Prima reuniune a “Clubului Dramaturgilor și al SpectActorilor Craioveni”

sept. 6th, 2016 | By | Category: Eveniment

Joi, 8 septembrie 2016, de la ora 18.00, “Clubul Dramaturgilor și al SpectActorilor Craioveni” (CDSC) vă invită la prima sa reuniune, la sala “Ia te uită!” a TNC. După atâtea stagiuni prolifice și festivaluri de succes al Naționalului craiovean era și timpul să apară un nucleu de dramaturgi în Craiova. De-a lungul anilor s-au evidențiat aici o serie de scriitori care au prins gustul scrisului pentru scenă, iar o parte dintre ei vor putea fi văzuți și ascultați săptămâna aceasta la “CDSC”. Prima întâlnire a dramaturgilor craioveni îi va avea în prim plan pe Gheorghe Truță, decanul de carieră al dramaturgilor noștri, Toma Grigorie, decanul de vârstă, Cornel Mihai Ungureanu, Horia Dulvac, Ionel Ciupureanu, Constantin Pădureanu.

Lipsesc, motivat, Ionel Bușe și Aurelian Zisu, iar în curând se speră să se alăture și dramaturgul Julien Caragea, profesor de franceză la Piscu Vechi.

Toți acești dramaturgi au obținut în ultima vreme rezultate frumoase în activitatea lor, iar unii dintre ei au fost jucați sau urmează să fie jucați pe scenele TN “Marin Sorescu” Craiova, cum este cazul lui Ione Bușe, câștigător al Concursului Drama 2015 organizat de Universitatea din Craiova în parteneriat cu Teatrul Național Marin Sorescu. Piesa acestuia, „Bătrânul şi eutanasierul”, va fi pusă în scenă până la finalul acestui an.

La prima reuniune a Clubului vor participa ca invitați de onoare actorii Tamara Popescu și Constantin Cicort, care vor lectura fragmente din piesa într-un act a lui Gheorghe Truță, “Noaptea e un sfeșnic bun”. Următoarea reuniune este programată să aibă loc peste peste două săptămâni.

Inițiator și moderator al evenimentului, Nicolae Coande.

Gheorghe Truţă
Născut la 1 iunie 1958, în loc. Călui, jud. Olt. Liceul «Fraţii Buzeşti» din Craiova,  Facultatea de Matematică a Universităţii din Craiova. Profesor de matematică în oraşul Lupeni, jud. Hunedoara. Debut literar cu nuvela «A doua povestire a Pădurii» în revista «Luceafărul», iunie 1977 cu o prezentare de Geo Dumitrescu).Din 1993 este membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania. A publicat patru volume de proză și trei de teatru. A obținut de patru ori Premiul Uniunii Scriitorilor-filiala Craiova, a fost nominalizat de UNITER pentru ”Cea mai bună piesă a anului 1999”, a fost laureat la mai bine de douăzeci de concursuri naționale de dramaturgie. Douăsprezece piese jucate sau cu spectacole lectură la: TN București, Craiova, Timișoara, Bălți, la teatre dramatice din Bacău, Botoșani, Petroșani și Deva. Mai multe piese jucate de colective de liceeni la Festivaluri de teatru.
Număr de vizualizări :983


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro