Constantin Iftime lansează romanul „Copiii sălbatici”

sept. 14th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 16 septembrie 2016, la ora 13.30, la Căminul cultural Lunca, iar la ora 18.00, la Biblioteca județeană Botoșani, scriitorul Constantin Iftime va lansa romanul „Copiii sălbatici”, apărut în acest an la Editura „Cartea Românescă”. Vor vorbi despre carte Dumitru Țiganiuc și Victor Teișanu, discuțiile fiind moderate de Gellu Dorian. La această lansare, Constantin Iftime va pune la dispoziție botoșănenilor și copia dosarului lui Mugur Călinescu, aflat în arhivele Securității.

„Scrierea acestei cărți a pornit de la „cazul Mugur Călinescu”, un elev din Botoșani, care, în anii 80, după ce scris lozinci anticomuniste pe zidurile clădirilor publice, a fost prins de Securitate, anchetat, iar la scurt timp a murit.

După revoluție, mai mulți istorici, precum Marius Oprea, Mihai Burcea, Mihai Bumbeș sau Denisa Budeancă, au făcut cercetări la Botoșani, apoi, după anul 2000, în arhivele Securității, și au scris pe marginea acestui caz lucrări cu caracter memorialistic și istoric.

Constantin Iftime, ca președinte al Asociației CulturEst, instituție care construiește la Botoșani Muzeul vieții cotidiene în comunism(www.muvicc.ro), a inițiat în anul 2016 o nouă cercetare a dosarului „Elevul”(Mugur Călinescu), din arhivele Securității, cu participarea unor istorici de la Facultatea de Istorie din București. Dosarul acestei cercetări va sta la baza proiectării unei „Expoziții Mugur Călinescu” pentru Muzeul vieții cotidiene în comunism, proiect realizat scenografic de arhitecți de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București.

„Când cercetările istoricilor vor fi încheiate, când „Expoziția Mugur Călinescu” va fi proiectată, având lângă mine reprezentați de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, istorici de la Facultatea de Istorie din București și de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și a Exilului Românesc, instituții partenere în acest proiect, voi cere public Primăriei Botoșani să-l declare pe Mugur Călinescu cetățean de onoare postmortem. Ar fi un gest de elementar de cinstire a memoriei acestui elev care a murit atât de tragic.”(Constantin Iftime).

Sunt așteptați la lansarea acestei cărți botoșănenii interesați de cazul Mugur Călinescu, dar și  iubitorii de literatură. „Romanul este întâi de toate o provocare estetică, căci iese în evidență noutatea viziunii artistice și individualitatea expresiei narative. După aceea urmează greutatea temelor, mai ales cele despre comunismul ciudat și sălbatic din Răsărit…”(Constantin Iftime).

Număr de vizualizări :1269


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro