„Biserici de lemn din România”, în competiție la South East European Film Festival Los Angeles

apr. 26th, 2016 | By | Category: Eveniment

Vineri, 8 aprilie 2016, documentarul „Biserici de lemn din România”, cel mai recent proiect al Casei de Producție „East Movies”, a avut o proiecție europeană la Roma, la Biblioteca Vaccheria Nardi, prin amabilitatea Fundației Pro Patria și Ambasadei României în Italia. După premiera de la Roma, documentarul va ajunge în California, la o prestigioasă manifestare internațională a genului. Filmul  a fost recent selecționat la South East European Film Festival Los Angeles (28 aprilie – 5 mai 2016), unde concurează pentru titlurile de  „Cel mai bun documentar” și „Cea mai buna imagine de film documentar”.

După proiecția din cadrul festivalului, va avea loc o sesiune de Q&A, la care vor participa regizorul Kiki Vasilescu și producătoarea Cristina Iordache. Participarea la festivalul din SUA a celor doi reprezentanți ai noii școli de film din România este susținută de Institutul Cultural Român din New York.

Alte filmele românești care vor avea premiera nord-americană în cadrul acestui festival sunt „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu și „București non-stop”, de Dan Chișu.

South East European Film Festival susține consecvent și promovează diversitatea culturală în contextul Europei de Sud-Est, prin prezentările anuale de filme din regiune și prin proiecții și programe derulate de-a lungul întregului an. SEEfest organizează conferințe, retrospective, servește drept reper cultural și resursă pentru cercetatori și producători de film, generând oportunități pentru schimburi culturale între California și Europa de Sud-Est.

Filmat în Oltenia, Banat și Transilvania, documentarul „Biserici de lemn din România”, în regia lui Kiki Vasilescu, este o incursiune într-un teritoriu al țării noastre cu monumente de cult tipice unei părți din spațiul național, dar prea puțin mediatizate, dacă nu chiar uitate, în comparație cu cele din Maramureș: bisericile de lemn construite în secolul XIX.

„Există un interes larg al publicului din România de a cunoaște mai bine valorile autentice ale țării noastre, valori care există la ora actuală, dar sunt prea puțin mediatizate. În prezent,  țara noastră e destul de dezvoltată ca să nu mai importe totul din Occident, începe să se nască o mândrie și o serie de valori românești cu care ne lăudăm. Bisericile din lemn sunt valori din punct de vedere istoric, arhitectural, etnografic, estetic și obiective turistice pitorești”, își motivează regizorul Kiki Vasilescu demersul artistic.

Trailer oficial „Biserici de lemn din România”: www.youtube.com/watch?v=XGmS1yzQdcM

Parteneri pentru realizarea filmului documentar sunt AFCN, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România.

Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român din New York, Muzeul Țăranului Român și Studioul Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului.

Număr de vizualizări :853


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro