Nicolae Coande lansează volumul ”Dumnezeu poet și protector al lumii”

iun. 14th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Marți, 21 iunie 2016, ora 17.00, la Teatrul Național din Craiova- Sala ”Ia te uită!”,  va avea loc lansarea cărții ”Dumnezeu poet și protector al lumii”, de Nicolae Coande (Editura TracusArte, 2016). Prezintă: Cătălin Stănciulescu.

”Într-un interval al istoriei în care se dorește separarea Creatorului de religie și care face din raționalizare instrumentul cel mai puternic al pierderii sentimentului religios, relativizarea creştinismului duce, în mod neaşteptat, la ceea ce s-a numit postsecularism. Cei care credeau că în timpul secularismului religia a dispărut au o surpriză: este încă aici, refugiată în sfera privată, şi se pregăteşte de revenirea în spaţiul public.

Vorba lui Whitehead: religia e „ceea ce individul face cu propria sa solitudine.”

Vă aștept la o dezbatere unde instrumentele de analiză ale fiecăruia contează, indiferent de „credinţa” cuiva. Cel mai rău este atunci când instrumentul de care dispune omul e defect: „atunci, artistul nu-şi poate exprima talentul” (Sallustius).- Nicolae Coande

Nicolae Coande s-a născut la Osica de Sus, în Olt, pe 23 septembrie 1962. Locuieşte în Craiova, unde propune întâlniri cu scriitori, poeţi şi artişti – pentru ca gustul literaturii şi aroma prieteniei să nu piară în oraş. A debutat editorial cu placheta de poeme „În margine” (Ed. Ramuri, 1995). A publicat şapte volume de versuri şi două antologii lirice. Cea mai recentă carte de poezie, „Nu m-au lăsat să conduc lumea”, a apărut la finele anului 2015 la „Casa de Editură Max Blecher”. A scris şi câteva cărţi de publicistică şi eseuri. Ultima, „Intelectualii români şi Curtea regelui”, a apărut în anul 2011 la Ed. „TracusArte”. Se bucură că a scris cândva aceste versuri, inedite încă: „Proştii care plini de râvnă îi cer lui Dumnezeu să le năruie duşmanii/ Sunt uneori ascultaţi/ Aşa, resimt mai clar aroma minunatei sale gândiri şi felul în care El/ Ne eliberează de prejudecata că are favoriţi.”

Număr de vizualizări :1084


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro