Cristian Brâncuşi – 65 de ani și 45 de ani de carieră dirijorală la Sala Radio

oct. 17th, 2016 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 19 octombrie 2016, ora 19.00, la Sala Radio, Cristian Brâncuși, dirijor român a cărui carieră s-a legat timp de 33 de ani de Radio, de Orchestra de cameră a Radiodifuziunii și de Sala Radio, aniversează 65 de ani și respectiv 45 de ani de activitate dirijorală, printr-un concert susținut alături de Orchestra de cameră și Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu. Programul conține lucrări mai rar cântate, precum C. M. von Weber: Andante şi Rondo ungarese în do minor, op. 35, Fr. Danzi: Concertino în Si bemol major pentru clarinet, fagot şi orchestră, avându-i ca soliști pe muzicienii de origine română stabiliți la Boston Adrian Jojatu – fagot și Emil Lancea – clarinet. Partea a doua a serii va cuprinde o lucrare emblematică a repertoriului clasic vocal-simfonic, respectiv J. Haydn: Missa nr. 9 în Do major „In Tempore BelliPaukenmesse”, Hob. XXII:9, soliști Cristina Oltean – soprană, Geanina Munteanu – alto, Tony Bardon – tenor și Cristian Hodrea – bas.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

CRISTIAN BRÂNCUŞI

“…Dirijor cu o puternică individualitate…”, “…fiecare gest surprinde esenţa muzicală într-un mod admirabil…”, “…Orchestra de Cameră condusă magistral de către dirijorul-compozitor Cristian Brâncuşi..”

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – secţiile dirijat de orchestră şi compoziţie – Cristian Brâncuşi a participat la cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Igor Markevitch (Weimar – 1975), Karl Österreicher (Viena – 1976-1977) şi Sergiu Celibidache (Germania – 1978-1982). Între anii 1977-1983 a activat ca dirijor permanent al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti, ulterior a îndeplinit aceeaşi funcţie la Orchestra de Studio a Radioteleviziunii Române. Din 1990 este dirijor al Orchestrei de Cameră Radio. În tot acest timp, a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţia contemporană. Interesat în promovarea tinerilor artişti, Cristian Brâncuşi le-a oferit adesea şansa de a fi solişti în concertele sale, după cum a dirijat şi numeroase concerte alături de nume consacrate ale artei interpretative.

Muzician complex, este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al SIMC, autor a diverse lucrări camerale, simfonice şi vocal-simfonice. În 2003 i s-a acordat înaltul titlu de Doctor în muzică. Pasionat interpret al muzicii de avangardă, este deseori invitat să susţină concerte în manifestări de profil ca “Săptamâna Internaţională a Muzicii Noi”, “Worldmusic Days” etc. A realizat imprimări pentru radio, televiziune, muzică de film, înregistrări speciale pentru casele de discuri Electrecord şi AKSAK (Franţa). Apariţiile sale în turnee în Italia, Germania, Polonia, Rusia, Bosnia-Hertzegovina, Bulgaria, Ungaria, Filippine, SUA, Spania, Venezuela, Uruguay, Franţa, Serbia, Anglia au cucerit ovaţiile publicului şi aprecieri elogioase ale presei de specialitate. Un moment de success al carierei sale îl reprezintă concertele susţinute cu Orchestra de Cameră Radio în turneele din Coreea de Sud, excelent primite de un public entuziast şi numeros.

O altă latură a activităţii sale este şi aceea de formare a tinerilor dirijori. Din anul 1992 este profesor la clasa de dirijat orchestră a Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, printre studenţii săi, alături de studenţi români, numărându-se tineri dirijori din Argentina, Norvegia, Elveţia, Grecia, Coreea de Sud şi SUA. A susţinut conferinţe, prelegeri, comunicări la simpozioane, emisiuni la radio şi televiziune, şi a condus masterate în ţară şi străinătate. În 2006 a publicat volumul intitulat “Estetica muzicală în viziunea lui Dimitrie Cuclin”.

ADRIAN JOJATU

Absolvent al Academiei de muzică din Bucureşti în anul 1990, Adrian Jojatu a studiat în ţară cu profesorii: Corneliu Săndulescu, Mihai Tanasila, Emilian Badea.

Este câştigător al premiul I la 5 concursuri naţionale între 1982- 1986. Invitat în Italia, la cursurile internaţionale din Lanciano (1985-1991), studiază cu Ovidio Danzi şi Marco Costantini.

Debutează ca solist la vârsta de optsprezece ani pe scena Filarmonicilor din Bucureşti şi Ploieşti în concertul de W. A. Mozart sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, iar în 1990 devine membru al Orchestrei de Cameră Radio.

În anul 1991 primeşte o bursa din partea Universităţii din Boston pentru programul de Master, unde îl are ca profesor pe Matthew Ruggiero, fost prim fagotist al orchestrei Boston Symphony.

În 1995 înfiinţează cvartetul Mozarteum cu care câştigă “Aria Concerto Competition” şi sunt invitaţi pe scena Orchestrei Boston Symphony cu lucrarea Sinfonia Concertanta de Mozart KV 297b., dirijată de Keith Lockhart. În acelaşi an lucrarea este interpretată de cvartetul Mozarteum şi la Bucureşti cu Orchestra Radioului dirijată de Ludovic Bács, seară în care Adrian prezintă şi concertul de fagot de Mozart KV 191.

În 1998 lansează primul CD în colaborare cu orchestra de cameră a Filarmonicii “George Enescu”, cu concertul de Mozart KV 191. În anul următor, la invitaţia orchestrei Radio, interpretează în premieră naţională concertul pentru fagot de Jiri Pauer şi Concertino pentru Clarinet şi fagot de Franz Danzi op. 47 sub bagheta lui Ludovic Bács.

În anul 2000 este invitat şi participă la cursurile de Masterclass cu renumiţii: Dag Jensen, Gustavo Nunez şi Matthew Wilkie, care îi vor influenţa defintiv cariera muzicală. Între anii 2006-2009, devine membru al orchestrei de Stat din Mexico, ca prim fagotist.

În Boston, unde este stabilit, Adrian este un muzician activ, colaborând cu orchestre unanim apreciate: Boston Pops, Boston Philharmonic, Boston Lyric Opera, Boston Chamber Orchestra, Emanuel Music şi multe altele. Desfăşoară de asemenea o bogată activitate solistică, fiind invitat de orchestre atât din USA, cât şi din Italia, Mexic, Guatemala, România. De asemenea face parte din catedra de muzică a Academiei Wheaton College.

EMIL LANCEA

Clarinetistul Emil Lancea deţine o Diplomă în Interpretare muzicală de la Boston University, College of Fine Arts şi un Certificat artistic de la Conservatorul Lausanne din Elveţia. De-a lungul carierei sale a câştigat mai multe premii la concursuri naţionale şi internaţionale printre care se numără: premiul I la Concursul Naţional de Clarinet din România şi locul 5 la Concursul Internaţional de Clarinet „A.O.Popa”. După absolvirea studiilor de specialitate Emil Lancea a ocupat postul de solist instrumentist clarinet în Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti. De asemenea a evoluat în concerte cu transmisiune directă radio-tv, iar momentan este prezent pe scenele din Boston atât ca solist cât și ca membru în formaţii camerale.

Număr de vizualizări :1023


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro