”Artiștii Gorjului pentru Brâncuși”, spectacol de strângere de fonduri pentru ”Cumințenia Pământului”

mai 4th, 2016 | By | Category: Eveniment

Vineri, 6 mai 2016, de la ora 18.00, la Teatrul de vară din Târgu Jiu va avea loc spectacolul ”Artiștii Gorjului pentru Brâncuși”, un eveniment de strângere de fonduri pentru cumpărarea lucrării ”Cumințenia Pământului” de către statul român. Inițiatorul spectacolului este Iani Gârbaciu. ”Toată ideea a plecat de la momentul în care îmi pregăteam emisiunea de radio pe care o realizez în fiecare marți și am citit un material care, pe mine, unul, ca gorjean, m-a înfuriat. Și anume că noi gorjenii suntem cam la coada clasamentului în ceea ce privește donațiile pentru ”Cumințenia Pământului”. Atunci am luat legătura cu prieteni și colegii mei, pentru că și eu sunt membru al Fundației culturale ”Columna”, și am gândit un eveniment de strângere de fonduri pentru ca lucrarea ”Cumințenia Pământului” să rămână în patrimoniul neamului”, a declarat inițiatorul proiectului.

Intrarea la spectacolul de muzică populară se va face în baza unui bilet în valoare de 20 de lei. De asemenea, cei prezenți vor avea posibilitatea să facă și donații în una dintre cele trei urne care vor fi amplasate special pentru acest lucru la Teatrul de vară. În inițiativa sa, Iani Gârbaciu a fost sprijnit de Fundația culturală ”Columna”. ”Principalul motiv pentru care am ales să nu implic instituțiile statului a fost cel legislativ. Când organizezi un astfel de eveniment printr-o fundație, mai ales care are în sfera ei de activitate evenimentele culturale, nu se va opri impozit. Absolut toți cei 20 de lei, cât costă un bilet, înmulțiți cu numărul oamenilor care vor veni la spectacol, se vor dona în contul deschis de Guvernul României, la fel și donațiile care se vor face în cele trei urne pe care ne-am gândit să le punem la Teatrul de vară în timpul spectacolului”.

Realizator de emisiuni culturale radio și TV și angajat al Școlii Populare din Târgu Jiu, Iani Gârbaciu se implică în fenomenul cultural gorjean, organizând evenimente și promovând oamenii de cultură ai locului. În legătură cu susținerea strângerii de fonduri pentru ”Cumințenia Pământului”, Iani spune că nu se va opri la acest spectacol. Acesta plănuiește și alte evenimente menite să atragă donații din partea gorjenilor, cu atât mai mult cu cât se pare că tocmai în Gorj s-a donat, până acum, cel mai puțin pentru această cauză. ”E trist că s-a întâmplat treaba asta și îmi doresc să nu fie așa. Evenimentul de acum este doar începutul. Pe viitor mai gândesc câteva evenimente. Cred că trebuie tras un semnal de alarmă și trebuie demonstrat că pe noi, cei din Gorj, chiar ne interesează de soarta lui Brâncuși. Evenimente de acest gen ar trebui create și de către instituțiile gorjene de cultură”, a mai spus Iani Gârbaciu.

Proprietarii lucrării ”Cumințenia Pământului” au acceptat propunerea Guvernului României de a vinde această operă cu suma de 11 milioane de euro. Statul va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul Ministerul Culturii a lansat o subscripție publică națională. 6 milioane de euro trebuie strânse din donațiile românilor. În prezent, opera face parte dintr-o colecție bucureșteană privată, a unor moștenitori ai arhitectului Gheorghe Romașcu, acesta cumpărând lucrarea chiar de la Brâncuși. În urma dreptului de preemțiune a statului român, lucrarea nu este scoasă la licitație.

Dorina CIOPLEA

Număr de vizualizări :2139


One Comment to “”Artiștii Gorjului pentru Brâncuși”, spectacol de strângere de fonduri pentru ”Cumințenia Pământului””

  1. Ade spune:

    Foarte tare articolul.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro