Muzeul Național al Literaturii Române Iași duce grafica lui Cezar Petrescu la Paris și Lyon

apr. 17th, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 18 – 30 aprilie 2016, Muzeul Național al Literaturii Române Iași expune în Franța o parte din lucrările de grafică ale lui Cezar Petrescu. Evenimentul este prilejuit de publicarea romanului „Calea Victoriei”  de Cezar Petrescu la editura pariziană Non Lieu, în traducerea lui Jean-Louis Courriol.

Vernisajul expoziției de la Paris va avea loc luni, 18 aprilie 2016, cu începere de la ora 18:30, la sediul Institutului Cultural Român Paris (1 rue de l`Exposition 75007). Evenimentul va avea loc în prezența editorului Michel Carassou și a traducătorului Jean-Louis Courriol, precum și a reprezentanților MNLR Iași.

Expoziția de la Lyon va fi vernisată luni, 19 aprilie 2016, cu începere de la ora 18:30, la sediul Primăriei din Lyon (2 Rue d’Enghien 69002). La vernisaj vor participa Denis Broliquier, primarul arondisementului 2 al orașului Lyon, Maryll Guilloteau, delegat al culturii și al patrimoniului, alături de excelența sa, doamna Gabriela Dancau, consulul general al României la Lyon.

Lucrările expuse în cadrul expozițiilor completează personalitatea scriitorului și valorifică o latură mai puțin cunoscută a lui Cezar Petrescu, cea de grafician. Expoziţia include numeroase lucrări de grafică ale lui Cezar Petrescu din patrimoniul MNLR Iași: portrete feminine, masculine şi de grup, imaginile din profil fiind preferatele autorului. Majoritatea lucrărilor sunt realizate în tuș și creion negru, autorul utilizând uneori și alte culori precum roșu sau albastru. Cele mai multe dintre ele nu sunt semnate și nici datate. Un indiciu important îl constituie faptul că unele portrete sau grupuri de portrete sunt realizate pe foi cu antetul ziarelor ,,România” și ,,Gândirea”, făcând trimitere la perioadele în care autorul era la conducerea acestor publicații.

Expozițiile dedicate lucrărilor de grafică ale lui Cezar Petrescu, curatoriate de Andreea Tacu, sunt realizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Paris, asociația franco – română ,,Maison de la Roumanie et de la Moldavie en Rhȏne-Alpes-Auvergne” care funcționează pe lângă Consulatul General al României la Lyon, și Primăria din Lyon.

Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu” este a treia expoziție itinerată internațional de către MNLR Iași, după „Artişti români pe scenele europene, artişti europeni pe scenele româneşti“ ce a călătorit la Paris, Alicante și Castellón de la Plana (Spania) și „Copilăria părinților noștri”, expusă la Istanbul.

În luna octombrie 2015, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), MNLR Iași a inaugurat un punct muzeal dedicat scriitorului Cezar Petrescu la Cotnari.

Mai multe detalii: www.muzeulliteraturiiiasi.ro

Număr de vizualizări :1056


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro