Category: Agenda de carteDupă ”Cartea minunilor”, apărută în cursul lunii septembrie 2016, Editura Meronia oferă, în traducerea Janei Balacciu Matei, un nou titlu celor interesați de complexa figură a lui Ramon Llull (1232-1316), care, în lumea catalană, a dat numele întregului an 2016, devenit „Anul Llull”. Anul comemorării a 700 de ani de la moarte, una concretizată în numeroase acțiuni culturale, editoriale, științifice (ultima – un congres internațional la Barcelona, încheiat în urmă cu câteva zile).
Noul titlu arată o cu totul altă, singulară, fațetă a celui cunoscut mai ales pentru Arta sa, o construcție filosofică cu totul originală pentru sfârșitul de secol XIII, sistem de cunoaștere abstract, universal, acceptabil pentru orice intelect instruit. Bazat pe elementele comune celor trei religii monoteiste, era gândit atât ca un instrument acceptabil pentru reprezentanții acestora și, deci, pentru convertirea lor la creștinism, dar și ca o scientia generalis capabilă a demonstra principiile științelor particulare. Totul depindea de acțiunea c onjugată a potențelor sufletului rațional dăruit de Dumnezeu omului: memoria – să-și amintească, intelectul – să înțeleagă, voința – să iubească (sau să deteste, după caz) ceea ce este înțeles.
Arta și alte multe lucrări ale lui Ramon Llull, scrise în latină, se adresau celor cu intelect „subtil”, capabili să înțeleagă și să facă raționamente abstracte. Pentru omul de rând, ideile ei erau convertite, cu un talent autentic, în literatură scrisă în limba vorbită, catalana, al cărei fondator este considerat.
Doctrina pueril, apelând la vechea schemă a tatălui care-și educă fiul, se adresează exclusiv laicilor puțin instruiți, explicându-le, într-o primă, amplă, parte, bazele credinței creștine și oferindu-le indicații asupra comportamentului adecvat. O a doua parte are o structură variat enciclopedică, cu informații despre religiile monoteiste, despre disciplinele incluse în „curicula” medievală, despre principalele îndeletniciri ale omului epocii etc. De aceea potențele sufletului solicitate sunt, în primul rând, voința și memoria: crede și iubește-l pe Dumnezeu și tot ce derivă din calitatea de bun creștin și amintește-ți ce ți se spune!
Celor care aveau să-și continue instrucția, cartea lui Llull le oferea pregătirea pentru o viitoare înțelegere a lumii și a lui Dumnezeu. Celor care aveau să rămână cu o instrucție precară, le oferea fundamentele credinței și sfaturi pentru comportamentul conform preceptelor ei, calea sigură pentru salvare, mântuire.
Pentru noi, astăzi, cum punctează Joan Santanach, profesor la Universitatea din Barcelona, prefațatorul cărții, Doctrina pueril rămâne „o sinteză cu totul aparte a fundamentelor religioase și ideologice ale Europei Occidentale medievale”.
Număr de vizualizări :1766