Cumințenia Pământului la Electric Castle

iul. 12th, 2016 | By | Category: Eveniment

Organizatorii festivalului Electric Castle susțin campania de strângere de fonduri pentru Cumințenia Pământului, astfel că joi, 14 iulie 2016, la festival va fi prezentă și Corina Șuteu, Ministrul Culturii, care vine cu mesajul ”Dați acuși pentru Brâncuși!”


“Mă bucur să merg la Electric Castle și să beneficiez de sprijinul festivalului pentru Cumințenia Pământului. Întâlnirea dintre un artist care a revoluționat arta modernă — Brâncuși — și cultura alternativă, dintre cultură și popcult, merită să aibă loc. Cumințenia Pământului este o resursă fundamentală de creativitate a României și, cu ajutorul vostru, va fi păstrată aici, în circuitul muzeal, accesibilă pentru toți cei care își doresc să o privească și să o cunoască. Ceea ce are ea de oferit este la fel de relevant azi ca în vremea în care a fost gândită de Brâncuși” – a declarat Corina Șuteu, Ministrul Culturii.

Cuminţenia Pământului a fost realizată de Constantin Brâncuși în 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, fiind încadrată în categoria Tezaur. Creată în același an în care Picasso transforma pictura prin lucrarea Domnișoarele din Avignon, Cumințenia Pământului este cea care a schimbat sculptura modernă în Europa.  Este singura lucrare asupra căreia Brâncuși nu a revenit cu variante sau finisaje, considerând-o perfectă de la prima intervenție creativă asupra blocului de piatră și totodată ultima sculptură a artistului pe care statul român o mai poate recupera la ora actuală.

“Electric Castle Festival a creat, în cei patru ani de existență, o comunitate puternică, unită de muzică, dar și de dorința noastră de a conserva și promova unul dintre cele mai frumoase obiective istorice din Transilvania. Suntem siguri că publicul se va regăsi și în mesajul transmis de campania «Brâncuși e al meu». E un moment perfect pentru ca ei să se implice și să își poată aduce propria contribuție” – a afirmat Mihai Păun, director executiv Electric Castle Festival.

Dacă acum mai bine de un secol România te chema să “Dai un leu pentru Ateneu!”, în 2016 vă rugăm să „Dați acuși pentru Brâncuși!”

Puteți oricând să donați la Electric Castle cu ajutorul brățării speciale primite de la organizatori în punctul special amenajat în festival. Mai multe informații găsiți pe site-ul www.brancusiealmeu.ro.

În prezent, Cumințenia Pământului este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911. În cazul în care statul român nu reușește să recupereze această lucrare, ea va intra în posesia unuia dintre colecționarii privați dispuși să o cumpere, riscând să nu mai fie accesibilă publicului larg.

Electric Castle a intrat pentru a treia oară consecutiv în finala competiției European Festival Awards, la categoria Best Medium Sized Festival, ceea ce îl face unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Europa de Est.

Spot de promovare a campaniei:

https://www.facebook.com/CuminteniaPamantului.ro/videos/1712232692376470/

Număr de vizualizări :1257


One Comment to “Cumințenia Pământului la Electric Castle”

  1. livia spune:

    DOAMNE AJUTĂ!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro