Lansare de carte, „Sergiu Ştefanschi – Un artist, un destin, o stea”, la Opera Naţională Bucureşti

iun. 14th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 16 iunie 2016, de la ora 17.00, în Foaierul Operei Naţionale Bucureşti, iubitorii dansului clasic sunt invitaţi la întâlnirea cu balerinul şi maestrul de balet Sergiu Ştefanschi, cu ocazia lansării volumului „Sergiu Ştefanschi – Un artist, un destin, o stea” de Mihai-Alexandru Canciovici. Maestrul Sergiu Ştefanschi face parte din generaţia de aur a baletului românesc, alături de nume precum Irinel Liciu, Magdalena Popa, Pavel Rotaru sau Gelu Barbu şi a dansat pe scena Operei Naţionale Bucureşti în perioada 1960-1971. După anul 1971 a fost prim-balerin al National Ballet of Canada şi a desfăşurat o importantă activitate artistică pe scene din întreaga lume. Volumul „Sergiu Ştefanschi – Un artist, un destin, o stea”, publicat la Editura SemnE, cuprinde amănunte inedite din viaţa şi cariera balerinului Sergiu Ştefanschi, povestite chiar de domnia sa.

„Dansul fără trăire emoţională nu există. Eu oficiez dansul, îi confer sacralitate. (…) Am crezut în forţa de expresivitate a mişcării şi mi-am închinat întraga existenţă bucuriei de a o simţi în dans, dar şi aceleia de a o transmite şi elevilor mei care se străduiesc să devină dansatori”, mărturiseşte marele artist în carte.

Absolvent al prestigioasei Academii „Vaganova” din Sankt Petersburg, Sergiu Ştefanschi a intepretat pe scena Operei Naţionale Bucureşti aproape toate rolurile principale masculine din repertoriul clasic şi a întreprins alături de compania de balet numeroase turnee în străinătate. Laureat al Concursului Internaţional de Balet de la Varna (Bulgaria, 1964), Sergiu Ştefanschi a primit în anul 1967 Ordinul Cultural, iar în 2002 Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Volumul „Sergiu Ştefanschi – Un artist, un destin, o stea” este o autobiogafie în dialog cu muzicologul Mihai-Alexandru Canciovici, expert în domeniul cercetării etnologice. Mihai-Alexandru Canciovici, critic de operă şi balet şi doctor în filologie, este preocupat intens de viaţa teatrului liric bucureştean, atât ca spectator fidel al manifestărilor găzduite de acest teatru, cât şi ca specialist în artele spectacolului.

Număr de vizualizări :965


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro