Trei dramaturgi – două spectacole, la „Clubul Dramaturgilor și al SpectActorilor Craioveni”

oct. 19th, 2016 | By | Category: Eveniment

Joi, 20 octombrie 2016, de la ora 18.00, la sala „Ia te uită!” a Teatrului Național „Marin Sorescu”, va avea loc cea de-a treia reuniune a „Clubului Dramaturgilor și al SpectActorilor Craioveni” (CDSC). Invitatul acestei ediții este dramaturgul și prozatorul Cornel Mihai Ungureanu, care are la rândul său doi invitați cu care a colaborat la scrierea pieselor prezentate. Astfel, „Apartamentul 12. Lângă paradis” este scrisă în colaborare cu prozatorul român stabilit în Canada, Florin Oncescu, iar piesa scurtă „Rău de înălțime” în parteneriat cu Marius Neacșu. Cele două piese vor fi lecturate de actorii Monica Ardeleanu și Ștefan Cepoi. Moderator și inițiator al „CDSC”, Nicolae Coande. Intrarea publicului este liberă.

Clubul Dramaturgilor Craioveni își propune să evidențieze textul dramatic care se scrie în Craiova și să ofere iubitorilor de teatru noi propuneri pentru scena de teatru craioveană, precum și să dezvolte dialogul dintre creatori și spectatori în spiritul a ceea ce Peter Brook remarcase cândva: „Între actori și spectatori nu existăm decît o diferență de situație și nici o opoziție fundamentală.”

Primii doi invitați ai Clublui au fost dramaturgii Gheorghe Truță și Toma Grigorie.

Cornel Mihai Ungureanu

Născut în Alexandria, pe 6 decembrie 1965, a debutat cu o carte electronică Treptele din faţa casei(LiterNet, 2002). Au urmat, pe hârtie, alte șase cărți de proză, interviuri, teatru.  A primit Premiul „Petre Pandrea” al revistei Mozaicul, în 2003, şi pe cele ale Filialei Craiova a USR, „Cartea anului”, pentru volumele Noi, doi-trei la zece mii (2005) şi Soţii, prietene, amante (2014), volumul din urmă fiind nominalizat şi la Premiile USR – Cartea de teatru, pentru anul 2014. Soţii, prietene, amante, a fost nominalizată la concursul de dramaturgie UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2011, iar Ultimul dans al libelulei, a obţinut locul trei la Festco, Festivalul Comediei Româneşti, în 2013, şi a fost interpretată în acelaşi an, într-un spectacol lectură, pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Autorul a fost nominalizat, în 2008, la Premiile Clubului Român de Presă, secţiunea editorial – presă scrisă.Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, din 2004, redactor-şef al revistei on-line Prăvălia culturală (pravaliaculturala.ro/și redactor al revistei de teatruSpectActor” a T.N. Craiova.

Florin Oncescu

Născut la Constanța în 1960, elev la Craiova, student la București, stabilit la Montréal din 1995, dar cu extinse perioade petrecute în Statele Unite ori în Europa. E inginer la timp plin, însă fară să sufere din cauza asta. Ar vrea să fie scriitor în aproape tot timpul rămas, dar bine că nu-i reușește. Are publicate 4 volume de proză scurtă: “Dispoziție depresivă” (Ramuri, Craiova, 1994), “La umbra unui enciclopedist” (Omniscop, Craiova, 1998), “Întoarcerea” (Ramuri, Craiova, 2003), “Ilustrate din America” (Limes, Cluj-Napoca, 2007). E inclus în trei antologii de proză scurtă de care s-a auzit. E membru al USR din 2004 și e întristat s-o vadă acum în stare de asediu. Teoretic, încă are un caine, pe nume Sake. Practic, l-a dat unui văr. Teoretic și practic e însurat, dar oare contează pentru cititori ?

Marius Neacsu este colaborator al revistei „Prăvălia culturală” (pravaliaculturala.ro) și a publicat critică literară în „Mozaicul” până când a prins gustul prozei scurte, poeziei și, mai nou, al dramaturgiei. Între 2005 și 2011 a urmat cursurile Facultății de Litere din Craiova și, apoi, masterul „Literatura română în context european”. În acest timp a prezentat lucrări la Colocviile Naționale de la Sibiu și Iași, uneori premiate. Din 2012 a renunțat la critică și s-a dedicat mai mult creației literare. Scrierile sale au fost apreciate de cititorii – foarte puțini, dar temerari – care au putut ajunge la textele ascunse în foldere dubioase pe calculatorul său, o plăcere încă inaccesibilă publicului larg.

Într-o lume literară relativ coerentă, Marius Neacsu este un hibrid straniu: pasionat de tenis de câmp, noob în programare și graphic design, scrie doar când e treaz. Ar sări și cu o parașuta.

Număr de vizualizări :1201


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro