”Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite)”, la Salonul de proiecte

sept. 20th, 2016 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 21 septembrie 2016, de la ora 19.00, la Salonul de proiecte (Tipografia Universul, Corpul B, etaj 1, Ion Brezoianu 23 – 25), va avea loc deschiderea evenimentului ”Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite)”, ce poate fi vizitat în perioada 21 septembrie – 30 octombrie 2016. Artiști: studioBASAR, Matei Bejenaru, Nicu Ilfoveanu, Șerban Savu. Curator: Alina Șerban. Design expozițional: skaarchitects. Identitate grafică: Radu Manelici.

Motivată de revizitarea textului lui Dziga Vertov, ”Uzina de fapte și alte scrieri” (1926), de studiile și cercetările urbanistice și culturale dedicate practicilor profesionale și politice care au modelat centrele civice în România anilor 1960–1980, expoziția ”Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite)” grupează un montaj de comentarii vizuale ce compun un reportaj subiectiv despre condiția acestor spații publice astăzi. Cele patru studii de caz investigate de studioBASAR, Matei Bejenaru, Nicu Ilfoveanu și Șerban Savu decupează detaliile unor realități și istorii sociale cotidiene, uitate sau trecute cu vederea, care, odată transferate în spațiul vizual, capătă valoarea unor repere simbolice pentru procesele de transformare și reprezentare a peisajului cultural urban (post-)socialist.

”Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite)” nu intenționează să urmărească o istorie liniară a dialecticii sistematizării urbane și a discursului public ce a însoțit procesul de redefinire a centrului orașelor în România. În schimb, își propune să dezvăluie povești (nemărturisite) despre spațiile și clădirile care au definit centrele civice, reflectând deopotrivă asupra relevanței sociale a intervențiilor, cât și asupra „logicii” care a influențat modul de negociere, adaptare și apropriere a unei experiențe trecute la nevoile și fantasmele prezentului.

De altfel, privirea obiectivă și analitică a artiștilor focalizează și izolează imagini urbane și obiecte de arhitectură (precum Casa de Cultură a Sindicatelor, Magazinul Universal, piața centrală etc.), reflectând, într-o abordare senzorială și cinematică, asupra modului în care aceste reprezentări își păstrează rolul de reper pentru viața comunitară. Deopotrivă, acestea deschid noi perspective de citire a rolului lor structural în peisajul urban contemporan, dincolo de practicile și procedurile care le-au afectat funcțiunile, estetica, precum și raportul lor direct cu dinamica socială existentă la nivel urban.

În economia expoziției, întâmplările, experiențele subiective, imaginile sau obiectele de arhitectură devin stimuli pentru o reflecție mai amplă asupra vieții orașului, asupra contestărilor și provocărilor trăite de spațiul cotidian, asupra istoriilor nespuse și neștiute. Expunând traseele alternative ale unui proces urban, ”Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite)” invită în cele din urmă privitorul să-i citească faptele ca pe un complement afectiv adus istoriei sociale și culturale recente.

Expoziția va fi însoțită de o serie de trei prezentări dedicate subiectului susținute de arhitecții Laura Popa-Florea, Alex Răuță și Irina Tulbure, prezentări ce vor avea loc în cursul lunii octombrie 2016 la Salonul de proiecte.

Proiectul ”Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite)” va continua într-un nou format la Spațiul de artă contemporană DOMINO, în cadrul Fabricii de Pensule din Cluj.

Mulțumiri: Ana Alexe, Dana Andrei, Enescu George, Dani Ghercă, Stelian Grigoraș, Alexandru Mircea, Simona Necula, Irina Negraru, Ingrid Pimsner, Alex Răuță, Aurelia Soare, Ileana Tureanu, Irina Tulbure, Ana Maria Zahariade, Hotel Decebal, Bacău; Hotel Racova, Vaslui; Hotel Trotuș, Onești; Hotel Turris, Turnu Măgurele.

Imaginile de arhivă, prin amabilitatea: Arhiva de fotografii a Uniunii Arhitecților din România

Expoziția este organizată de Asociația Salonul de proiecte și face parte din proiectul Construind socialul: artă și arhitectură.

Proiect cultural finanțat în cadrul Programului Cultural București Orașul In-Vizibil derulat de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Expoziția este realizată cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România.

Parteneri: CEREFREA Villa Noël București, Uniunea Arhitecților din România, Consproiect SA Ploiești, Centrul de Fotografie Contemporană din Iaşi (C_F_C), Fundația Plan B Cluj, Asociația P+4 București.

Sponsor: Corcova Roy & Dâmboviceanu

Salonul de proiecte beneficiază de sprijinul pe termen lung al Fundației Art Encounters Timișoara.

Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Între 2011 și 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava, Alina Bucur.

Număr de vizualizări :949


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro