Expoziție retrospectivă Nicolae Truță, la Muzeul Județean Gorj

iun. 9th, 2016 | By | Category: Postcard

Joi, 9 iunie 2016, de la ora 15.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu va avea loc vernisajul unei expoziții cu lucrări realizate, de-a lungul vieții, de Nicolae Truță. Un artist versatil, Truță a avut o activitate artistică plină, cu expoziții și tabere de creație, muza sa îndemnându-l atât la peisaje, pentru care este cel mai cunoscut, cât și la portrete, lucrări de for public, ilustrații de carte și grafică.

” … Nicolae Truță mi-a apărut ca un tânăr care ne poate ajuta să pătrundem pe nesimțite, dar adânc, într-un spațiu de taină, într-o zodie a vagului și nuanțelor ce liniștesc, povestesc, decantează.” (Ion D. Sîrbu)

” … Cu o paletă dominată de brunuri pe linia unei tradiții plastice contemporane românești de mare valoare, artistul reușește să definească o atmosferă, să creeze prin culoare o stare de spirit, căci pictura lui Truță, prin puritatea supremă pe care o atinge, îngăduie ochilor nu numai s-o vadă ci și s­o asculte. De aici sentimentul dominant ce se degajă din culorile sale, de gravitate, de dramatism uneori. ” (Radu Ionescu)

„Nicolae Truță, pictor, sculptor, desenator și poet, înzestrat cu talent și putere de expresie, a adus în expoziție o suită de picturi intitulată Miresele, suită inspirată de albul imaculat al iernilor din Dobrețul copilăriei sale, alb ce acoperă cu vraja sa casele mici pitulate la poalele unui deal sau înșirate pe crestele lui, printre copacii ale căror ramuri se ridică spre cer ca razele unei coroane împărătești. Din tablourile sale, nu puține la număr, se degajă o frumusețe și o prospețime cum numai în satul românesc poate să existe.” (Spiru Vergulescu)

”Nicolae Truță rămâne, prin excelență, un artist al peisajului, acolo unde se manifestă plinătatea talentului său. Nicolae Truță gândește natura ca pe un templu de închinăciune în care fundația este pământul mereu născător de viață, dar și de moarte, spațiul în care are loc trecerea și petrecerea, locul în care omul își ridică zidirea și de unde își înalță ruga, iar cerul, pictat cu patima imensității, este bolta eternă, imuabilă, spațiul din care Atotputemicul își trimite lumina necreată. Iar între cer și pământ NicolaeTruță așează copacul -coloană, copacul inflorescență, ca semn al eternității mereu reînnoite.” (Florin Rogneanu)

Nicolae Truță (1949 – 2010) s-a născut la Dobrețu, județul Olt, la 9 februarie 1949. A urmat cursurile Liceului de Artă ,,Marin Sorescu” din Craiova, avându-i ca profesori pe Ilie Marineanu   și Ștefan Brădiceanu. În anul  1974 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timișoara, devenind ulterior membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

A avut 54 de expoziții personale deschise între anii 1974 și 2009, la București, Slatina, Craiova, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea, Deva. De-a lungul vieții a participat la peste 250 de expoziții naționale, interjudețene, județene  sau  de grup.  Dintre  marile

expoziții muzeale la care a participat amintim: cele 10 ediții ,,Salonul Anual al Artiștilor Plastici Olteni” de la Muzeul de Artă Craiova, ,,Un secol de artă cultă în Țara Oltului”(2008-2009) la Muzeul de Artă Craiova și  Muzeul Județean Olt.

Este autorul a numeroase monumente de for public amplasate la București, Slatina, Șerbănești: Carol Davilla, Constantin Brâncoveanu, Nicolae Titulescu, Ion Minulescu, Dinu Lipatti, Constantin Brâncuși, Eugen Ionescu, Mihai  Eminescu, D. Caracostea,  Radu  Greceanu.

A făcut  ilustrație de carte  la peste 60 de volume și grafică de carte pentru 3 ediții liliput la poeziile lui Mihai Eminescu și la impresionantul volum ,,Poezii” de Mihai Eminescu, tipărit la Editura Scribul.

A fost organizatorul a numeroase tabere de creație între 1998 și 2009, la Moșteni, Dobrețu, Slatina, Călimănești.

Număr de vizualizări :900


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro