spot_img

Despre ”Cele cinci limbaje ale iubirii”, la Fundația Calea Victoriei

Fundația Calea Victoriei ne propune să ţesem împreună o explorare asupra limbajelor şi formelor de exprimare ale iubirii, care deşi ocupă un loc de frunte în clasamentul aspiraţiilor noastre interioare, rămâne cel mai adesea un mare şi profund mister: Cele cinci limbaje ale iubirii (25-29 iulie 2016).

Exprimarea iubirii prin limbajul pe care partenerul nostru îl poate înţelege contribuie în mod semnificativ la vindecarea rănilor emoţionale pe care acesta le poartă cu sine din trecut şi care, în condiţii tensionate, pot sabota inconştient şi actuala relaţie. Atenţia de a relaţiona ţinând cont de nevoile şi de limbajul de iubire specific fiecăruia dintre parteneri consolidează un climat relaţional de siguranţă şi încredere care facilitează deschiderea în mod autentic a partenerilor unul spre celălalt.

Toate acestea pot deveni unelte preţioase pentru creşterea stimei de sine, ceea ce ne oferă acel minunat sentiment de înflorire pe care l-am căutat poate toată viaţa. O relaţie sănătoasă de iubire poate fi recunoscută după gradul de respect faţă de nevoile fiecăruia dintre parteneri şi este însoţită de sentimentul celebrării împreună a tot ceea ce suntem.

Dacă iubirea ţi-ar vorbi, crezi că ai înţelege ce-ţi spune? Ţi s-a întâmplat vreodată să îţi spună cineva că te iubeşte şi, pur şi simplu, să nu poţi crede că e adevărat? Sau ţi s-a întâmplat tocmai invers – să simţi iubire arzătoare pentru cineva anume şi respectiva persoană să nu reacţioneze pe măsură, oricât ai încercat să îi transmiţi acest lucru?

Tindem să identificăm inconştient iubirea cu starea euforică a îndrăgostirii iniţiale, iar când aceasta se risipeşte, ni se pare că am pierdut totul. Îndrăgostirea este o stare, pe când iubirea este un proces, o dinamică, o călătorie împreună spre variantele noastre cele mai bune de a fi convieţui în doi. A spune „Da” iubirii înseamnă a intra de bună voie într-o aventură din care nu vom mai ieşi niciodată aceeaşi.

A alege în mod conştient iubirea înseamnă a te angaja să îţi onorezi cu responsabilitate propriile nevoi de afecţiune pentru a-ţi menţine mereu rezervorul plin ca să-i poţi oferi, la rândul tău, şi celuilalt iubirea pe care şi-o doreşte. Iar pentru a îndeplini această condiţie esenţială este necesar să îţi cunoşti atât propriul limbaj primar de iubire, cât şi pe cel al partenerului de cuplu (sau, după caz, al copilului tău, al rudelor apropiate, al prietenilor dragi).

Pentru a-ţi înlesni acest travaliu de identificare al limbajelor de iubire, ești invitat să le explorezi pe fiecare în parte, de-a lungul a 5 întâlniri, după cum urmează:

1. Primul limbaj al iubirii: declaraţiile

2. Al doilea limbaj al iubirii: timpul în doi

3. Al treilea limbaj al iubirii: darurile

4. Al patrulea limbaj al iubirii: serviciile

5. Al cincilea limbaj al iubirii: contactul fizic

Cursul este construit având ca punct de pornire celebra carte „CELE CINCI LIMBAJE ALE IUBIRII”, de Gary Chapman

Data începere: 25 iulie 2016; Ora curs: 19:00

Lector: Monica Gaitanaru

Număr ateliere: 5

Frecvența: zilnic (luni-vineri, 25 – 29 iulie)

Cost: 250 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 225 ron

Loc desfășurare: Fundația Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu și Bisericii Sfânta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Înscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508