spot_img

Record de public și cei mai buni actori ai stagiunii, la Teatrul Maghiar

Stagiunea 2015-2016 a adus peste 12 500 de spectatori la spectacolele  Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely”, stabilindu-se astfel un nou record de public  al instituției. „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori”, în regia lui Radu Afrim, a fost votat de spectatori drept cel mai bun spectacol al stagiunii. Simó Emese  și Csata Zsolt, respectiv Borbély B. Emília și Aszalos Géza au fost desemnați  cei mai buni actori ai stagiunii de către trupă și de public. Actorii Teatrului Maghiar au început deja repetițiile pentru coproducția internațională care va deschide următorul sezon teatral.

Cu 12 552 de spectatori  la cele 146 de reprezentații ale stagiunii, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” a realizat un indice de ocupare a sălii de 84%, cu cel mai mare număr de bilete și de abonamente Kultcard  vândute într-o stagiune. La cele 19 spectacole ale Festivalului Euroregional de Teatru TESZT 2016 au venit 2524 de spectatori.

În stagiunea 2015-2016, Teatrul Maghiar din Timișoara a propus publicului său opt premiere: „Guppi” (2 octombrie), „Hair” (29 noiembrie), „Zi-i”  (20 decembrie), „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori” (12 februarie), „Pace în Itaca” (17 aprilie), „Maghiar” (22 mai), „Frați de cruce” (8 iunie) și spectacolul pentru copii „Scufița roșie” (14 iunie). Au fost menținute în repertoriu 13 producții teatrale din stagiunile trecute ( Gardenia,  mady-baby, Zâna cu șapte capete,  7/7,  Incendii, Noditza, Moliendo Café, Testosteron, Niște fete, Opera cerșetorilor, Noroc cu laptele, Oameni și șoareci și Manipulări) și tot atâtea spectacole ale altor companii au fost invitate, pe parcursul stagiunii, la Timișoara.

Spectacolele Teatrului Maghiar din Timișoara au fost prezente în importante festivaluri internaționale.  „Incendii”, de Wajdi Mouawad, în regia lui Radu Alexandru Nica, a fost evenimentul cel mai apreciat al Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvárda . „7/7”, spectacolul coregrafei Baczó Tünde, a fost invitat la  Gala Star din Bacău, la  Zilele Maghiare  Partium de la Satu Mare, Festivalul Internațional Shakespeare, la Craiova,  STEPS – Festival Internațional de Dans Contemporan în Cluj și Dance Movement Theatre, în Gheorgheni. „Manipulări”, spectacol realizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara în coproducție cu trei prestigioase companii est-europene, Via Negativa (Slovenia), Asociația MASZK (Ungaria) și Teatrul Kosztolanyi Dezso (Serbia), în regia  lui Bojan Jablanovec, a fost jucat la festivalurile  Infant/Novi Sad, Thealter/Szeged, Ex Ponto/Ljubljana, apoi la Desiré Central Station în Subotica, pe scena Il Teatro Nudo di Teresa Pomodoro, Milano, și în Festivalul Teatrelor Profesionale din Vojvodina. „Opera cerșetorilor”, spectacolul lui Kokan Mladenovic, a fost aplaudat la Colocviul Teatrelor Minoritare/ Gheorgheni, în Festivalul Național de Teatru la București și la Festivalul de Teatru Clasic din Arad. Cu Moliendo café, spectacol regizat de Silviu Purcărete, actorii timișoreni au participat la Festivalul Național de Teatru  din București și la Festivalul Eurothalia, în Timișoara. Au avut parte de festivaluri și spectacolele dedicate copiilor: „Noroc cu laptele”, „Noditza” și „Zâna cu șapte capete” au participat  la FUX Fest în Oradea, iar primul dintre ele a fost prezent și la Festivalul Internațional de Teatru de Animație din București. Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” s-a implicat organizatoric și în alte evenimente culturale importante pentru comunitatea timișoreană: Festivalul Artelor Performative, Zilele Filmului Maghiar, Conferința Diaspora, In memoriam Csávossy György.

Palmaresul Teatrului s-a îmbogățit cu importante premii. Spectacolul „Incendii” a fost distins cu Premiul Orașului Kisvárda și cu Premiul de Excelență al festivalului. „Noditza” a fost desemnat drept Cel mai  bun spectacol de către Juriul de Copii al Festivalului din Oradea și a primit Premiul Fux Pal pentru decor. Artistul vizual Benedek Levente și actorul Vass Richárd sunt în acest an laureații Trofeului Pro Cultura Timisiensis.

Finalul stagiunii a fost marcat de o altă ceremonie însemnată pentru viața comunității noastre teatrale. Prin votul publicului, respectiv al posesorilor de abonamente KultCard și al jurnaliștilor,  Borbély B. Emília și Aszalos Géza au primit premiile pentru Cei mai buni actori ai stagiunii. Trupa de actori și-a acordat voturile pentru titlul de Cea mai bună actriță/ Cel mai bun actor tinerilor colegi Simó Emese și Csata Zsolt. Simona Croitoriu a reușit performanța de a fi Cel mai fidel spectator al stagiunii. Spectatorii și-au ales spectacolul preferat, cel dedicat chiar lui: „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori” a primit cele mai multe voturi.

„A fost, realmente, o stagiune densă și deosebită, deopotrivă din perspectiva experiențelor teatrale pe care le-am oferit publicului nostru și din cea a experiențelor noastre actoricești în lucrul cu regizorii și cu actorii colegi din alte teatre. Cu o ediție–hit  a Festivalului TESZT, care s-a impus ca un eveniment de referință pe harta festivalieră europeană. Cred că a fost o stagiune a performanțelor, în care și publicul a fost performer”, a subliniat directorul Teatrului, actorul Balázs Attila.

Actorii Teatrului Maghiar din Timișoara au început deja repetițiile pentru spectacolul care va deschide următoarea stagiune, o coproducție internațională în regia lui Hajdu Szabolcs.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508