Declarația Ministrului Culturii referitoare la reforma în cinematografie

iun. 25th, 2016 | By | Category: Postcard

Ministrul Culturii consideră cinematografia o prioritate, fiind domeniul cultural care a oferit României prestigiu internaţional. Cu toate acestea, guvernanţii continuă să-l neglijeze. De asemenea, declară că „o mare parte a eforturilor mele sunt canalizate în încercarea de a aduce îmbunătăţiri cadrului legislativ, dar şi de a restructura anumite instituţii fundamentale pentru cinematografie: Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Filme şi Cinemateca, dar şi de a crea structuri noi, care să sprijine suplimentar producţia de filme, educaţia cinematografică, şi revitalizarea sălilor de cinematograf din centrul oraşului.” AgențiadeCarte.ro vă prezintă textul integral al declarației Ministrului Culturii, doamna Corina Șuteu, cu privire la reforma din domeniul cinematografiei.

”Cinematografia este o prioritate. Afirm acest lucru și voi continua să o fac, dintr-un motiv simplu: pentru un domeniu cultural care a oferit României atât de mult prestigiu în ultimul deceniu, iar cinefililor de pretutindeni atât de multe motive de încântare, a rămas prea multă vreme neglijat de guvernanți. Iar acest fapt se reflectă nu doar într-un cadru legislativ în multe privințe desuet și deficitar, ci și în modul de funcționare al instituțiilor specifice, care nu mai corespund decât parțial nevoilor unui domeniu aflat în expansiune.

O mare parte a eforturilor mele de Ministru al Culturii sunt canalizate în încercarea de a aduce îmbunătățiri cadrului legislativ, dar și de a restructura anumite instituții fundamentale pentru cinematografie: Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme și Cinemateca, dar și de a crea structuri noi, care să sprijine suplimentar producția de filme, educația cinematografică, și revitalizarea sălilor de cinematograf din centrul orașelor.

În tot acest demers am sprijinul unui număr mare de cineaști, fapt pentru care le mulțumesc. Cineaști reprezentativi aparținând unor generații diferite (Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Bogdan Mustață, Florin Mihăilescu) și specialiști în politici culturale sau reprezentanți ai CNC au participat activ, în cadrul unui grup de lucru realizat la nivelul Ministerului Culturii, la procesul de modificare al cadrului legislativ din domeniul cinematografiei. Zeci de alți cineaști s-au implicat, atunci când a venit momentul pentru consultarea comunității, trimițându-ne propriile opinii cu privire la modificările propuse de grupul de lucru. Au fost luni în care o mare parte a comunității active a participat, cu speranța concretizării unor schimbări fundamentale, atât de necesare.

Au existat, de asemenea, voci – după cum s-a dovedit, cu un puternic impact în diverse sfere de influență politică – care s-au opus oricăror demersuri de reformare a sistemului cinematografic și, probabil, vor continua să o facă. Este firesc să se întâmple asta.

Ar fi, însă, un deserviciu adus întregii comunități cinematografice din România ca aceste modificări legislative esențiale reformării sistemului cinematografic, pe care le-am propus Guvernului și Parlamentului, să eșueze. În ceea ce mă privește, vă asigur că voi continua să caut toate soluțiile și modalitățile pentru a asigura îmbunătățirea cadrului legislativ și a instituțiilor din domeniul cinematografiei. Reforma trebuie dusă la bun sfârșit.

Corina Șuteu

Ministrul Culturii din România”

Număr de vizualizări :1102


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro