”Nu cred că teatrul e în vreo criză, ci noi, oamenii traversăm crize”

oct. 13th, 2016 | By | Category: Postcard

Miercuri, 12 octombrie 2016, la Sala Media a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, a avut loc o conferinţă de presă prilejuită de cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, care se va desfășura în perioada 21-30 octombrie, la București. Conferința a fost moderată de Marina Constatinescu – selecţioner şi director artistic al Festivalului, care i-a avut alături pe Aura Corbeanu – director executiv FNT, vicepreşedinte UNITER, şi pe Ion Caramitru, director general TNB şi preşedintele UNITER, în calitate de organizatori principali. Ediţia din 2016 se va desfăşura, pentru al doilea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis, fiind organizată de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti şi ARCUB – Centrul Cultural al Capitalei. AgenţiadeCarte.ro vă prezintă detalii despre programul şi evenimentele festivalului.

Ion Caramitru a fost cel care a deschis conferinţa de presă premergătoare festivalului: „Festivalul Naţional de Teatru este cel mai mare festival din punctul nostru de vedere din capitala ţării şi are peste 20 şi ceva de ani vechime. În ceea ce priveşte selecţia, în primul rând, şi organizarea împreună cu UNITER, aparţine directoarei festivalului, doamna Marina Constantinescu. Din program, majoritatea spectacolelor care vin din afara spaţiului teatral bucureştean se petrec în Teatrul Naţional unde se va centraliza întreaga activitate a festivalului.”

”Datorită parteneriatelor cu toate teatrele din Bucureşti jucăm timp de zece zile aproape la foc continuu în această capitală care deşi nu a câştigat titlul de capitală culturală europeană, pentru mine este o capitală culturală europeană. Această ediție a FNT este dedicată dansului și lui Miriam Răducanu”, a precizat Marina Constantinescu.

În continuare s-a vorbit despre cele patru spectacole de mare calibru invitate din străinătate în acest an, despre calitatea producţiilor româneşti selecţionate, dar şi despre seria de expoziţii, lansări de carte şi workshop-uri care întregesc conceptul festivalului.

Majoritatea spectacolelor vor avea subtitrare în limba engleză

FNT are în această ediţie ca axă principală dansul. Pe 21 octombrie, ora 20:00, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Mare,  Compania Ballet Preljocaj va prezenta un spectacol de dans, după un basm chinezesc, „Fresca“ / „La Fresque“. Pentru această ediție a festivalului, ajunge pentru prima dată în România și Carolyn Carlson, o artistă remarcabilă, coregrafă şi dansatoare, cu numeroase premii în lume, ale cărei spectacole –„Short Stories“ / „Scurte povestiri“  și „Now“ / „Acum“ (teatru-dans) – vor putea fi văzute pe 25 şi respectiv 27 octombrie.

Marina Constantinescu: „Eu nu cred că teatrul e în vreo criză, ci noi, oamenii traversăm crize. Teatrul nu poate schimba lumea, din păcate.”

În cadrul festivalului vor avea loc două workshopuri cu invitaţi de prestigiu: unul despre monoloagele lui Shakespeare, workshop care se va desfășura la Teatrul Național și va fi susținut de Michael Pennington  împreună cu Ion Caramitru (ambasador Shakespeare pentru România). Workshopul va fi bilingv. Celălalt workshop va fi un masterclass în filosofia poetică a corpului, condus de Carolyn Carlson.

Festivalul va cuprinde şi expoziţii inedite, expoziţia de picto-colaj „Shakespeare Ad infinitum. Expoziţie de picto impulsuri”, de Oana Maria Cajal, expoziţia ”Căciuleanu” dedicată coregrafului şi dansatorului Gigi Căciuleanu, vernisajul expoziţiei „Transmutaţii” a scenografului Dragoş Buhagiar, ce va avea lor la MNAR, spectacole de teatru radiofonic transmise de Radio România Cultural, lansări de carte, proiecţii de film.

La conferință au mai luat cuvântul câțiva dintre reprezentanții principalilor susținători ai festivalului: Ovidiu Miculescu, preşedintele SRR, Demeter András din partea TVR, Ministerul Culturii a fost reprezentat de doamna Irina Cajal și Institutul Cultural Român de domnul Radu Boroianu.

„FNT este unul dintre semnele puternice a capacităţii teatrului de a se reînnoi şi de a se prezenta lumii ca un semn marcant al capacităţii românilor de a sta cu fruntea sus”, a spus domnul Radu Boroianu, preşedintele ICR.

Mai multe detalii despre festival puteţi afla accesând pagina www.fnt.ro/ .

Simona IONIȚĂ

Număr de vizualizări :1836


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro