Mărci poștale aniversare: ”Primul 10 olimpic al gimnasticii, Nadia Comăneci”

iul. 17th, 2016 | By | Category: Eveniment

Din dorința de a onora o mare campioană și primul 10 olimpic al gimnasticii, Romfilatelia va introduce în circulație o emisiune specială de mărci poștale, în data de 18 iulie 2016, zi ce va marca împlinirea a exact patru decenii de la performanța care a uimit lumea sportului mondial. Proiectul aniversar special se va intitula sugestiv ”Primul 10 olimpic al gimnasticii, Nadia Comăneci” și va avea piese de colecție de excepție, realizate într-o ediție limitată de 2016 exemplare, tirajul fiind ales în mod sugestiv, pentru a marca aniversarea pe care anul 2016 o aduce și anume, 40 de ani de la prima notă olimpică de 10 a acestui sport.

Proiectul va consta într-un timbru și două colițe, una dantelată, numerotată cu negru, cealaltă nedantelată, numerotată cu roșu. Elementul inediat al acestui proiect este dat de cele două tipuri de hârtie specială (Tullis Russell, Anglia), care vor fi folosite în premieră pentru tipărirea colițelor aniversare, acestea prezentând fibre de siguranță vizibile cu ochiul liber și respectiv, vizibile doar în lumină ultravioletă.

Emisiunea de mărci poștale cinstește astfel o stea a vieții sportive naționale și un nume ilustru al gimnasticii mondiale, încununând cu succes un principiu ce a stat la baza carierei marii campioane: „Munca grea a făcut totul să fie ușor! Acesta este secretul meu!”(Nadia Comăneci).

Marca poștală și colițele acestui proiect aniversar special, de colecție, vor putea fi găsite în toate magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

În documentarea acestui proiect au colaborat Nadia Comăneci, Fundația Nadia Comăneci și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” București.

În 1976 avea să surprindă întreaga lume a sportului cu o performanță greu de egalat, revoluționând gimnastica mondială și devenind cel mai bun sportiv român al tuturor timpurilor. Ea este Nadia Comăneci, cea care a schimbat cursul istoric al Jocurilor Olimpice cu prima notă 10 „absolut” la Ediția de Vară de la Montreal, o „legendă” a gimnasticii, cu un palmares excepțional de realizări și trofee sportive.

Impresionantă este și vârsta la care viața Nadiei Comăneci s-a schimbat radical, căci avea doar 14 ani când „a înotat într-un ocean de aer” (Jim McKay, jurnalist sportiv și crainic TV american) și „a transformat Jocurile într-un zâmbet de copil” (presa elenă de la acea vreme), obținând întregul tezaur medalistic: trei medalii de aur la individual compus, bârnă și paralele, o medalie de argint la echipă și una de bronz la sol.

Data de 18 iulie 1976 avea să intre în istoria gimnasticii naționale și mondiale ca fiind ziua când o tânără gimnastă din România a rescris istoria olimpică a acestui sport. Patruzeci de ani mai târziu, ne amintim cu emoție de acel moment de neuitat și de performanța care i-a asigurat gimnastei din Onești titlul de prima sportivă cu un exercițiu perfect.

Număr de vizualizări :1000


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro