spot_img

Cea de-a XV-a ediție a ”Premiului Europa pentru Teatru”, la Craiova

În perioada 24-26 aprilie 2016, Craiova este gazda celor mai importante personalități din lumea teatrului european: actori, directori de companii de teatru, critici, regizori, specialiști din artele de spectacol, dar și a jurnaliștilor de la renumite publicații de pe întreg mapamondul: La Republica, El Pais, Le Monde, The Guardian etc. Cea de-a XV-a ediție a ”Premiului Europa pentru Teatru” se desfășoară pentru prima oară în România, la Craiova, în organizarea Teatrului Național ”Marin Sorescu” Craiova, a Fundației „Shakespeare” și a organizației „Premiul Europa pentru Teatru”. Timp de 3 zile, publicul craiovean are ocazia să urmărească, în sălile Teatrului pentru copii și tineret Colibri, Casei Studenților și Teatrului Național “Marin Sorescu”,  spectacole de referință din Franța, Scoția, Spania, Suedia și Germania, iar specialiștii și jurnaliștii străini se reunesc pentru a dezbate tendințele din teatrul viitorului.

Înființat în 1986 ca proiect pilot al Comisiei Europene și acordat prima dată în 1987, Premiul Europa pentru Teatru este, în general, conferit artiștilor și instituțiilor teatrale, care, prin activitatea lor, au contribuit la o înțelegere mutuală mai bună între națiuni. Parlamentul European și Consiliul European au inclus acest Premiu în cadrul instituțiilor ce prezintă “un interes cultural european“.

“O caracteristică importantă a Premiului Europa pentru Teatru este deschiderea către toate formele de spectacol, așa cum vom demonstra, la această ediție, prin acordarea premiului unui renumit coregraf suedez. În ultima perioadă, un aspect important al Premiului Europa a fost această deschidere prin care sunt luate în considerare toate aspectele implicate în construcția unui spectacol. Începând cu a treia ediție a Premiului Europa, din 1986, cu premiul oferit lui Anatoly Vasiliev, s-a născut Premiul Europa pentru teatru așa cum este azi, juriul decizând că premiile ar trebui să reprezinte confruntarea între diversele forme de teatru european. De asemenea, important a fost ca Premiul Europa să se concentreze și pe regiuni mai mici de pe continent, ce pot avea o perspectivă interesantă asupra teatrului, cum este cazul, în acest an, al companiilor de teatru premiate din Germania și Marea Britanie. O altă caracteristică importantă a Premiului Europa pentru teatru este că nu e doar o celebrare a celor premiați, dar este și un cadru monografic de explorare teatrală în care se cunoaște opera laureaților. Astfel, se cunoaște partea creativă a spectacolelor”, a explicat Alessandro Martinez, secretarul general al Premiului Europa pentru Teatru.

Premiile care se vor acorda, la Craiova, marți seara, 26 aprilie, în sala mare a Teatrului Național “Marin Sorescu” sunt următoarele:

Premiul Europa pentru Teatru , ediția a XV-a, îi este conferit lui Mats Ek, coregraf și regizor suedez de renume internațional, ale cărui rădăcini și creații artistice și-au pus amprenta în mod decisiv asupra evoluției dansului contemporan

– Premiul Special îi este acordat, din partea Președintelui Juriului Premiului Europa pentru Teatru și din partea Instituțiilor țării gazdă, regizorului Silviu Purcărete, un reprezentant al Artei Dramatice extrem de prețuit în țara sa și în străinătate.

– Premiul Europa Realități Teatrale, a XIII-a ediție, îi este atribuit lui Viktor Bodó (Ungaria), Andreas Kriegenburg (Germania), Juan Mayorga (Spania), Teatrului Național din Scoția (Scoția/Regatul Unit al Marii Britanii) și lui Joël Pommerat (Franța).

Evenimentele ce însoțesc ceremonia de decernare a Premiului Europa pentru Teatru vor include și un variat program cuprinzând spectacole ale laureaților Premiului.

Spectacolele invitate regizate de Romeo Castellucci și Thomas Ostermeier, câștigători ai Premiului Europa Realități Teatrale ediția a VI-a, au fost deja prezentate în cadrul secțiunii Reveniri, programată în finalul Festivalului Internațional Shakespeare spre a desemna, într-un mod ideal, sinergia dintre Fundația Shakespeare din Craiova, Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova și Premiul Europa pentru Teatru.

Printre celelalte evenimente din cadrul Premiului Europa pentru Teatru amintim: o conferință dedicată lui Mats Ek, întâlniri cu câștigătorii Premiului Europa Realități Teatrale și o masă rotundă organizată de Uniunea Teatrală Europeană pe tema dialogului între generații. Ceremonia de decernare a Premiilor va avea loc în seara zilei de 26 aprilie și va închide programul Premiului Europa pentru Teatru 2016, cea de-a XV-a ediție.

PROGRAMUL PREMIULUI EUROPA PENTRU TEATRU

DUMINICĂ, 24 APRILIE 2016

10.00 a.m.

EUROPE PRIZE THEATRICAL REALITIES

Conferință prezidată de Andreas Kriegenburg

Curator: Ulrich Khuon

Foaierul Teatrului Național “Marin Sorescu”

12.15 p.m.

Dialogue of Generations

Masă rotundă organizată de Uniunea Teatrelor Europene

Biblioteca Teatrului Național “Marin Sorescu”

4.00 p.m

EUROPE PRIZE THEATRICAL REALITIES

Conferințele Teatrului Național din Scoția

Curator: Joyce McMillan

Foaierul Teatrului Național “Marin Sorescu”

8.00 p.m.

Last Dream (on Earth)

Spectacol prezentat de Teatrul Național din Scoția

Teatrul pentru copii și tineret Colibri

9.30 p.m.

o furtună

Videoproiecția spectacolului regizat de Silviu Purcărete

Teatrul pentru copii și tineret Colibri

LUNI, 25 APRILIE 2016:

11 a.m.

EUROPE PRIZE THEATRICAL REALITIES

Conferință și întâlnire cu Juan Mayorga

Curator: Emilio Javier Peral Vega

Urmate de extrase din spectacolul “Iugoslavii”

Foaierul Teatrului Național “Marin Sorescu”

3 p.m.

EUROPE PRIZE THEATRICAL REALITIES

Conferință și întâlnire cu Viktor Bodó

Curator: Noémi Herczog

Foaierul Teatrului Național “Marin Sorescu”

5 p.m.

EUROPE PRIZE THEATRICAL REALITIES

Conferință și întâlnire cu Joël Pommerat

Curator: Georges Banu

Urmate de o lectură a lucrărilor lui Joël Pommerat

Foaierul Teatrului Național “Marin Sorescu”

9.30 p.m.

Reikiavik

Spectacol al companiei La Loca de la Casa şi Entrecajas Producciones Teatrales, regizat de Juan Mayorga

Teatrul pentru copii și tineret Colibri

MARȚI, 26 APRILIE 2016

10 a.m.

EUROPE THEATRE PRIZE

Conferință și întâlnire cu artistul coregraf Mats Ek

Curator: Margareta Sörenson

Foaierul Teatrului Național “Marin Sorescu”

4.30 p.m.

Nathan the Wise

Spectacol regizat de Andreas Kriegenburg și produs de Teatrul German din Berlin

Casa Studenților

9.30 p.m.

EUROPE THEATRE PRIZE

Ceremonia de acordare a premiilor Europa pentru Teatru

Urmată de prezentarea spectacolului regizat de Mats Ek

Sala Amza Pellea a Teatrului Național “Marin Sorescu”

(programul poate fi supus schimbării)

Date despre spectacolele invitate în cadrul „Premiului Europa pentru Teatru”

Last Dream (On Earth)

Ultimul vis (pe pământ)

Spectacol prezentat de Teatrul Național din Scoția

Povestea unui emigrant anonim, ce părăsește coasta Africii de Nord împreună cu un grup de prieteni și își încearcă norocul într-o traversare clandestină și periculoasă către Europa. Printr-un salt în trecut, călătoria lui plină de speranță se intersectează cu cea a lui Iuri Gagarin, primul om trimis în spațiu într-o navetă mică, precară, fabricată din metal. O poveste despre speranță, visuri, frumusețe și cruntă lipsă de umanitate.

O Furtună by William Shakespeare

adaptare și regizat de Silviu Purcărete

“Viziunile la Furtuna sunt total diferite. Este un text atât de bogat şi misterios, încât dacă acum ar trebui să mă mai apuc o dată de el, cred că aş găsi cu totul alte uşi prin care să intru. Este un labirint foarte ciudat. Sunt şi drumuri drepte, şi întortocheate, iar de fiecare dată ajungi în acelaşi loc, însă tot timpul descoperi alte faţete”- Silviu Purcărete, interviu realizat de Cristiana Gavrilă.

The Yugoslavs / Iugoslavii

Spectacol scris și regizat de Juan Mayorga

Piesa Iugoslavii este despre iubire și pierdere. Titlul se referă la ceea ce eu consider a fi un spațiu fictiv în care oamenii s-au trezit pentru că toți erau născuți în țări care nu mai există. Singurele personaje sunt un barman, un client și două femei, care vor face schimb de hărți. Niciunul nu este, de fapt, născut în vechea Iugoslavie.

A Theatre of Complexity and Perplexity

Un teatru al complexității și dilemei

Spectacol-lectură scris de Joël Pommerat

și interpretat de actorii Teatrului Național din Craiova: Geni Macsim, Natașa Raab, Angel Rababoc, Bogdan Zaharia, Bogdan Zamfir

Fragmente din traducerile în limba română ale textelor semnate de Joël Pommerat, precum și câteva pasaje din eseurile sale teoretice în lectura actorilor Teatrului Național “Marin Sorescu“ din Craiova și a lui Bogdan Zamfir, actor al Companiei de teatru “Louis Brouillard“.

Reikiavik

Spectacol regizat de Juan Mayorga

Reikiavik este o piesă despre Războiul Rece, comunism, capitalism, șah, joaca de-a teatrul și despre cei care trăiesc “viețile altora”. Spectacolul esențializează concepția autorului despre teatru văzut ca “artă a imaginației”.

Nathan the Wise

Nathan înțeleptul

de G.E. Lessing

spectacol regizat de Andreas Kriegenburg

Această nouă versiune a piesei lui G.E. Lessing, Nathan înțeleptul (1779), o piesă clasică a dramaturgiei germane, se desfășoară în Ierusalim, în timpul celei de-a Treia Cruciade, și prezintă modul în care negustorul evreu Nathan, luminatul Sultan Saladin și, la început, anonimul Cavaler Templier reușesc să se ridice deasupra diferențelor dintre religiile lor, respectiv, cea iudaică, islamică și creștină, în contextul orașului asediat. Noua viziune a regizorului Andreas Kriegenburg este o invitație la toleranță religioasă și dialog intercultural bazat pe rațiune și pe o disponibilitate a spiritului, pe care, treptat, omenirea o pierde.

Romanian Memory

Amintire din România

Un spectacol conceput special pentru Premiul Europa pentru Teatru și interpretat de

Coregraful suedez Mats Ek.

Mats Ek  este atât coregraful cât și balerinul piesei Amintire din România, un balet special creat pentru Premiul Europa pentru Teatru. Un om privește înapoi la ceea ce a fost, trecutul devine prezent; o amintire se metamorfozează într-o continuare.

Axe / Securea

Un spectacol de dans și teatru conceput de Mats Ek

Concepția și coregrafia îi aparțin lui Mats Ek, avându-i ca balerini pe Ana Laguna și Yvan Auzely.

Realizat pentru Ana Laguna și Yvan Auzely, două personalități emblematice ale dansului contemporan, Securea este un duet care se conturează ca o adevărată capodoperă pe parcursul a cincisprezece minute. Subiectul baletului este o temă recurentă în coregrafiile lui Mats Ek, și anume legătura profundă care se stabilește între bărbat și femeie în cadrul unei relații măcinate de pendularea între necesitățile practice ale unei vieți active și nevoia de a găsi timp pentru cele mai importante probleme ale existenței.

Parteneri: Primăria Municipiului Craiova, Institutul Cultural Român

Organizat în România cu sprijinul: Teatrului Național ”Marin Sorescu” Craiova, Fundația Shakespeare

Eveniment desfașurat sub Înaltul Patronaj al Parlamentului European și al Consiliului Europei

Sub auspiciile Secretarului General al Consiliului Europei, dl. Thorbjørn Jagland

Organizația de promovare: Premiul Europa pentru Teatru

Organizația asociata de susținere: Uniunea Teatrală Europeană

Organizații asociate:

Asociația Internaționala a Criticilor de Teatru

Institutul Internațional de Teatru – UNESCO

Asociația Festivalurilor Europene

Europa: Uniunea Școlilor și Academiilor de Teatru

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508