”Baroc muzical” feminin, la Castelul Peleș

mai 11th, 2016 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 28 mai 2016, de la ora 16.00, în sala de muzică a Castelului,  în cadrul ediției a VI a a Stagiunii “Sunetul muzicii”, manifestare organizată de ExcesMusic, Muzeul Naţional Peleş, Asociația Pro Valores și  Radio România Cultural,  sunteți invitați la un eveniment inedit. Două muziciene de mare valoare: soprana Ruxandra Cioranu (Franţa) şi clavecinista Raluca Enea, pasionate susţinătoare ale autenciticăţii, vor  aduce în faţa publicului un duel muzical între cele mai cunoscute creatoare ale perioadei baroce:Barbara Strozzi (1619 – 1677) vs Elisabeth Jaquet de la Guerre (1665 – 1729). AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Compoziţia muzicală feminină, trecută sau contemporană, nu reprezintă nici in ziua de azi o evidenţă, în ciuda numărului mare de femei compozitoare care au existat de-a lungul timpului. Deşi educaţia muzicală era destinată cu precădere fetelor (lecţii de canto, orgă, lăută, clavecin şi, ulterior, de pian şi harpă), acest lucru avea rareori o finalitate profesională. Cel mai adesea era privit ca o îndeletnicire asemănătoare însuşirii bunelor maniere. Cu atât mai excepţional apare astfel destinul unor personalităţi ca: Barbara Strozzi sau Elisabeth Jacquet de la Guerre.

Accesul se face pe bază de invitaţie, care poate fi obţinută scriind pe adresa: peles.ro@gmail.com

Soprana Ruxandra Cioranu s-a născut la Bucureşti. Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în 2003 la clasa de canto a profesoarei Rodica Crenicean, Ruxandra Cioranu a urmat cursuri de specializare în canto baroc la Händel Akademie din Karlsruhe cu Richard Wistreich şi Jeffrey Gall şi la Austria Barock Akademie cu Ute von Garczinski, Kai Wessel şi Hermann Max. În 2004 obţine o bursă de specializare de trei ani (2004-2007) la Centre de Musique Baroque deVersailles. Câştigatoare  a Premiului Tostmann  la  Austria  Barock Akademie în 2003 şi bursieră a fundaţiei Nadia&Lili Boulanger în 2008, a colaborat cu dirijori ca Ton Koopman la Radio France, Jérôme Corréas şi Olivier Schneebeli la OperaRoyal şi Chapelle Royale din Versailles, Ketil Haugsand în cadrul Festivalului de Muzică Veche organizat de Medieval Praxis la Bucureşti. A participat la numeroase concerte la Paris, Praga, Dresda, Roma, Londra, Venetia.

Clavecinista Raluca Enea este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa profesoarei Ogneanca Lefterescu. Din 2005 și-a continuat studiile de clavecin în Germania, sub îndrumarea profesorilor Harald Hoeren, GlenWilson şi Ketil Haugsand la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main şi Hochschule für Musik und Tanz Köln. A urmat cursuri de perfecţionare susţinute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia),Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia), cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé şi Howard Crook (clavecin şi canto baroc) și cursuri de muzică de cameră cu Jan de Winne, Marcel Ponseele și Hervé Douchy (Belgia). A susţinut concerte în România, Germania, Norvegia, Ungaria. De asemenea este artist liric al Filarmonicii „G. Enescu” Bucureşti, cadru didactic asociat şi doctorand al UNMB și director artistic al Festivalului de Muzică Veche București.

Amănunte pe: stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com/

Parteneri: Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România prin Programul “Oportunităţi la tine acasă”, Radio Romania Cultural, Asociaţia Cultural – Sportivă Pro Valores.

Parteneri media: Enjoy TV, Observator cultural, Radio Romania Muzical, Radio Trinitas  Calendar evenimente, Roportal.ro, Bucuresteni.ro, JurnalMM.ro, Capital cultural, AgentiadeCarte.ro, Criterii Nationale, România pozitivă.

Număr de vizualizări :1152


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro