”Jiří Kovanda. Anti-eroism și rezistență”, solo exhibition la București

iun. 29th, 2016 | By | Category: Eveniment

Joi, 30 iunie 2016, de la ora 19.00, la parterul Muzeului Național de Artă Contemporană din București va avea loc vernisajul expoziției ”Jiří Kovanda. Anti-eroism și rezistență”, un proiect care prezintă, pentru prima oară în România, o privire de ansamblu asupra operei acestui artist important. Curator: Călin Dan. Expoziția poate fi vizitată în perioada 30 iunie – 23 octombrie 2016.

De pe străzile Pragăi, unde artistul a regizat acțiuni discrete și intervenții în anii ‘70, până la sculpturile efemere pe care le elaborează și fotografiază în apartamentul lui astăzi, trecând prin desenele, picturile și colajele pe care le-a făcut din anii ‘80 până în prezent, Jiří Kovanda urmărește o practică în care publicul și intimul, politicul și poeticul, vizibilul și invizibilul, umorul și existențialul coexistă.
Expoziția personală a lui Jiří Kovanda reprezintă continuarea strategiei Muzeului Național de Artă Contemporană de a promova arta experimentală produsă în fostul bloc comunist. Practica lui Jiří Kovanda constituie un punct de atracție atât pentru publicul MNAC, cât și pentru întreaga comunitate artistică din România, datorită constantei sale atitudini anti-sistem – în raport cu arta, societatea și politica deopotrivă.
Kovanda este un artist al cărui interes constă în stimularea reflecției, mai degrabă decât în producția de obiecte artistice. Discursul său este îndreptat mai ales către raportul problematic dintre societate și spațiul public, înțeles atât în dimensiunea sa fizică, cât și în cea politică sau psihologică. Privirea retrospectivă asupra operei lui Kovanda ajută la înțelegerea intervenției minimale pe care o face în spațiile uriașe ale Muzeului: o capodoperă a absenței, încărcată de semnificație istorică.
Expoziție organizată de Muzeul Național de Artă Contemporană împreună cu Centrul Ceh. Parteneri: Ambasada Republicii Cehe și Staropramen. Parteneri media: Igloo, zeppelin, Șapte Seri, Radio France Internationale – Rfi, feeder, energiea, we ART, Vision Media Plus, Kepi Consult, Veioza Arte, Radio România Cultural, czech-it, revista Arta, re:art. Sponsori: Crama Oprișor, Policolor, Saint – Gobain Rigips, Grup Transilvae

Coordonator MNAC: Sandra Demetrescu
Arhitect: Attila Kim
Co-organizator: Centrul Ceh
Partener: Staropramen
Cu sprijinul: Ambasada Republicii Cehe în București
30.06 – 23.10.2016
MNAC Palatul Parlamentului – parter
https://www.facebook.com/events/915682505220614/

Număr de vizualizări :1214


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro