spot_img

”Inteligența parentală. Disciplină dincolo de drame și haos emoțional”, de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson

La editura „Povești de Păpădie” a apărut volumul ”Inteligența parentală. Disciplină dincolo de drame și haos emoțional”, de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson. Traducerea din limba engleză: Sanda Watt. Experții din spatele bestseller-ului „Creierul copilului tău” – Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson – explorează acum provocarea finală în creșterea copilului: disciplina. Un bol cu micul dejun aruncat prin toată bucătăria. Laptele și cerealele împroșcate pe tot peretele. Sau unul dintre copiii tăi își amenință fratele mai mic. Sau primești un apel telefonic de la directorul școlii, a treia oară în această lună. Ce faci? ”Inteligența parentală” îți oferă o hartă eficientă, plină de compasiune pentru a trata aceste accese de furie, tensiuni și lacrimi – fără a provoca o scenă. Bazat pe descoperiri recente despre creier, care ne oferă perspective profunde asupra copiilor pe care îi creștem și cărora le oferim dragostea noastră, asupra educării în moduri care favorizează dezvoltarea optimă, această carte oferă o abordare de tip „relațional” care se bazează pe dorința înnăscută a copiilor de a-i mulțumi pe părinți și de a se înțelege cu ceilalți.

Plină de povești sincere și ilustrații jucăușe care dezvăluie sugestiile autorilor asupra vieții, ”Inteligența Parentală” prezintă mesaje clare într-un format practic și îmbietor.

Folosind aceste tehnici, vă puteți crește copiii într-un mod puternic concentrat pe construirea relațiilor, respect și mai puțină dramă și conflicte. Ca urmare, viața ta de părinte va fi mai ușoară și parentajul tău mai eficient. Și, cel mai important, vei crea conexiuni în creierul copilului tău care să-i dezvolte aptitudinile emoționale și sociale care îi vor fi de folos începând de acum și până la sfârșitul vieții – toate acestea în timp ce îți vei consolida relația cu copilul tău.

***

”Considerat unul dintre cei mai influenți experți în parentaj ai tuturor timpurilor, pe dr. Daniel J. Siegel am avut marea onoare de a-l avea ca invitat în România, în cadrul unei conferințe pentru părinți, în anul 2014. Atât ca vorbitor, cât și ca autor, dr. Siegel prezintă pe înțelesul tuturor părinților o serie de explicații științifice despre ce se întâmplă în interiorul și exteriorul părintelui și al copilului, revenind din nou și din nou asupra puterii relației dintre cei doi. Co-autorul cărții, dr. Bryson a vizitat România în primăvara acestui an (2016) atunci când, în cadrul conferinței sale, am lansat și volumul Inteligența Parentală: diciplină dincolo de drame și haos emoțional.

Cei doi autori americani consideră disciplina eficientă ca fiind mai mult decât încercarea inutilă, din partea adultului, de a stopa manifestarea unor comportamente ale copilului. Relația părinte-copil începe acolo unde se produce conectarea emoțională, pentru ca în contextul unei conexiuni bazate pe siguranță și încredere copilul să-și poată cultiva potențialul personal. Astfel, scopul disciplinării empatice este acela de-ai ajuta pe copii să ajungă la maturitate, să devină adulți responsabili care se pot bucura de viață și care cunosc puterea relațiilor.

Fiecare cititor (părinte, bunic, bonă sau cadru didactic) care își propune o creștere a nivelului de inteligența relațională și are ca intenție să evite capcanele unei conexiuni interpersonale bazată pe haos emoțional sau rigiditate cognitivă, are de început prin: conectare și redirecționare. Cartea este bogată în exemple culese din realitatea vieții de zi cu zi și reprezintă o resursă indiscutabilă pentru orice părinte, îngrijitor sau adult interesat de starea de bine a copiilor și care vrea să descopere secrectele dezvoltării și funcționării creierului uman.

Este adevărat că volumul Inteligența parentală nu are ascunsă nicio baghetă magică, din păcate, însă din fericire după parcurgerea conștientă a acestuia fiecare cititor va avea mai multe motive de a recunoaște că: un copil poate învăța din greșelile părinților; mereu există posibilitatea reconectării; și că niciodată nu este prea târziu să faci schimbări – inteligența parentală este în fiecare dintre noi, aceasta așteaptă să fie descoperită și mai apoi exersată zi de zi. ”-  Gáspár György, psiholog clinician şi psihoterapeut relaţional, având specializare în hipnoza clinică, psihoterapia de familie şi psihoterapia integrativă.

***

Daniel J. Siegel şi-a primit diploma în medicină de la Universitatea Harvard şi a urmat cursurile postuniversitare la UCLA, cu specializare în pediatrie şi psihiatria copilului, adolescentului şi adultului. A fost cercetător la Institutul Naţional pentru Sănătate Mintală de la UCLA, unde a studiat relaţiile de familie şi mai ales felul în care ataşamentul influenţează emoţiile, comportamentul, memoria autobiografică şi pe cea narativă.

Doctorul Siegel este în prezent profesor de psihiatrie la Şcoala de Medicină a UCLA, unde face parte din conducerea „Centrului pentru cultură, creier şi dezvoltare” şi este co-director fondator al „Centrului pentru cercetarea stării de conştiinţă deplină (mindfulness)”. Profesor premiat, el este membru distins al „Asociaţiei de psihiatrie americană” şi este membru de onoare în mai multe organizaţii. Doctorul Siegel este, de asemenea, directorul executiv al „Institutului Mindsight”, o organizaţie educaţională care oferă cursuri online şi prelegeri în persoană, ce au ca subiect creşterea capacităţii de a ne percepe propriile minţi şi pe acelea ale celorlalţi (mindsight), la indivizi, familii şi în comunitate, prin examinarea relaţiilor dintre oameni şi a proceselor biologice.

În cabinetul său de psihoterapie intră copii, adolescenţi, adulţi, cupluri şi familii. Siegel este director medical al Institutului „LifeSpan Learning” şi face parte dintre consilierii şcolii „Blue” din New York City, care şi-a construit curricula în jurul abordării sale

Doctorul Siegel a publicat multe lucrări dedicate specialiştilor. Este autorul a numeroase articole şi capitole ale unor lucrări cunoscute, precum şi al volumului apreciat internaţional „The Developing Mind: How Relationships and the Brain Interact to Shape Who We Are” (Guilford, 1999). Această carte prezintă pentru prima dată domeniul neurobiologiei interpersonale, iar principiile cuprinse în ea au fost folosite de mai multe organizaţii de cercetare clinică din lume, inclusiv Departamentul de Justiţie al SUA, Consiliul Familiei de la Vatican, Microsoft şi Google. A doua ediţie a „The Developing Mind” a fost publicată în 2012.

Doctorul Siegel este editor fondator al seriei Norton Professional, serie care conţine informaţii despre biologia interpersonală şi se întinde pe parcursul a peste treizeci de manuale. „The Mindful Brain: Reflection and Attunement in the Cultivation of Well-Being” (Norton, 2007) explorează natura conştiinţei depline (mindfulness) ca proces care se foloseşte de circuitele neurale dedicate vieţii sociale şi promovează sănătatea mintală, fizică şi relaţională. „The Mindful Therapist: A Clinician’s Guide to Mindsight and Neural Integration” (Norton, 2012) explorează aplicarea tehnicilor de concentrare a atenţiei pentru dezvoltarea capacităţii de a percepe mintea proprie şi pe a celorlalţi (mindsight), dar şi integrarea neurală, atât pentru clinician, cât şi pentru clientul acestuia. „Pocket Guide to Interpersonal Neurobiology: An Integrative Handbook of the Mind” (Norton, 2012) explorează posibilităţile de aplicare a neurobiologiei interpersonale în dezvoltarea unei minţi sănătoase, a unui creier integrat şi a relaţiilor bazate pe empatie.

Cartea doctorului Siegel, „Mindsight: The New Science of Personal Transformation” (Bantam, 2010) oferă publicului larg o incursiune detaliată în puterea minţii, care ajută creierul să devină integrat şi promovează starea de bine. Siegel a scris şi două cărţi de parenting, „Parentaj sensibil şi inteligent – Să ne înţelegem mai profund pe noi înşine ca să putem creşte copii fericiţi” (Herald, 2014), în colaborare cu Mary Hartzell, M.Ed., şi „The Whole-Brain Child: 12 Revolutionary Strategies to Nurture Your Child’s Developing Mind” (Random House, 2011), în colaborare cu Tina Payne Bryson, Ph.D. Amândouă volumele explorează abordarea parentingului din perspectiva capacităţii de-a ne înţelege propria minte şi pe aceea a celorlalţi (mindsight). Cel mai nou titlu semnat de doctorul Siegel este bestseller-ul New York Times „Brainstorm: The Power and Purpose of the Teenage Brain” (Tarcher, 2913), în care se vorbeşte despre felul cum dezvoltarea creierului influenţează comportamentul şi relaţiile adolescenţilor.

Abilitatea doctorului Siegel de-a transforma conceptele ştiinţifice complicate în informaţii interesante l-a făcut să fie unul dintre cei mai căutaţi invitaţi la conferinţe naţionale şi internaţionale dedicate profesioniştilor din domeniul sănătăţii mintale, neurologilor, liderilor de corporaţii, educatorilor, părinţilor, celor cu funcţii publice, profesioniştilor din domeniul sănătăţii, politicienilor, mediatorilor, judecătorilor şi preoţimii. Doctorul Siegel a vorbit în faţa regelui Tailandei, în faţa Papei Ioan Paul al II-lea, în faţa sfinţiei sale Dalai Lama, la universitatea Google, la London Royal Society of Arts şi la TEDx. El locuieşte în sudul Californiei, împreună cu familia.

***

Dr. Tina Payne Bryson este co-autor (cu Dan Siegel) al bestseller-ului THE WHOLE-BRAIN CHILD (Random House Delacorte, 2011), care a fost publicată în peste douăzeci de limbi, și al bestseller-ului NO-DRAMA DISCIPLINE (Random House Bantam, 2014).

Tina este un psihoterapeut și director executiv al Centrului pentru conectare în Pasadena, California, unde oferă consultații pentru părinți și oferă terapie pentru copii și adolescenți. Ea este speaker la conferințe și workshop-uri pentru părinți, educatori și clinicieni din toată lumea, și ea a scris pentru numeroase publicații, de exemplu mom.me, SkillForKids și seria PBS „This Emotional Life.” Ea găzduiește, de asemenea,  un show web pentru părinți și are frecvent apariții în media, cum ar fi TIME, „Good Morning America”, Huffington Post, Redbook, și Real Simple. Bryson este specialist în dezvoltarea copilului la Școala Saint Marc în Altadena, directorul Parenting Education la Institutul Mindsight, directorul pentru dezvoltarea copilului al Camp Chippewa în Cass Lake, Minnesota, și director de dezvoltare al taberelor Lantern pentru copii.

Tina și-a obținut doctoratul de la Universitatea din California de Sud, unde cercetările sale au explorat știința atașamentului, teoria creșterii copiilor și noul domeniu emergent al neurobiologiei interpersonale.

***

Editura „Povești de Păpădie”, înființată în anul 2015, este parte din conceptul „Pagina de Psihologie” și reprezintă încă un mijloc prin care se dorește promovarea #REvoluțiaRelaționalăÎnRomânia.

În cadrul colecției „Puterea Relațiilor” se dorește publicarea celor mai reprezentative cărți care au ca subiect principal conexiunea interpersonală sub toate formele ei.

„Inteligența Parentală” este cea mai recentă carte de pareting științific, scrisă de dr. Daniel Siegel și dr. Tina Payne Bryson, apărută în primăvara anului 2016.

În luna octombrie 2016, la Editura „Povești de Păpădie”, va apărea cel mai recent volum scris de îndrăgiții dr. Harville Hendrix și dr. Helen LaKelly Hunt.

Cartea „Inteligența Parentală” poate fi comandată aici:

paginadepsihologie.ro/produs/inteligenta-parentala-disciplina-dincolo-de-drame-si-haos-emotional/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508