”Astronomul Nicolae Coculescu – 150 de ani de la naştere”

oct. 14th, 2016 | By | Category: Postcard

În 2016 se împlinesc 150 de ani de la naşterea profesorului Nicolae Coculescu, numit de Spiru Haret, la 1 aprilie 1908, director al Observatorului din Bucureşti, în prezent Institutul Astronomic al Academiei Române. Cu acest prilej, Institutul Astronomic al Academiei Române, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, organizează luni, 31 octombrie 2016, ora 10.00, la sediul BNaR din bulevardul Unirii 22, simpozionul omagial „Astronomul Nicolae Coculescu – 150 de ani de la naştere”.

Prof. Coculescu a fost decan al Facultăţii de Ştiinţe, prorector al Universităţii din Bucureşti pentru o scurtă perioadă, autor al unor însemnate lucrări de astronomie, primul director al Observatorului Astronomic din Bucureşti, primul participant la o expediţie astronomică internaţională (Senegal, 1893, eclipsa totală de Soare), membru fondator al Academiei de Ştiinţe din România, una din cele mai reprezentative figuri ale ştiinţei europene, continuată prin fiul său, Pius Servien, fondator al teoriei ritmurilor şi lingvisticii matematice.

Oaspeţi ai Simpozionului vor fi prof. Nikolaos Siokis de la Universitatea din Thessaloniki, care va vorbi despre rădăcinile aromâne ale astronomului, precum şi dna Elisabeth Lambert-Servien, care va vorbi despre tatăl ei, Pius Servien, fiul astronomului.

În timpul simpozionului va fi lansată monografia „Nicolae Coculescu – o viaţă printre stele” de Magda Stavinschi şi va avea loc vernisajul expoziţiei bazate pe documentele aflate la BNaR sau în arhiva Institutului Astronomic, care va sta deschisă pentru public toată luna octombrie.

Marți, 18 octombrie, ora 12.45, va avea loc, la Craiova, lansarea monografiei,  iar duminică, 30 octombrie, la ora 15.00,  IPS Robu va oficia un requiem la mormântul astronomului de la cimitirul Bellu Catolic.

Număr de vizualizări :828


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro