Cultură și spiritualitate ebraică

apr. 1st, 2016 | By | Category: Postcard

Luni, 21 martie 2016, la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București a avut loc lansarea a trei volume apărute recent la Editura Universității din București.

Într-un cadru festiv, de înaltă ţinută academică, făuritorii acestor apariţii editoriale, precum şi invitaţii de seamă prezenţi la eveniment – cercetători, profesori universitari, masteranzi, doctoranzi, scriitori – au evidenţiat elaboroasele lucrări ştiinţifice realizate prin efortul colectiv al cadrelor didactice și studenților din cadrul Programului de Studii Religioase – Texte și Tradiții al Facultății de Limbi și Literaturi Străine.

În egală măsură a impresionat ţinuta grafică a lucrărilor, concepută în laboratorul de creaţie al EUB. Este vorba despre titlurile: „Cartea lui Rut” și „Cartea lui Yona”, din proiectul de traducere „Seria Biblia Hebraica”, și volumul colectiv „Despre Unu și Ierarhie. Excurs de filosofia religiei”.

„Cartea lui Yona” reprezintă primul rod al unui proiect amplu de traducere a Bibliei Ebraice în limba română. Proiectul, academic şi neconfesional, este menit a familiariza publicul românesc cu textul masoretic, din perspectiva tradiţiei iudaice în care a luat naştere.

Traducerea volumului „Cartea lui Rut” se remarcă prin rigoarea şi sensibilitatea cu care s-au găsit cele mai potrivite corespondenţe în limba română, păstrând nealterate complexitatea, simplitatea, profunzimea şi plurivalenţa textului ebraic.

Cel de-al treilea volum lansat reprezintă rodul cursului de Filosofia religiilor susţinut în cadrul Programului de Studii Religioase – Texte şi Tradiţii, secţiunile volumului reflectând în oglindă problematica abordată la curs: despre Unu şi Multiplu, despre ierarhie, despre pluralitatea religiilor.

La evenimentul de lansare a volumelor, renumita actriţă Maia Morgenstern a citit fragmente din aceste lucrări de cultură universală.

editura-unibuc.ro/cultura-si-spiritualitate-ebraica/

Număr de vizualizări :994


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro