spot_img

Centrul Naţional al Dansului prezintă lucrările artiștilor din programul de master berlinez SODA

Între 1 – 11 septembrie 2016, Centrul Naţional al Dansului București (CNDB) găzduiește spectacolele, atelierele şi prezentările a patru absolvenţi ai programului de master SODA (Solo/Dance/Authorship) din cadrul instituţiei HZT – Inter-University Centre for Dance Berlin. Sub titlul „Sezonul berlinez SODA” sunt reunite un workshop şi o prezentare a coregrafei canadiene Allison Peacock şi spectacole şi prezentări realizate de portughezul Ivo Serra, englezul Andrew Kerton şi neo-zeelandezul Joshua Rutter.

„Sezonul berlinez SODA” este una dintre cele trei direcții principale ale programului curatorial al Mădălinei Dan. Celelalte sunt seria de workshop-uri pentru profesionişti susţinute de profesori de la cele mai importante şcoli europene de dans şi performance, între lunile iunie şi octombrie 2016, şi proiectul Amprenta, în cadrul căruia vor fi prezentate la CNDB cele mai recente lucrări ale Mădălinei Dan, în noiembrie 2016.

Allison Peacock va deschide „Sezonul berlinez SODA” cu workshop-ul „Intuitive Fitness”, programat între 1 şi 3 septembrie şi adresat reprezentanților noii generaţii de coregrafi şi dansatori ai scenei româneşti, apoi va susţine prezentarea „Nature Lovers – A lecture demonstration on Representing Nature in the Performative frame”, pe 4 septembrie, de la ora 19.00.

Pentru workshop-ul său, ea se inspiră din variatele sale influențe educative, precum compoziția în timp real, improvizația americană postmodernă, cursurile de balet din școala de anatomie funcțională, dansul jazz, Tehnica Klein, poezia și desenul.

Ivo Serra va susţine o prezentare pe 6 septembrie, de la ora 19.00, iar pe 7 septembrie va fi protagonist în spectacolul „P Dance”, care are ca punct de plecare dansul popular și costumul lui Careto, considerat un ritual inițiatic care simbolizează trecerea de la copilărie la maturitate în Podence, Portugalia. „De-a lungul P Dance, mișcările nudului creează un limbaj fizic visceral și implacabil, cu corpul meu ca punct focal și ecran pentru proiecții comunale”, spune artistul portughez.

Prezentarea lui Andrew Kerton va avea loc pe 8 septembrie, de la ora 19.00, iar pe 11 septembrie, de la ora 19.30, e programat performance-ul său,  „Fieldnotes”. Artistul englez îşi descrie spectacolul ca pe „un exercițiu de personificare spațială sau poate o animație abstractă: acțiunea e limbaj limbajul e corp corpul e gândire gândirea e acțiune acțiunea e corp corpul e limbaj limbajul e gândire gândirea e corp corpul e acțiune acțiunea e gândire gândirea e limbaj limbajul e acțiune”.

Joshua Rutter va participa la „Sezonul berlinez SODA” cu performance-ul „Habitual Flux”, programat pe 9 septembrie, de la ora 19.30, şi cu o prezentare care va avea loc pe 10 septembrie, de la ora 19.00. Despre „Habitual Flux”, în care performează alături de dansatorul Oliver Connew, Joshua spune că: „Suntem în procesul de a dezvolta un mod de lucru care se află undeva între repetiție și performance, cu accent pe identificarea sau dobândirea unor obiceiuri și dorințe, pe antrenament și pe angajamentul față de influența obiectelor și a spațiilor”.

Spectacolele, prezentările şi workshop-ul programate în „Sezonul berlinez SODA” vor avea loc la Sala Stere Popescu de pe Bulevardul Mărăşeşti 80-82. Accesul la spectacole costă 25 de lei (preţ întreg) sau 15 lei (preţ redus), în vreme ce la prezentările artiștilor intrarea este liberă. Taxa de participare la workshop-ul lui Allison Peacock este de 100 de lei, iar înscrierea se face doar pe bază de CV în limba engleză, la adresa cursuri@cndb.ro. Persoana de contact este Ana Papadima (consultant artistic), la numărul 0740 276 865.

Master of Arts SODA (Solo/Dance/Authorship) este un program de master în domeniul dansului contemporan şi performance-ului din cadrul HZT (Inter-University Centre for Dance Berlin), o instituţie care funcţionează sub egida comună a Berlin University of the Arts (UdK) şi a Hochschule für Schauspielkunst „Ernst Busch“ (HfS), în cooperare cu TanzRaumBerlin, o reţea a scenei profesioniste de dans.

Orientat spre performance, este un program post-universitar pentru practicieni din sfere artistice variate care doresc să-şi extindă, să transforme, să completeze demersul artistic cu abordări teoretice, practice şi critice. SODA propune o investigare în domeniul dansului şi al practicilor performative în accepţiunea lor extinsă, aceea a întrepătrunderilor şi interferenţelor cu sfera mai largă a artei contemporane.

Despre „Sezonul berlinez SODA”, artistul asociat Mădălina Dan spune: „Pe de o parte, «Sezonul berlinez SODA» este un prilej de a prezenta publicului şi comunităţii artistice din Bucureşti lucrări coregrafice originale şi inedite şi de a oferi posibilitatea artiştilor invitaţi de a-şi prezenta lucrările după terminarea studiilor. Pe de altă parte, acest cadru vrea să devină  o platformă de dezbatere şi de împărtăşire a proceselor artistice foarte specifice de la SODA şi de a le pune în dialog cu metodologiile şi problematicile artistice cu care practicienii din România sunt familiarizaţi”.

Mădălina Dan este laureată a Premiilor CNDB 2015. Ea a iniţiat şi produs o multitudine de spectacole, dezbateri şi ateliere de dans. O prezenţă constantă pe scena de dans din România şi unul dintre artiştii cei mai importanţi ai unei noi generaţii de dansatori şi coregrafi, artista a fost premiată pentru contribuţia sa în dans şi performance prin ateliere, laboratoare de creaţie şi proiecte de mentorat.

Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Zelist, Graphic Front

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508