Peste 25 de evenimente muzicale şi artistice, la ”vibrate!festival” – ediţia a II-a

iun. 14th, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 19 – 26 iunie 2016, la Braşov, se va desfăşura cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte ”vibrate!festival”. Sâmbătă, 18 iunie, de la ora 18.00, muzica clasică va răsuna la Coresi Shopping Resort. Pianista Diana Ionescu şi violonistul Vlad Maistorovici, doi dintre câştigătorii Concursului Internaţional George Enescu şi directori ai ”vibrate!festival”, vor oferi un moment de excepţie, într-un miniconcert ce însoţeşte vernisajul expoziţiei „Enescu” a Muzeului Naţional „George Enescu”. Expoziția poate fi admirată până în 22 iunie. Primele acorduri oficiale ale ”vibrate!festival”- ediţia a II-a se vor auzi duminică, 19 iunie, în Aula Universităţii, începând cu ora 18.00. Studenţii sunt principalii invitaţi, iar intrarea este gratuită. Până în 26 iunie, ”vibrate!festival” propune publicului reîntâlnirea cu muzica de cameră interpretată de tinere staruri ale muzicii clasice europene din Marea Britanie, Germania, Ucraina, Elveţia, Olanda, Spania, Italia, Bulgaria şi România. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Pianina vibrate! din Piaţa Enescu – „primul pian scos în stradă la Brașov” va oferi şansa trecătorilor să-şi demonstreze talentul.

3 lei din preţul fiecărui bilet vor fi donaţi Hospice-ului „Casa Speranţei” pentru îngrijirea bolnavilor incurabili.

vibrate !festival are ca parteneri principali Primăria Braşov – proiect co-finanţat de Consiliul Local Braşov, Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiect co­finanţat şi Universitatea Transilvania Braşov.

Fidel crezului enunţat de la prima ediţie – muzica clasică este accesibilă oricui şi se poate cânta în multe alte spaţii decât în cele obişnuite – vibrate!festival aduce muzica de cameră în locuri neconvenţionale, promovând totodată patrimoniul arhitectural al Braşovului. Astfel, publicul este invitat la concerte în locuri precum Sinagoga, Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, situat în clădirea Rectoratului, o construncţie de secol XIX în stil neorenaşcentist cu picturi „sgraffito”, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”.  Vibraţia muzicii se va face simţită şi la Ceainăria Tipografia sau în Club Rockstadt. Nu vor lipsi însă, nici spaţiile clasice precum Sala Patria, sala de concerte a Filarmonicii din Braşov, fosta sală de cinematograf „Partizanul Roşu”.

Un eveniment special al vibrate!festival este întâlnirea cu îndrăgita soprană Leontina Văduva, sâmbătă, 25 iunie. Soprana stabilită în Franţa îşi va aniversa, la Biserica Neagră, 30 de ani de carieră muzicală, într-un concert eveniment, din care nu vor lipsi surprizele.

Vibrate!festival, ediţia 2016, se încheie într-un concert special, în aer liber, în fermecătorul Bastion al Ţesătorilor, duminică, 26 iunie, în care publicul o va putea asculta şi pe Luiza Zan, cunoscută interpretă de jazz, alături de interpreţii vibrate!festival.

Vlad Maistorovici, director vibrate!festival : „Tema din acest an este aerul. Ne-am inspirat din aerul de la Braşov, unde sperăm să vină cât mai mulţi turişti alături de noi. Simbolic, ne referim la aerul Braşovului, la o atmosferă extraordinară dată şi de arhitectura oraşului. În acelaşi timp este cumva şi o aluzie la faptul că anul acesta ne îndreptăm către voce mai mult şi avem invitate şi nişte voci de marcă – o vom sărbători pe Leontina Văduva la Biserica Neagră, vom avea o colaborare inedită cu Luiza Zan, în care instrumentele clasice se vor întâlni cu muzica de jazz.”

vibrate!festival 2016 continuă şi întâlnirile dintre arte începute anul trecut sub denumirea „Sinestezia”.  În Piaţa Enescu vor avea loc expoziţii, ateliere de Terapie prin Artă, seri de performance, la care sunt invitaţi elevi, copii de la centrele de plasament şi iubitorii de arte. În centrul Pieţei Enescu va fi amplasată pe toată durata festivalului „pianina vibrate!” – donată de pianista Diana Ionescu – la care vor avea loc miniconcerte ale artiştilor, elevilor şi… trecătorilor.

Diana Ionescu, director artistic vibrate!festival : „Evenimentele conexe sunt menite nu doar să familiarizeze oamenii cu muzica clasică, ci să le arate cât de facil este accesul la acest tip de muzică, contrar credinţei că muzica clasică este destinată doar elitelor. Evenimentele din Piaţa Enescu vor fi extrem de diverse. Acolo va fi amplasată o pianină a mea, pictată de artiştii de la Depoul de Artă Urbană. Ea se va afla acolo pe toată durata festivalului şi va reprezenta oportunitatea pe care cei mai mulţi oameni poate şi-au dorit-o: de a cânta la pian. Tot în Piaţa Enescu vor fi ateliere dedicate copiilor de la centrele de plasament, dar oricine trece prin Piaţa Enescu şi doreşte să pună mâna pe o pensulă şi să deseneze, este  binevenit. Aceasta este şi ideea festivalului, dar şi a Pieţei Enescu, de a le da oamenilor ocazia, trecând pe acolo, să-şi manifeste creativitatea într-un fel. ”

Festival dedicat în special tinerilor, vibrate!festival este creat de tineri. Media de vârstă a artiştilor invitaţi este cuprinsă între 30 şi 35 de ani. Unul dintre cuvintele cheie ale festivalului este excelenţa. 7 dintre artiştii invitaţi sunt absolvenţi ai Academiei Regale de Muzică din Londra. 3 dintre ei sunt câştigători ai Concursului Internaţional George Enescu: compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici, directorul festivalului, pianista Diana Ionescu, directorul artistic, şi violonistul Valeriy Sokolov (Ucraina/ Germania).

Mădălin Iacob, director executiv vibrate!festival : „Noi am gândit acest festival ca pe unul în care să implicăm întreaga comunitate, dar şi ca pe un program de turism cultural. Sper ca acest eveniment să crească, iar Braşovul să ofere, pe lângă aer curat, patrimoniu, un program care să atragă turişti.”

La toate concertele, elevii, studenţii şi persoanele cu dizabilităţi, împreună cu însoţitorii lor, vor avea intrarea gratuită.

vibrate!festival este organizat de Asociaţia Culturală „Paul Constantinescu 2009”, în colaborare cu Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi cu Depoul de Artă Urbană.

Biletele se pot procura de la Librăria „Şt. O. Iosif” şi de la Ceainăria „Tipografia” sau online, de pe site-ul biletebrasov.ro

Pentru noutăţi, urmăriţi-ne pe pagina noastră de internet – www.vibratefestival.ro şi pe pagina de facebook.

Număr de vizualizări :796


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro