spot_img

Arhitecți din Austria, Croația, Grecia, România și Turcia câștigă Premiile Arhitext East Centric 2016

Premiile Arhitext East Centric – ceremonie în care se celebrează cele mai bune realizări din arhitectură și design din Europa Centrală și de Est și-a ales în acest weekend câștigătorii. Premianții ediției a doua sunt arhitecți din Austria, Croația, Grecia, România și Turcia. Gala a avut loc duminică, 25 septembrie 2016 la Teatrul Național București în prezența a numeroși arhitecți străini, ambasadori și oameni de cultură. După o analiză a proiectelor realizate recent în toate țările regiunii, 26 au fost nominalizate și expuse la ARCUB Gabroveni, iar autorii lor au participat zilele acestea la ultima etapă de jurizare. Ei au susținut prezentări publice în fața celor 5 jurii aferente categoriilor de concurs PAEC – parte a Trienalei de Arhitectură East Centric.

La secțiunea „Design interior” premiul a mers la arhitecții Iva Letilović, Igor Pedišić de la AB Forum  (Croația) pentru amenajarea Expoziției permanente a Muzeului de Arheologie din Zadar. Secțiunea a fost prezentată de Constantin Gorcea – preşedintele OAR Filiala Nord-Est, iar premiul acordat de Mihaela Dedeoglu – realizator RFI România.

Nikiforidis-Cuomo Architects din Grecia au câștigat premiul Arhitext East Centric la secțiunea „Amenajări exterioare” pentru reconfigurarea promenadei de pe țărmul orașului Salonic. Rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – Marian Moiceanu a prezentat secțiunea, premiul fiind acordat de coordonatorul concursului, arhitectul Ionuţ Butu.

Proiectul „Ansamblul de locuințe în București” realizat de ADNBA (autori: Andrei Șerbescu, Adrian Untaru, Claudiu Forgaci, Valentina Țigâră, Bogdan Brădățeanu, Simina Ignat) câștigă secțiunea „Clădiri Rezidențiale”, un premiu ce se adaugă la deja mult-premiatul proiect românesc. Nominalizații categoriei au fost prezentați de Boris Koružnjak – decan la Facultatea de Arhitectură din Zagreb (Croația), iar premiul acordat de Șerban Țigănaș – președintele Ordinului Arhitecților din România – partener strategic principal al Trienalei.

Pentru secțiunea „Clădiri publice”, Vlad Alexandrescu a decernat premiul biroului Radionica Arhitekture din Croația, asociat cu Vanja Ilić. Echipa (Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić, Mario Škarijot, Vanja Ilić) a fost nominalizată pentru proiectul Muzeului Culturii Vucedol din Vukovar, Croația. Ministrul Culturii în perioada 2015-2016 a acordat premiul după ce nominalizații categoriei au fost prezentați de arhitectul sloven Mihael Dešman.

Secțiunea „Regenerare” a fost prezentată de Aleksandar Jankovic (Serbia/Franţa), iar Excelența Sa Dl. Mihael  ZUPANČIČ, Ambasadorul Republicii Slovenia în România a acordat premiul biroului Hert.Architekten (Austria) pentru proiectul „Casa din Grădină”.

Premiul Special acordat de echipa redacției Arhitext a fost înmânat de Arpad Zachi – redactor șef al publicației și director al Trienalei. Căștigătorii sunt EAA–Emre Arolat Architecture (Turcia) pentru proiectul Moscheea Sancaklar.

Premiile la toate secțiunile competiției au fost acordate de Nemetschek România, sponsor oficial al Trienalei și au constat în licențe ale softului Allplan în valoare de 2500 euro fiecare. De asemenea, câștigătorii au primit și trofeul PAEC.

Trienala de Arhitectură East Centric continuă la București până pe 9 octombrie, weekendurile viitoare fiind dedicate modulului Discursuri Critice respectiv proiectului asociat Agora Experiments. Alberto Pérez-Gómez, Vladimir Slapeta, Boris Podrecca, Barbara Holub, Wolf D. Prix, Ana Maria Zahariade și Sami Rintala continuă seria conferințelor ECA Triennale 2016. Expozițiile majore ale trienalei pot fi vizitate zilnic între ora 10 și 18 la Teatrul Național din București (foaier și hol Sala Media, respectiv Sala Studio – etaj 1 și 2), ARCUB Gabroveni și Centrul Cultural Arhitectural al UAR.

Trienala de Arhitectură East Centric 2016 este organizată de Fundația Arhitext design – promotor și producător, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România – partener strategic principal şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” – partener strategic.

Trienala de Arhitectură este vizibilă datorită partenerilor media: TVR 2, RFI România, Radio România Cultural, Observator Cultural, Revista Arhitectura, Igloo Media, Zeppelin, SpațiulConstruit.ro, Czech-it.ro, One Architecture Week, The Institute, ERA21, DAS, EpiteszForum.hu și Revista Arhitext.

Website-ul oficial al Trienalei de Arhitectură East Centric: http://bucharest-triennale.eu/

Pagina de facebook a Trienalei: www.facebook.com/EastCentricArchitectureTriennale

Hashtag: #ECATriennale2016

Număr de vizualizări :1176

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508