Aurel Vlad expune ”Silent witness”, la Berlin

iul. 18th, 2016 | By | Category: Eveniment

Vineri, 22 iulie 2016, între orele 18:00 – 21:00, la Anaid  Art Gallery ( Joachimstrasse 7, 10119 Berlin, Germania), va avea loc vernisajul expoziției ”Silent witness” a artistului Aurel Vlad. Expoziția poate fi vizitată în perioada 22 iulie – 10 septembrie 2016. Curator: Diana Dochia.

Bertolt Brecht scria la un moment dat “aţi face mai bine să arătaţi în picturile voastre cum omul vremurilor noastre a fost lup cu ceilalţi oameni”.

Sculptura expresionist gestuală devine o profesiune de credinţă, artistul declarând: “Cred în puterea gestului de a deveni artă. Cred în acele gesturi transmise de la începuturile vieţii care exprimă emoţii, sentimente, pasiuni, stări, limite. Ele devin fiinţe pline de viaţă care se sperie, vibrează, se luminează, dăruiesc, suferă sau se bucură. Astfel de gesturi devin simboluri ale bucuriei sau durerii, ale fricii sau curajului, ale binecuvântării sau distrugerii etc”.

“Martor tăcut” este despre tăcere. Tăcerea implică adesea un strigăt neauzit, o dorinţă de libertate şi neputinţă. Sunt momente în care tăcerea poate exprima mai mult decât o sută de cuvinte, declanşând adesea o luptă interioară, o presiune psihologică în care personajul este încarcerat. Tăcerea nu este sinonimă cu liniştea, deoarece liniştea înseamnă pace, seninătate, împăcare; pe când tăcerea este zbucium, nelinişte, constrângere. Tăcerea poate ucide.

“Martor tăcut” este despre condiţia umană plină de incertitudini, dorinţe, spaime, înălţări şi prăbuşiri. Umbra este martorul tăcut, umbra este cea care ne însoţeşte peste tot. Umbra ia forma corpului, ea ne aminteşte că suntem vii, în tăcere.

Corpurile acestea surprinse în atitudini chinuite, chircite, dorind să se elibereze din cadrul unui zbucium interior sunt protejate de umbrele din tablă zincată. Omul şi umbra sa este poate una dintre cele mai tragice reprezentări. Umbra îl însoţeşte întotdeauna pe om într-o tăcere infinită, umbra nu-i răspunde niciodată, însă ea este cea care nu-l lasă singur.

“Lupta lui Iacob cu Îngerul” descrie unul dintre cele mai tragice şi conflictuale momente din Biblie. Iacob este cel ce se va lupta cu Dumnezeu şi va fi binecuvântat sub numele de Israel, fiind considerat unul dintre străbunii poporului ales.

“Icar” este visul de a zbura, care se sfârşeşte prin moarte. Georges Bataille era de părere că în sacrificiu, victima este astfel aleasă încât perfecţiunea sa face brutalitatea morţii perceptibilă. Icar-ul lui Aurel Vlad este damnat pentru că a cutezat să se înalţe. Aripile sale, ce amintesc de aripile de Înger, sunt frânte. Zborul implică sacrificiul suprem.

Sculpturile lui Aurel Vlad oferă posibilitatea de a resuscita şi rescrie istoria sacră prin prisma neliniştilor personale.

anaidartgallery.com/

Facebook event: www.facebook.com/events/292225334501687/

Număr de vizualizări :1270


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro