spot_img

Succes românesc, la Târgul Internațional de Carte de la Beijing

Târgul Internațional de Carte de la Beijing (BIBF) s-a încheiat duminică, 28 august 2016, după cinci zile în care cultura română a beneficiat din plin de oportunitatea de a se face cunoscută publicului chinez, standul României fiind vizitat de peste o mie de cititori interesați de literatura română. Totodată, lansările de carte și manifestările artistice conexe propuse de Institutul Cultural Român au atras aprecierea publicului chinez, prezent în număr mare la evenimentele din program. Pe parcursul târgului, delegația României a avut întâlniri cu reprezentanți ai celor mai importante grupuri editoriale din China, interesate de dezvoltarea unor parteneriate în domeniul traducerilor. „Din discuțiile avute atât cu reprezentanții editurilor și cu scriitorii chinezi, cât și cu publicul care a vizitat standul României, am înțeles că este importantă promovarea autorilor români contemporani în China, pentru a atrage și publicul tânăr către cultura română”, a declarat Mihály Zoltán Nagy, vicepreședinte al Institutului Cultural Român.

„Având în vedere că între China și România există o prietenie tradițională și pentru că – mai ales în ultimii ani – cooperările pe plan economic și comercial, precum și schimburile culturale dintre China și cele 16 țări din Europa Centrală și de Est devin tot mai frecvente, conducerea Editurii Zhong Yi crede că este nevoie ca mai mulți editori chinezi să cunoască România actuală, o țară importantă pe Noul Drum al Mătăsii, să afle detalii despre dezvoltarea sa în plan politic, economic și cultural. Suntem convinși că publicarea cât mai multor titluri românești va ajuta la o mai bună înțelegere între cele două țări” a declarat Zhang Gaoli, redactor-șef al editurii Zhong Yi, parte a China Publishing Group, cel mai mare grup editorial din China.

„Târgul Internațional de Carte de la Beijing constituie o excelentă oportunitate de a promova literatura contemporană și, deopotrivă, un mediu optim de a stabili relații directe între profesioniștii cărții. Ne dorim ca parteneriatul încheiat în acest an, la București, între Institutul Cultural Român și Editura Universității Renmin să devină o platformă de promovare a cărților românești pe piața editorială chineză care să se concretizeze prin numeroase traduceri ce vor apărea în anii următori” a precizat Bogdan Popescu, director al Centrului Național al Cărții (ICR).

Printre cărțile prezentate în cadrul târgului s-au numărat: albumul Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916-1919, Editura ICR, lansat în prezența autorilor, Adrian Silvan Ionescu și Bogdan Iorga, albumul George Enescu. Muzicianul de geniu în imagini, Editura ICR, în prezenta directorului Muzeului Național „George Enescu”, Cristina Andrei, a muzicologului Mihai Cosma și a violonistului Andrei Mihail, albumele Descriptio Danubii. Hărțile Dunării în patru secole de cartografie și Descriptio Ponti Euxini. Marea Neagră în patru secole de cartografie, Editura ICR, în prezența directorului Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi,  Ovidiu Dumitru, volumul Dao de Jing, traducere de Su Yan, Editura Herald. Un moment foarte apreciat de publicul chinez a fost lansarea albumului La Porțile Ceriului al artistului Grigore Leșe, care prezintă treizeci de povești despre România tradițională. Totodată, pe scenele Translation Cafe și Authors’ Corner, au fost prezentate și volume românești publicate în China: Cartograful puterii de Gabriel Chivu, Editura Huacheng Guangzhou, traducere de Lin Ting si Zhou Guanchao; Poezia română contemporană, Editura Huacheng, Guangzhou, traducere de Gao Xing; Aforisme de Lucian Blaga, Editura Huacheng, Guangzhou, traducere de Lu Xianggan; Aforisme de Valeriu Butulescu, Editura Zhong Yi, Beijing, traducere de Chen Xiaoying; volumul Pas cu pas de Klaus Iohannis, Editura Zhong Yi, Beijing, traducere de Dong XiXiao; România, ediția a două revăzută și adăugită, Editura Academiei de Științe Sociale, Beijing. Cartea-obiect Todiebook a avut un succes remarcabil în țara mătăsii și a hârtiei, sute de persoane asistând la demonstrațiile artistului Cristian Todie.

Ultima zi a celei de-a XXIII-a ediții a târgului a fost dedicată Zilei Limbii Române, marcată oficial, conform legislației române, la 31 august. Au fost lansate volumul Gramatica limbii române contemporane, scris de prof. univ. Dong XiXiao, prodecan al Institutului de Limbi si Culturi Europene din cadrul Universității de Studii Străine din Beijing, și versiunea în limba chineză a lucrării Istoria culturii române moderne semnat de Grigore Gheorghiu, traducere de prof. univ. Dong XiXiao, ambele apărute la Editura Studii și Cercetări Lingvistice din Beijing. La eveniment au fost prezenți și doi „veterani” ai redacției de limba română a Radio China International – Xu Wende și Luo Dongquan, care au recitat poezii eminesciene. Gao Xing, renumit românolog chinez, redactor-șef al revistei World Literature Magazine, traducător al mai multor antologii de poezie românească modernă și contemporană, a vorbit despre rolul și atribuțiile traducătorilor literari.

Tot duminică, la standul României a fost organizat un simpozion dedicat literaturii științifico-fantastice, la care a luat parte renumitul astronaut american de origine chineză Leroy Chiao (care a fotografiat din spațiu Marele Zid Chinezesc) alături de scriitori români de SF – Sebastian A. Corn, Michael Hăulică, Dănuț Ungureanu și Bogdan Hrib. Cu acest prilej a fost lansată antologia de proză contemporană românească SF și fantasy WORLDS AND BEINGS, Editura ICR.

Cei peste o mie de vizitatori ai standului României, sutele de spectatori de la evenimentele artistice conexe, precum și distincția Premiul Special pentru Carte, oferită sinologului Constantin Lupeanu, directorul Institutului Cultural Român de la Beijing, demonstrează succesul românesc la cea de-a XXIII-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Beijing, una dintre cele mai mari manifestări de profil din lume, ce a reunit anul acesta 2400 de expozanți din 86 de țări.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508