spot_img

”Artiștii Gorjului pentru Brâncuși”, spectacol de strângere de fonduri pentru ”Cumințenia Pământului”

Vineri, 6 mai 2016, de la ora 18.00, la Teatrul de vară din Târgu Jiu va avea loc spectacolul ”Artiștii Gorjului pentru Brâncuși”, un eveniment de strângere de fonduri pentru cumpărarea lucrării ”Cumințenia Pământului” de către statul român. Inițiatorul spectacolului este Iani Gârbaciu. ”Toată ideea a plecat de la momentul în care îmi pregăteam emisiunea de radio pe care o realizez în fiecare marți și am citit un material care, pe mine, unul, ca gorjean, m-a înfuriat. Și anume că noi gorjenii suntem cam la coada clasamentului în ceea ce privește donațiile pentru ”Cumințenia Pământului”. Atunci am luat legătura cu prieteni și colegii mei, pentru că și eu sunt membru al Fundației culturale ”Columna”, și am gândit un eveniment de strângere de fonduri pentru ca lucrarea ”Cumințenia Pământului” să rămână în patrimoniul neamului”, a declarat inițiatorul proiectului.

Intrarea la spectacolul de muzică populară se va face în baza unui bilet în valoare de 20 de lei. De asemenea, cei prezenți vor avea posibilitatea să facă și donații în una dintre cele trei urne care vor fi amplasate special pentru acest lucru la Teatrul de vară. În inițiativa sa, Iani Gârbaciu a fost sprijnit de Fundația culturală ”Columna”. ”Principalul motiv pentru care am ales să nu implic instituțiile statului a fost cel legislativ. Când organizezi un astfel de eveniment printr-o fundație, mai ales care are în sfera ei de activitate evenimentele culturale, nu se va opri impozit. Absolut toți cei 20 de lei, cât costă un bilet, înmulțiți cu numărul oamenilor care vor veni la spectacol, se vor dona în contul deschis de Guvernul României, la fel și donațiile care se vor face în cele trei urne pe care ne-am gândit să le punem la Teatrul de vară în timpul spectacolului”.

Realizator de emisiuni culturale radio și TV și angajat al Școlii Populare din Târgu Jiu, Iani Gârbaciu se implică în fenomenul cultural gorjean, organizând evenimente și promovând oamenii de cultură ai locului. În legătură cu susținerea strângerii de fonduri pentru ”Cumințenia Pământului”, Iani spune că nu se va opri la acest spectacol. Acesta plănuiește și alte evenimente menite să atragă donații din partea gorjenilor, cu atât mai mult cu cât se pare că tocmai în Gorj s-a donat, până acum, cel mai puțin pentru această cauză. ”E trist că s-a întâmplat treaba asta și îmi doresc să nu fie așa. Evenimentul de acum este doar începutul. Pe viitor mai gândesc câteva evenimente. Cred că trebuie tras un semnal de alarmă și trebuie demonstrat că pe noi, cei din Gorj, chiar ne interesează de soarta lui Brâncuși. Evenimente de acest gen ar trebui create și de către instituțiile gorjene de cultură”, a mai spus Iani Gârbaciu.

Proprietarii lucrării ”Cumințenia Pământului” au acceptat propunerea Guvernului României de a vinde această operă cu suma de 11 milioane de euro. Statul va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul Ministerul Culturii a lansat o subscripție publică națională. 6 milioane de euro trebuie strânse din donațiile românilor. În prezent, opera face parte dintr-o colecție bucureșteană privată, a unor moștenitori ai arhitectului Gheorghe Romașcu, acesta cumpărând lucrarea chiar de la Brâncuși. În urma dreptului de preemțiune a statului român, lucrarea nu este scoasă la licitație.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508