Vasile Igna lansează romanul ”Ora închiderii”, la Book Corner

apr. 17th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Marţi, 19 aprilie 2016, începând cu ora 18.00, la Librăria Book Corner din Cluj (Bd. Eroilor nr. 15), Librarium și editura Cartea Românească vă invită la lansarea romanului ”Ora închiderii” de Vasile Igna. Invitați, alături de autor: Ion Pop și Ovidiu Pecican.

Despre volum

Adunaţi de un păpuşar atotputernic, dar invizibil, în jurul unei mese din cafeneaua Consul, în centrul Bucureştiului de azi, Andrei Ionescu, Luca Hossu, Matei Alupei, Ioan Hristu, Marcu Popoviciu şi Augustin Steriu devin beneficiarii unui spaţiu ideal care îndeamnă la introspecţie. Călătoria interioară e însoţită de o privire lucidă pe harta unei Patrii cu un relief istoric accidentat, care a generat şi continuă să genereze drame şi vinovăţii, dar nu şi soluţii.

Descifrat de o memorie capricioasă şi de o mereu necesară nevoie de clarificare, anabasis-ul personajelor e de neevitat, obligîndu-le să se raporteze în permanenţă la un ideal care poate lua, după împrejurări, înfăţişarea unei iubiri neîmpărtăşite, a unei lumi mai echitabile sau a unei inevitabile lupte cu iluzia. Actori principali sau martori de circumstanţă, personajele ajung să-şi dea seama că singura şansă de a veni în atingere cu eternitatea este trăirea, fără rezerve, a prezentului.

Pe măsura înaintării spre o ineluctabilă Oră a închiderii, textul se transformă într-o pasionantă şi adeseori surprinzătoare parabolă despre lumea în care trăim, despre nevoia înnăscută de repere, dar şi despre capcanele, servituţile şi drama căutării acestora.

Despre autor

Vasile Igna s-a născut la 4 martie 1944, în Ardusat, Maramureş. Este absolvent al Facultăţii de Filologie din Cluj-Napoca şi a fost profesor de limba română (1966-1969), editor (Dacia, 1969-1994) şi diplomat (Paris, Bucureşti şi Berna, 1994-2007). A debutat editorial în 1969, cu volumul Arme albe. Cea mai recentă carte de poezie publicată este Locuri pustii (Cartea Românească, 2013). A publicat poezie, eseuri, cronici literare şi plastice, traduceri în principalele reviste literare şi culturale româneşti. Poemele sale au apărut în volume, antologii şi reviste literare din numeroase ţări europene, precum şi în SUA, Canada, India şi Coreea de Sud. Prima carte de proză, Ora morilor de vînt (povestiri), a apărut în 1978, fiind urmată de romanele Andante (2006) şi Camera obscură (2013). Este membru al Uniunii Scriitorilor şi al PEN Club şi laureat al mai multor premii literare.

Număr de vizualizări :969


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro