Celebrul pianist Dan Grigore și dirijorul Misha Katz, la Sala Radio

apr. 18th, 2016 | By | Category: Eveniment

Vineri, 22 aprilie 2016, ora 19.00, la Sala Radio, celebrul pianist Dan Grigore, artistul român care a concertat pe toate meridianele lumii, de la Tokyo, Kyoto sau Osaka, la Anvers, Berlin, München, Philadelphia, Washington, Paris, Roma, Ierusalim, Barcelona ş.a, alături de prestigioase orchestre ale lumii şi sub bagheta unor mari dirijori, este invitat să evolueze alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Misha Katz.

Artistul francez de origine rusă a început să studieze violoncelul la vârsta de cinci ani, iar la Conservatorul Ceaikovski de la Moscova s-a format sub îndrumarea lui Mstislav Rostropovici. Cariera lui Misha Katz cuprinde concerte dirijate în Rusia, Polonia, Franţa, Cehia, Spania, Elveţia, Danemarca, Suedia, Mexic, Monaco, Italia, Germania, SUA, Canada etc.

Programul serii de la Sala Radio reuneşte un repertoriu deosebit, 100% rus: Glinka – uvertura operei Ruslan şi Ludmila (lucrare inspirată de poemul omonim semnat de Puşkin), Rachmaninov – celebrul Concertul nr. 2 în do minor pentru pian şi orchestră în interpretarea solistică a pianistului Dan Grigore şi CeaikovskiSimfonia a IV-a în fa minor.

DAN GRIGORE, artistul român care a concertat în cele mai importante săli de concerte, alături de prestigioase orchestre ale lumii şi sub bagheta unor mari dirijori, a fost decorat de Guvernul francez cu Ordinul Artelor şi Literelor în Grad de Cavaler.

Deosebitul său drum artistic se leagă de nume importante din istoria şi cultura română. Între 1961-1965, printr-o bursă acordată de Principesa Maria Cantacuzino-Enescu, a primit dreptul de a folosi pianul care a aparţinut lui George Enescu, tânărul pianist fiind de altfel laureat al Concursului Internaţional George Enescu, la ediţiile din 1961 şi 1967. Celebra pianistă şi profesoară Cella Delavrancea l-a apreciat într-o serie de articole, într-o perioadă în care criticii oficiali îl ignorau. În 1996 a susţinut trei concerte alături de Orchestra Filarmonică din München, sub bagheta lui Sergiu Celibidache, de altfel ultimele concerte ale marelui dirijor, Dan Grigore fiind singurul pianist român alături de care dirijorul s-a aflat la pupitru.

MISHA KATZ a avut privilegiul de a se perfecţiona în arta dirijorală sub îndrumarea celebrului dirijor şi compozitor Leonard Bernstein. La stabilirea sa în Franţa, în 1985, a format Trio-ul Şostakovici, alături de care a fost invitat să înregistreze în 1994 pentru cunoscuta casă de discuri SONY CLASSICAL. A participat la numeroase festivaluri internaţionale şi a fost invitat să cânte în numeroase săli de prestigiu din lume, precum Concertgebouw – Amsterdam, Alte Oper in Frankfurt, Salle Pleyel – Paris, Sala Conservatorului Ceaikovski din Moscova, Wigmore Hall – Londra, Palais des Festivals – Cannes, Teatrul Bolşoi – Moscova, Grand Auditorium de l’UNESCO – Paris ş.a. În 1996 a fost numit dirijor permanent al Filarmonicii Naţionale din Minsk – Belarus.

Din 1997, cariera sa internaţională de dirijor a cunoscut o evoluţie permanent ascendentă: a fost invitat să dirijeze în Anglia, Belgia, Cehia, Spania, Suedia, Danemarca, Italia, S.U.A, Elveţia, Franţa etc. Din 1998 este dirijor permanent al orchestrei de cameră “The Soloists from Russia”. În 2003 a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “Solomon Mikhoels” din Franţa, derulat sub patronajul preşedintelui Jacques Chirac. În 2005 a fost director artistic al evenimentului intitulat “The International Peace Festival”. Din 2008 este dirijor principal invitat al ansamblului Slovak Sinfonietta.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Număr de vizualizări :971


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro