Compania celebrului balerin rus Andrei Batalov dansează ”Lacul lebedelor”, la Timișoara

sept. 27th, 2016 | By | Category: Eveniment

Stagiunea 2016/2017 începe pentru cei îndrăgostiţi de arta dansului clasic  cu un eveniment fastuos: ”Lacul lebedelor”, cel mai faimos balet al tuturor timpurilor, va fi interpretat la Timișoara  de o companie-fanion a legendarei şcoli de balet ex-sovietice, compania din St. Petersburug a lui Andrei Batalov. Evenimentul va avea loc  în 20 noiembrie  2016, de la  ora 20:00, la Opera Națională Română din Timișoara, iar vedetele spectacolului vor fi  balerinii Maria Poludova  (Odette/Odile) și Vladimir Statnii (Siegfried). Baletul pe muzica lui P.I.Ceaikovski, în coregrafia lui Marius Petipa și Lev Ivanov, are o scenografie  creată de Evgenii Gurenco și costume de Vera Poliudova.

Compania  „St. Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov’’ a fost fondată în 2014 de unul dintre legendarii balerini ruși,  prim-solist la Teatrului Mariinski.

Absolvent al Academiei de Balet Vaganova  din Rusia , Andrei Batalov  domină scena de balet  de mai mult de 20 de ani. În 1992 a devenit solist al Teatrului Academic de Stat ”Mussorgsky” din Sankt-Petersburg, iar doi ani mai târziu câștigă statului de prim-solist al Teatrului Mariinski. El aparține unei aristocratice elite a dansului clasic din trecut și prezent, din care fac parte legende precum Vestris și Nijinsky, Mikhail Baryshnikov și Julio Bocca. Batalov deține un palmares impresionat la marile concursuri internaționale de balet . A fost câștigător a medaliei de aur la Concursul International de Balet de la Nagoya (Japonia, 1996) și la Paris (1997). A câștigat premiul 2 la Concursul Internațional Rudolf Nureyev la Budapesta (1996), premiul 1 și Mihail Baryshnikov la Arabesque-96,  Concursul de Balet din Perm (1996) și Marele Premiu la Concursul International de Balet de la Moscova (1997).

În repertoriul teatrelor Mihailovski (1992-1994) și Mariinsky (din 1994), Batalov a deținut roluri principale baletele : „Cavalerie halt”, „La Sylphide”, „Le Corsaire”, „Don Quijote”, „La Bayadere” „Manon”, „Scheherazade”, „Romeo și Julieta”. La  Royal Ballet din Danemarca (2000-2002), repertoriul său a inclus roluri clasice principale, cum ar fi Prințul Siegfried (Lacul lebedelor), Albert ( „Giselle”) și balete contemporane de Peter Martins si Kevin O ‘Dale . Ca director artistic al companiei ce-i poartă numele, Andrei Batalov urmează marea tradiție a baletului rus, așa cum au construit-o  Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexander Gorsky, Mihail Fokin. Astăzi Batalov nu doar că dansează el însuși, dar îi învață pe alții : din 2010 el este și coregraf al Teatrului Mihailovski, având déjà discipoli celebri ca Leonid Sarafanov.

Baletul Clasic din St. Petersburg ”A.Batalov” este o companie tânără, ce-și construiește ascensiunea pe fundamentul tradiției ruse în artă.  Stele ale baletului ca Andrey Batalov, Yevgeny Ivanchenko- Mariinsky Ballet, Leonid Sarafanov, Oksana Bondareva – Mihailovski Ballet, Alexandra Timofeeva, Evgheni Ivanchenko- Kremlin Ballet, Maria Poliudova,Vladimir Statnii , Ucraina sunt soliști  ai companiei . Compania de Balet Batalov reunește 50 de artiști profesioniști, absolvenți ai Academiei de Balet din Rusia Vaganova și  ai celor mai mari școli de dans din Rusia și Ucraina. Repertoriul companiei ”St.Petersburg  Classical  Ballet”  cuprinde capodopere ale baletului clasic și creații de dans contemporan.

Biletele pentru unica reprezentație a Companiei de Balet Batalov la Timișoara s-au pus în vânzare la Agenția Operei.

Premiera mondială a baletului ”Lacul lebedelor” a avut loc în 20 februarie 1877, la Teatrul Bolșoi din Moscova.

Număr de vizualizări :814


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro