”Brâncuși trebuie să rămână în România”

mai 4th, 2016 | By | Category: Postcard

Vineri, 6 mai 2016, de la ora 18.00, la Teatrul de vară din Târgu Jiu, va avea loc spectacolul ”Artiștii Gorjului pentru Brâncuși”, un eveniment inițiat de Iani Gârbaciu și realizat cu ajutorul Fundației culturale ”Columna”. Despre acest spectacol, care este unul de strângere de fonduri pentru cumpărarea de către statul român a operei brâncușiene ”Cumințenia Pământului”, a vorbit, într-o conferință de presă,  Niculina Stoican, unul dintre artiștii implicați. Aceasta, gorjeancă prin adopție, a pledat pentru păstrarea operelor lui Brâncuși acasă.

”Niciodată nu am crezut că pot trăi de una singură. Eu cred că împreună putem să clădim o lume mai bună, trăind împreună și putem trăi împreună dacă ne pasă de ce se întâmplă pe lângă noi. Cu un ajutor cât de mic, în funcțiede puterea pe care o avem. Târgu Jiu este orașul tinereții mele. Dacă Turnu Severin este orașul copilăriei mele și București orașul adolescenței mele, Târgu Jiu este orașul tinereții mele, al vieții mele. Am 26, aproape 27 de ani de când locuiesc în Târgu Jiu.

Vreau să înțeleagă cei de acasă că Gorjul este punct de reper, mai ales în acest domeniu. Trebuie să ne dovedim nouă că iubim Gorjul așa cum se cade și că vom participa și ajuta ca Brâncuși să rămână în România. Este adevărat că ni-l asumăm pe Brâncuși, este al nostru, al Gorjului, dar este și al țării. Eu cred în puterea Gorjului de a fi un loc în care lumea se va înghesui să vină și să vadă unde s-a născut Brâncuși, pe unde a trecut Brâncuși. Sunt convinsă că există oameni care știu cât a stat Brâncuși aici, pe unde a trecut, și locurile acelea să fie marcate și să ofere informații despre Brâncuși.

Trebuie să ne gândim la ce lăsăm copiilor și nepoților noștri. Și acest spectacol este important în primul rând pentru ei”, a declarat Niculina Stoican.

Spectacolul organizat de Iani Gârbaciu reunește pe scena Teatrului de Vară din Târgu Jiu mai multe nume importante ale muzicii populare: Niculina Stoican, Petrică Mîțu Stoian, Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Olguța Berbec, Roberta Crintea, Sanda Argint, Ion Drăgan, Ștefan Popescu, Camelia Argint, Marian Medregoniu, Teodora Pană, Marcela Fota, Liliana Ciochină, Alina Lăcătușu, Delia Barbu, Dumitru Vasilescu și Valentina Macarie. Aceștia vor fi acompaniați de o orchestră condusă de dirijorul Aurel Blondea.

Guvernul României are drept de preemțiune asupra lucrării ”Cumințenia Pământului”, pentru care trebuie să ofere, până în octombrie, 11 milioane de euro. Din aceștia, 5 milioane sunt plătiți de către statul român iar pentru restul de 6 milioane Ministerul Culturii a lansat o colectă publică.

Banii strânși la Târgu Jiu în urma acestui concert vor fi vărsați în contul Fundației ”Columna” și de acolo transferați direct în contul deschis special pentru această campanie națională de strângere de fonduri.

Dorina CIOPLEA

Număr de vizualizări :798


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro