Scriitorii Gabriela Adameșteanu, Magda Cârneci, Svetlana Cârstean și Bogdan Ghiu, la Târgul de carte de la Göteborg

sept. 13th, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 22-25 septembrie 2016, scriitorii Gabriela Adameșteanu, Magda Cârneci, Svetlana Cârstean și Bogdan Ghiu vor participa, ca invitați ai ICR Stockholm, la ediția de anul acesta a Târgului de carte de la Göteborg, Suedia. Cel mare mare târg de carte din zona nordică a Europei și cel mai mare eveniment cultural din Scandinavia va avea ca temă principală anul acesta literatura și gândirea liberă, libertatea de expresie ca un drept uman fundamental. Această temă generoasă va fi dezbătută în cadrul unui bogat program de seminarii cu scriitori cunoscuți din toată lumea, în frunte cu Herta Műller, dar și Adonis, Delphine de Vigan, Karen Armstrong, Sofi Oksanen, Patti Smith, Getachew Engida, Ensaf Haidar și alții.

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează opt seminarii, lecturi în cadrul scenei dedicate poeziei şi este partener la organizarea unor discuţii pe scene din cadrul târgului. Alături de aceste programe, literatura română este reprezentată şi în cadrul standului EUNIC Stockholm, reţeaua institutelor culturale reprezentate în Suedia. Standul, cu numele Café Europa, va reuni în dialog scriitori din numeroase ţări europene şi este rezultatul colaborării dintre ICR Stockholm şi Ambasada Austriei, Ambasada Elveţiei, Ambasada Greciei, Ambasada Olandei, Ambasada Lituaniei, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Camões, Institutul Cervantes, Institutul Estonian, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez, Institutul Suedez, Institutul Ucrainian şi reprezentanţa Comisiei Europene în Suedia.

În cadrul târgului de carte va avea de asemenea loc decernarea Premiului Sorescu pentru 2016, premiu acordat anual de către ICR Stockholm unui scriitor suedez a cărui operă desfiinţează graniţele şi facilitează dialogul. Numele câştigătorului va fi făcut public în cadrul decernării de joi, 22 septembrie.

În contextul Târgului de Carte de la Göteborg, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează şi la Stockholm un program având-o ca invitată pe Laureata Premiului Nobel Herta Müller. Astfel, în 27 septembrie Casa de Cultură a oraşului Stockholm va găzdui o discuţie despre cea mai recentă carte a scriitoarei (”Mein Vaterland war ein Apfelkern”), apărută de curând în traducere suedeză.

Participarea românească, la Târgul de Carte de la Göteborg de anul acesta, este realizată de Institutul Cultural Român de la Stockholm şi CENNAC, în colaborare cu reţeaua EUNIC Stockholm şi editura Wahlström şi Widstrand.

Număr de vizualizări :1019


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro