”Noaptea Muzeelor”, la Palatul Cotroceni

mai 18th, 2016 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 21 mai 2016, Muzeul Naţional Cotroceni vă invită la cea de-a XII-a ediţie a programului european „Noaptea Muzeelor”, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

Cu acest prilej, Muzeul Naţional Cotroceni oferă publicului vizitator următorul program:

19.00 – 24.00 – vizitarea gratuită a saloanelor regale de la etajul I

– vizitarea gratuită a expoziţiei “Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Epoque la interbelic”

– 19.00 – 20.00 – Spectacol de teatru, muzică şi dans susţinut de copiii din cadrul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Sector 6

– 21.00 – 21.30 – Recital The Twisters – Jazz Musical Show

– 19.00 – 21.30 – Parada vehiculelor de epocă în colaborare cu “Retromobil Club România”

Muzeul beneficiază de ghidaj audio realizat în cadrul ediției Noaptea Muzeelor 2016 pe mobil și disponibil pe izi.TRAVEL aici: izi.travel/en/browse/01c700b7-e160-4f6a-b9ef-fa83d521f04f/ro

Muzeul Naţional Cotroceni este o instituţie de cultură axată pe reflectarea istoricului ansamblului Cotroceni, pe evoluţia şi transformările sale, survenite de-a lungul timpului şi care în anul 2016 aniversează 25 de ani de existenţă în cultura românească.

În acest an aniversar, Muzeul Naţional Cotroceni îşi propune să continue misiunea sa, aceea de a fi loc un loc unde publicul să se întâlnească cu istoria şi arta românească şi universală, un spaţiu al dezbaterii şi dialogului artistic, iar pe de altă parte, să sprijine iniţiativele privind procesul de restaurare, conservare şi valorificare a patrimoniului cultural naţional, ca modalitate de promovare a identităţii naţionale, în strânsă legătură cu mediul academic şi societatea civilă.

Partea medievală a Muzeului Naţional Cotroceni este reprezentată de spaţiile construite în timpul domniei voievodului Şerban Cantacuzino (1678-1688).  Între 26 mai 1679 şi 24 august 1682 – date aflate în inscripţia de pe ancadramentul uşii bisericii şi în aceea aflată lângă fresca ctitorilor – au fost ridicate biserica, chiliile, casele domneşti, ansamblul acestor construcţii formând mănăstirea Cotroceni. Actualmente în cadrul muzeului pot fi vizitate cuhnia (bucătăria) mănăstirii Cotroceni,trapeza (sala de mese) şi câteva chilii, ca şi pivniţa mare a caselor domneşti, spaţii reprezentative pentru tehnica de construcţie şi pentru arhitectura românească de la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Istoria regalităţii din România este legată şi de Cotroceni, principele Carol I de Hohenzollern – Sigmaringen folosind din iunie 1866, casele domnesti. Din iniţiativa sa, în anul 1893, (pe locul fostului palat domnesc – dezafectat în mare parte – a început construcţia unui nou palat destinat moştenitorilor coroanei – principele Ferdinand şi soţia sa principesa Maria. Arhitectul francez Paul Gottereau a ales pentru noul palat o rezolvare originală care îl individualizează, fiecare interior încercând să recompună din punct de vedere decorativ, un stil supus rigorilor istoriste. Aşa, de exemplu s-a păstrat într-o formă nealterată de intervenţii ulterioare, ansamblul Holului de Onoare, compoziţie decorativă ce aminteşte de Opera din Paris, realizată de Charles Garnier, în stilul neoclasic francez.

La primul etaj se află Sufrageria Germană decorată în stilul neorenaşterii germane şi restaurată conform concepţiei decorative din perioada Gottereau. Urmează Salonul de Vânătoare, decorat în stilul neorenaşterii italiene, Salonul Florilor, a cărui decoraţie murală reprezintă opţiunea arhitectului restaurator şi Biblioteca regelui Ferdinand, spaţiu care nu a necesitat mari lucrări de restaurare.

Marele Salon de Recepţie reamenajat între anii 1925-1926 de către arhitectul român Grigore Cerchez în stil neoromânesc, se învecinează şi se continuă stilistic cu Sufrageria Regală Cotroceni.

La etajul al II-lea al muzeului se pot vizita apartamentele familiei regale şi anume: Salonul Orientalfolosit iniţial de către regina Maria ca atelier pentru pictură şi pirogravură, urmat de Apartamnetul Regal, Salonul Henrich al II-lea şi Apartamentul Francez. Mai poate fi vizitat Dormitorul Reginei Maria, restaurat conform variantei din 1929, Salonul Norvegian şi camera copiilor realizată în stil francez.

Informaţii despre vizitarea Muzeului Naţional Cotroceni se pot obţine de pe site:www.muzeulcotroceni.ro/vizitare. Pagina de facebook a Muzeului Naţional Cotroceni: facebook.com/muzeulcotroceni.

Număr de vizualizări :960


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro