Spectacol-lectură, „BRÂNCUȘI-TITULESCU: SUFLETE PERECHE”, la Craiova

oct. 12th, 2016 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 19 octombrie 2016, ora 17.00, la sala “Ion D. Sîrbu” a Teatrului Național din Craiova, va avea loc spectacolul-lectură  „BRÂNCUȘI- TITULESCU: SUFLETE PERECHE”, interpretat de Ilie Gheorghe și Nicolae Coande.

În primăvara lui 1928, Titulescu l-a invitat pe Brâncuși la Hotel Chatham din Paris la o discuție unde politicianul român l-a descusut pe marele sculptor cu privire la rosturile artei sale. Cartezian și raționalist, Titulescu dorea să aibă o explicație chiar de la Brâncuși, să rezolve la o șuetă înțelegerea „artei pe care lumea o admiră și în fața căreia mă înclin.” Amabil și ironic, Brâncuși i-a răspuns pe îndelete. Ce anume i-a spus, veți putea auzi spectacolul lectură „BRÂNCUȘI- TITULESCU: SUFLETE PERECHE”

“Anul Brâncuși” este astfel sărbătorit de TNC printr-un spectacol de idei, de un pitoresc aparte: doi olteni care în fermecata lor cobiliţă au purtat aur românesc care a bătut toate valutele, peste tot globul pământesc, adeverind ceea ce a remarcat cândva Petre Pandrea: „Oltenia este o rădăcină sprijinitoare pentru elanul spre bolta cerului universal.”

Intrarea publicului este liberă.

Textul spectacolului este o adaptare de Ilie Gheorghe și de Nicolae Coande după texte și Lucrări de Vintilă Russu-Șirianu, Nicolae  Titulescu (cuprinse în vol. “Brâncuși-Titulescu Suflete pereche”, Ed. Măiastra, Tg Jiu, 2012), Petre Pandrea, Benjamin Fundoianu.


Număr de vizualizări :732


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro