Expoziţia foto-documentară “La Commissione Europea del Danubio, un’istituzione internazionale in terra romena”

apr. 27th, 2016 | By | Category: Eveniment

Vineri, 29 aprilie 2016, la ora 18,00, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, instituţia românească din cunoscutul oraş istoric italian, în parteneriat cu Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale ale României şi Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi şi în colaborare cu Universitatea din Utrecht (Olanda), beneficiind de susţinerea Institutului Cultural Român, va organiza expoziţia foto-documentară ”La Commissione Europea del Danubio, un’istituzione internazionale in terra romena”.

În deschiderea expoziţiei, care va fi la dispoziţia publicului iubitor de cultură în perioada 29 aprilie-15 mai 2016, vor susţine alocuţiuni Prof. univ. dr. Cristian Luca (Directorul adjunct al Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia), Dr. Adrian Pohrib (Directorul Serviciului Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale) şi Prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu (Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi).

Comisia Europeană a Dunării, cu sediul la Galaţi şi cu principalul punct de activitate la Sulina, a fost un organism internaţional fondat în 1856 cu scopul menţinerii statutului Dunării de cale fluvială deschisă navigaţiei şi comerţului internaţional şi a neutralităţii sectorului Dunării maritime. Comisia s-a îngrijit de dragarea şi regularizarea şenalului navigabil al fluviului, de întreţinerea barei Sulina şi de toate aspectele organizatorice care vizau funcţionalitatea neîngrădită a navigaţiei pe Dunărea maritimă, de la vărsarea în Marea Neagră şi până în amonte la Brăila. Expoziţia îşi propune să prezinte publicului, pe panouri forex, o amplă şi sugestivă selecţie de còpii şi reproduceri înalt calitative de fotografii şi documente de epocă, însoţite de explicaţii detaliate în limba italiană, urmând parcursul cronologic al instituţiei, de la fondarea şi până la încetarea activităţii Comisiei, în măsură să ilustreze importanţa organismului internaţional şi consecinţele pozitive ale existenţei acestuia în viaţa economică şi culturală a porturilor fluviale româneşti.

Expoziţia va pune în lumină mediul cosmopolit, multicultural şi multietnic, din porturile dunărene de pe cursul românesc al Dunării, îndeosebi Sulina şi Galaţi, porţile de acces ale exporturilor de mărfuri din România către pieţele europene. Comunităţile locale din porturile fluviale româneşti au constituit un univers urban în care diferitele culturi s-au dezvoltat armonios şi au înregistrat reuşite notabile, prin exponenţii intelectuali şi antreprenoriali ai acestora, influenţându-se reciproc şi convieţuind într-un climat în general propice unei efervescenţe a vieţii economice şi culturale ce a marcat etapele modernizării şi progresului economic, social şi instituţional al Vechiului Regat şi al României interbelice. Activitatea Comisiei Europene a Dunării pe tărâm românesc este legată de oraşele portuare Sulina şi Galaţi, unde instituţia internaţională şi-a avut sediul. Contribuţia Comisiei la modernizarea şi întreţinerea căii fluviale a avut un impact direct şi asupra vieţii urbane din porturile dunărene, influenţa inginerilor şefi ai instituţiei, specialişti străini cu o viziune inovativă şi progresistă, asupra intelighenţiei şi elitelor sociale şi politice din localităţile unde ei au activat nu a fost deloc neglijabilă, dimpotrivă a avut urmări durabile, inclusiv asupra morfologiei urbane. Interacţiunea Comisiei cu instituţiile locale din porturile dunărene a avut un impact pozitiv asupra dezvoltării infrastructurii urbane, a apariţiei şi consolidării reglementărilor privitoare la urbanism, a gestiunii utilităţilor publice, a cristalizării unei politici coerente în domeniul sănătăţii publice, al prevenţiei şi combaterii maladiilor şi epizootiilor.

Documentarea şi concepţia grafică a panourilor au fost realizate de curatorul expoziţiei, d-nul Prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu, cadru didactic la Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi, cu colaborarea personalului de specialitate de la Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale ale României. Traducerea în limba italiană a textelor este datorată d-lor Prof. univ. dr. Cristian Luca, Dr. Andrea Fara şi Dr. Gianluca Masi.

Organizatori: Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale ale României, Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi.

Cu susţinerea: Institutul Cultural Român.

Cu colaborarea: Universitatea din Utrecht.

Număr de vizualizări :858


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro