Deschiderea taberei „Matrice culturală şi spirituală românească” și semnarea parteneriatul dintre Mitropolia Olteniei și Institutul Cultural Român

iun. 28th, 2016 | By | Category: Postcard

În intervalul 1–7 iulie 2016, la Mănăstirea Tismana, în județul Gorj, se va desfășura prima ediție a taberei „Matrice culturală şi spirituală românească”, organizată în parteneriat cu Mitropolia Olteniei. Deschiderea taberei va avea loc vineri, 1 iulie, ora 18.00, la Mănăstirea Tismana, în prezența ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, și a președintelui Institutului Cultural Român, domnul Radu Boroianu, care vor susține o conferință de presă, în cadrul căreia se va  semna și parteneriatului între Institutul Cultural Român și Mitropolia Olteniei. În această vară, în cele două serii ale taberei organizată la Mănăstirea Tismana (1.07–7.07; 27.08–2.09),  peste 100 de tineri din  comunitățile istorice din vecinătatea României vor avea prilejul de a se familiariza cu personalităţile marcante ale culturii române. Tabăra își propune  pregătirea culturală și dezvoltarea personală a tinerilor români aflați dincolo de hotarele țării prin prezentarea unor modele româneşti, prin susţinerea unor activități privind limba, istoria și prezentarea unor aspecte legate de etnologie, folclor, management cultural, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi artistice.

Programul taberei cuprinde o serie de conferințe susținute de prof. univ. dr. Nicu Panea şi de pr. conf. univ. dr. Picu-Nelu Ocoleanu, dar  și ateliere de meșteșuguri tradiționale susținute de Filomena Tiştere, maestră în țesături populare.

Proiectul are ca scop reunirea reperelor spirituale şi culturale care dau sens identităţii noastre și se încadrează în strategia anuală a Institutului Cultural Român și în programul ICR „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuși” fiind, de asemenea, prilejuit de  declararea anului 2016 drept  An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Mitropolia Olteniei, Consiliul Județean Gorj și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Partener media este studioul teritorial TVR Craiova.

icr.ro/pagini/tabara-tinerilor-romani-de-pretutindeni-matrice-culturala-si-spirituala-romaneasca-prima-editie

Număr de vizualizări :1037


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro