Expoziția „Preoții militari în Primului Război Mondial”, la Chișinău

oct. 10th, 2016 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 12 octombrie 2016, ora 15.00, la Galeria La Rond, situată în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Consiliul Județean Argeș, Muzeul Județean Argeș, Primăria orașului Mioveni, Centrul Cultural Mioveni și Primăria Municipiului Chișinău, organizează vernisarea expoziției „Preoții militari în Primul Război Mondial”. Evenimentul este integrat în programul de diplomație culturală „România – 100” conceput și aprobat de Guvernul României, care are drept scop prezentarea valorilor culturale-istorice românești în spațiul Republicii Moldova  și pentru a marca 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

Expoziția, formată din 22 de bannere, cuprinde o serie de documente, mărturii și fotografii inedite, extrase din arhivele existente în Arhivele Militare Române, fondul Inspectoratul Clerului Militar și în colecția Muzeului Militar Național, referitoare la activitatea duhovnicilor militari în perioada Marelui Război, în tot spațiul românesc, inclusiv în Basarabia.

Iconomul George Cretu, preot militar din „Grupul General Rășcanu” raportează despre faptul ca inițiativa sa de a înființa Școala de adulți în Târgul Calarași din Basarabia s-a bucurat de un deosebit succes. „Școala de adulți – consemna el în raport – funcționează regulat de la 1 aprilie, în două săli cu peste 100 auditori: domni, doamne, militari etc. sub conducerea mea, iar cei între 14 si 18 ani sub conducerea domnului căpitan Lefter. După doua sedințe numărul auditoriului tinde să se dubleze, întrucât azi mă văd pus în plăcuta situație de a mai deschide un alt curs pentru o nouă serie de auditori formată din funcționari de la poștă, gară, prefectură, primărie, spital etc.” (Arhivele Militare Române, fond Inspectoratul Clerului Militar, dosar 23, f.16)

Durata expoziţiei: 12 octombrie  – 11 noiembrie 2016.

Număr de vizualizări :1046


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro