Lansarea volumului ”Astronomul Nicolae Donici. Enigme descifrate”, de Magda Stavinschi

aug. 29th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 3 septembrie 2016, ora 11.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte – Bookfest din Chișinău (Pavilionul 2 al Centrului Internațional de Expoziții Moldexpo din Chișinău), va avea loc lansarea volumului ”Astronomul Nicolae Donici. Enigme descifrate” de Magda Stavinschi, editura Curtea Veche, 2015. ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină prezența la eveniment a autoarei.

Nicolae Donici (n. 1/13 septembrie 1874, Petricani, Chișinău, – d.  22 noiembrie 1960, Puget-Théniers, Franța), a fost un astronom român originar din Basarabia, strănepotul fabulistului Alexandru Donici și stră-strănepotul legislatorului Andronache Donici. După absolvirea cursurilor liceului Richelieu din Odesa (promoția 1893) și ale Universității din Odesa,  în 1897 pleacă la Sankt Petersburg unde își începe cariera științifică sub conducerea astronomului rus acad. F.A. Bredihin, ocupându-se în mod particular de astronomie, colaborând cu cei mai importanți astronomi ruși ai timpului. După alegerea sa unanimă în calitate de membru al Societății Astronomice din Rusia (1904), N. Donici devine, în perioada 1901-1916, șeful misiunii astronomice a Academiei de Științe din St. Petersburg. În anul 1908 a construit un observator astronomic propriu la Dubăsarii Vechi în Basarabia. Între anii 1918 -1944 a locuit și lucrat la Dubăsarii Vechi și București. A fost membru al Uniunii internaționale pentru studiul Soarelui, al Uniunii Astronomice Internaționale (din 1922), al societăților astronomice din Rusia (până la 1917), Germania și Franța. A fost membru al comitetului astronomic român, membru de onoare al Academiei Române din 1922 până în 1948 și din 1991 (post mortem) și doctor honoris causa a universității din Coimbra, Portugalia. Este autorul a cel puțin 77 de publicații științifice.

Număr de vizualizări :1326


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro