Proiectul ”Cercetarea istoriei teatrului timișorean”, finalizat: mii de documente în arhiva digitalizată

aug. 5th, 2016 | By | Category: Postcard

Zeci de ani de  teatru, sute de ore de muncă, mii de documente studiate, scanate, ordonate: proiectul ”Cercetarea istoriei teatrului timișorean”, realizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timișoara, a ajuns la final! Un final care nu înseamnă, în fapt, sfârșitul cercetării, căci teatrul este o artă, un domeniu, o lume care se schimbă și renaște zi de zi, iar munca de a face din istoria lui o carte deschisă este un proces continuu, subliniază echipa teatrului. Premieră pentru Timișoara, proiectul ”Cercetarea istoriei teatrului timișorean” a fost  implementat în cadrul Programului PA17/RO13 ”Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat  prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014. Valoarea totală a finanțării nerambursabile acordate acestui proiect este de 57 791 lei.

În cei 63 de ani de existență ai săi,  Teatrului Maghiar din  Timișoara a produs 510  spectacole, iar documentele referitoare la toate aceste producții teatrale, afișe, caiete–program, știri, cronici, fotografii și alte materiale aflate în arhivele instituțiilor de spectacol din urbe sau în alte arhive și colecții au fost digitalizate. Prima fotografie color din arhiva Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” datează din 1955. Recordul absolut de premiere s-a înregistrat în stagiunea 1969/1970, cu 14 noi producții. În schimb, pentru stagiunea 1958/1959 nu există în arhiva Teatrului Maghiar niciun afiș, caiet de sală sau o imagine de premieră, fiind cunoscute însă titlurile montate și distribuțiile spectacolelor. De-a lungul acestor 63 de ani, cel mai frecvent prenume de actor în trupa Teatrului Maghiar din Timișoara este János. Cercetarea documentelor a  probat că repertoriul Teatrului Maghiar din Timișoara a fost preponderent orientat spre dramaturgia contemporană, iar dramaturgia românească a avut o reprezentare generoasă pe scena lui. Acestea sunt doar câteva dintre datele statistice inedite ale cercetării, iar arhiva digitalizată va rămâne integral la dispoziția publicului. Echipa de proiect mulțumește foștilor membri ai teatrului, colecționarilor pasionați de istoria teatrală și Direcției Județene Timiș a Arhivelor Naționale pentru documentele la care au avut acces pentru a completa baza de date digitalizată.

Număr de vizualizări :1006


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro