Punctul muzeal ”Ionel Teodoreanu” a fost inaugurat la Golăiești

mai 23rd, 2016 | By | Category: Postcard

Vineri, 20 mai 2016, la Golăiești, județul Iași, comuna în care se află moșia Medelenilor, Muzeul Național al Literaturii Române Iași în parteneriat cu Primăria Comunei Golăiești și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași a inaugurat punctul muzeal dedicat scriitorului Ionel Teodoreanu. Este al treilea punct muzeal deschis în județul Iași de către MNLR Iași, după cel dedicat lui Cezar Petrescu, inaugurat la Cotnari în anul 2015 și cel dedicat lui Dimitrie Anghel, inaugurat la Miroslava, în aprilie 2016. La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanți ai culturii ieșene și ai administrației locale și județene.

„Prin acest punct muzeal, Ionel Teodoreanu se întoarce acasă, la Iași. Fiindcă de pe ulița copilăriei casa bunicilor a fost rasă de pe fața pământului în vremuri tulburi, scriitorul se întoarce la Golăiești, pe legendara moșie a Medelenilor. Vineri l-am primit acolo cu mic cu mare, pe o vreme splendidă. Este al treilea punct muzeal pe care MNLR Iași îl deschide în ultimii doi ani și cred că sunt un privilegiat să pot contribui la asta” a declarat Dan Lungu, director al MNLR Iași.

Prima zi de vizitare a punctului muzeal Ionel Teodoreanu a fost sâmbătă, 21 mai 2016, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor.

Expoziția permanentă din Centrul de Informare Turistică Golăiești reconstituie muzeografic viaţa şi activitatea scriitorului Ionel Teodoreanu (1897-1954). Expoziția cuprinde fotografii de familie, mobilier de epocă, volume, corespondență, fotocopii după manuscrise etc. Curatorii expoziției sunt reprezentanții MNLR Iași: Iulian Pruteanu, Oana Melinte și Corina Irimiță.

Punctul muzeal „Ionel Teodoreanu” devine astfel cel de-al 15-lea obiectiv aflat în componența Muzeului Național al Literaturii Române Iași, iar programul de vizitare este de luni până vineri, în intervalul orar 08-16:00.

Număr de vizualizări :851


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro