spot_img

”Raze de soare colorate” – expoziţie jubiliară Róth Miksa (1865 – 1944)

Vineri, 13 mai 2016, ora 18.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureş,  în organizarea Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, se vernisează expoziţia ”Raze de soare colorate”. Vor fi expuse fotografii mărite, schiţe originale, fotografii de epocă şi mai recente, care oferă o imagine amplă a operei atât de variate a lui Róth Miksa. Cu ocazia vernisajului vizitatorii vor fi salutaţi, în calitate de gazdă, de Soós Zoltán, directorul Muzeului Judeţean Mureş. Expoziţia va fi vernisată de Kósa András László, directorul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

„Nu există nicio altă artă decorativă care să ne atingă atât de adânc sufletele, precum pictura pe sticlă, căci lumina care se revarsă prin vitralii este însuşi raza colorată a soarelui …”- Róth Miksa

Róth Miksa devenise încă în timpul vieţii sale cel mai cunoscut şi recunoscut designer maghiar al secolului XX. Un adevărat star care, la expoziţiile mondiale, câştiga premiu după premiu cu vitraliile sale. Creaţiile sale unice ornează, printre altele, palatul reginei olandeze din Copenhaga, cea mai mare biserică din Oslo, Teatro Nacional din Mexico City, şi tot el a realizat proiectul şi modelul pentru „perdeaua din cristale”, executat de firma lui Tiffany.

Róth Miksa a fost fondatorul şi conducătorul celui mai cunoscut şi mai prolific atelier de vitralii cu inserţie din plumb şi de mozaicuri, o artă care la răscruce de secol XIX-XX îşi trăia renaşterea. A proiectat şi a executat lucrări de artă care evidenţiau importanţa şi rolul clădirilor noi, cu funcţii economice şi administrative, culturale, precum şi a clădirilor cu destinaţie de locuinţă, construite atât în Ungaria, cât şi în străinătate, după încheierea compromisului austro-ungar. Clădiri reprezentative, precum Parlamentul din Budapesta, sunt ornate cu vitralii cu inserţie din plumb, realizate în atelierul lui.

Secretul atelierului Róth constă de fapt în nivelul ridicat calitativ şi tehnic al produselor. Prin utilizarea sticlei Tiffany a inovat arta maghiară a vitraliilor şi mozaicului. Róth Miksa se considera un meseriaş, un designer care trebuie să ţină cont de stilul şi funcţia clădirilor. Avea o relaţie excelentă atât cu arhitecţii – cu Steindl Imre, pe care îl considera maestrul său, cu Maróti Géza, Horti Pál –, cât şi cu pictorii care proiectau vitraliile – Székely Bertalan, Vajda Zsigmond şi mentorii şcolii coloniei de artişti din Gödöllő, în special cu Nagy Sándor.

Această carieră plină de succese şi recunoaştere a cunoscut o cotitură tragică în urma izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Din cauza originii sale evreieşti au urmat ani grei pentru el.  După cea de-a doua lege evreiască din 1939, Róth Miksa şi-a închis atelierul, decedând în anul 1944 în locuinţa sa.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti aduce şi la Târgu Mureş expoziţia intitulată Raze de soare colorate, considerând cel mai adecvat loc pentru organizarea acestei expoziţii jubiliare Palatul Culturii, ale cărui vitralii exemplifică măiestria lui Róth Miksa. Descoperim  creaţia atât de variată şi valoroasă a atelierului lui cu ajutorul fotografiilor mărite, a schiţelor originale, a fotografiilor de epocă şi mai recente; prezentăm în acest spaţiu art nouveau târgu-mureşan, principalele etape ale carierei sale şi cele mai importante lucrări.

În expoziţie, alături de lucrările proiectate de cel jubilat şi lucrările provenind din atelierul său, pot fi văzute şi mărturii ale colaborării sale cu pictorii de marcă ai epocii (Székely Bertalan, Vaszary János, artiştii coloniei din Gödöllő, etc.).

Majoritatea creaţiilor sale în realitate se găsesc în clădiri în care accesului publicului larg este restrâns. Numeroase vitralii se află în locuri greu accesibile (ex. capela privată a abatelui de la Pannonhalma, Banca Naţională a Ungariei sau clădirea Reprezentanţei Comerciale Ruse). Cu ajutorul unor fotografii de artă însă prezentăm şi vitraliile care din motivele menţionate sunt „invizibile”.

Expoziţia a fost realizată în colaborare cu artişti fotografi şi cu numeroase instituţii publice, printre care Centrul Forster – Muzeul de Arhitectură Maghiară, Muzeul de Design, Casa memorială Róth Miksa, Muzeul de Istorie al Budapestei – Muzeul din Kiscell, Muzeul Orăşenesc Gödöllő.

Expoziţia va fi vernisată vineri, 13 mai 2016, începând cu ora 18.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Cu ocazia vernisajului vizitatorii vor fi salutaţi, în calitate de gazdă, de Soós Zoltán, directorul Muzeului Judeţean Mureş. Expoziţia va fi vernisată de Kósa András László, directorul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

La vernisaj vizitatorii vor fi ghidaţi de istoricului de artă Gellér Katalin, preşedinte al Societăţii Maghiare Art-Nouveau, colaborator al Academiei Ştiinţifice Maghiare.

Număr de vizualizări :1438

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508