Un nou spectacol lectură, la Teatrul Național din Craiova

mart. 7th, 2016 | By | Category: Eveniment

Joi, 10 martie 2016, de la ora 17.00, în sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Național din Craiova, în cadrul proiectului „Autorii sunt în sală”, va avea loc un nou spectacol lectură, „Nici măcar sfârșitul lumii?”, de Andrei Ursu. Regia: Mircea Cornișteanu. Din distribuție fac parte:  Mircea CORNIŞTEANU, Ilie GHEORGHE, Adrian ANDONE, Iulia COLAN, Marian POLITIC, Geni ANDONE, Tudorel PETRESCU, Alexandru BOUREANU, Raluca PĂUN, Anca DINU. Intrarea publicului este liberă.

Proiectul „Autorii sunt în sală”, dedicat spectacolelor lectură în interpretarea actorilor T.N. Marin Sorescu, continuă cu al doilea spectacol programat în 2016: „Nici măcar sfârșitul lumii?”, de Andrei Ursu. Spectacolul pune în scenă una dintre piesele câştigătoare ale Concursului Internaţional de Dramaturgie Craiova, „DRAMA 2015” – realizat în parteneriat cu Universitatea din Craiova.

Autorii sunt în sală este un proiect menit să încurajeze dramaturgia contemporană românească, din dorința de a sensibiliza regizorii aflați în căutare de texte valoroase, precum și de a atrage publicul către creația dramatică autohtonă. Proiectul este destinat prezentării unor texte din dramaturgia originală românească a ultimilor ani.

Până în prezent la Teatrul Național „Marin Sorescu” au fost puse în scenă spectacole din dramaturgia unor autori precum Cornel Mihai Ungureanu, Daniel Bănulescu, Valentin Nicolau, Cornel Udrea, Gheorghe Truță, Mircea M. Ionescu, Sergiu Vâlcu, Bogdan Cristian Drăgan.

Andrei URSU s-a născut la 23 septembrie 1984 la Timișoara.

A urmat pe parcusul celor 12 ani de formare educațională – primară, gimnaziu, liceu – aceeași școală – „Liceul Teoretic William Shakespeare” Timișoara, aflată pe strada I. L. Caragiale. A absolvit cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității de Vest Timișoara, secția Engleză-Germană. Și-a dat licența din literatură britanică post-modernă axându-se pe romanele lui John Fowles. Face teatrul într-o formă sau alta de la 17 ani. Scrie de la 18 ani. A debutat la 19 ani cu un fragment de roman, neterminat, în revista „Orizont Latin” din Timișoara (redactor șef, Nina Ceranu). La 22 de ani a scris un text de monodramă pentru un student de actorie, anul IV la Secția Actorie a Facultății de Muzică din Timișoara. La 23 de ani i s-a propus să scrie un text pentru cei 6 studenți de anul IV al generației 2006/2007 a Secției Actorie: „Treziți din somn, priveam la stele”. Textul e jucat ca și spectacol de licență al anului IV. Se joacă și la Arad la Sala Studio a Teatrului Clasic „I. Slavici” Arad. „Treziți din somn, priveam la stele” e jucat în 2007 la Arad, la Iași în cadrul primei ediții al festivalului internațional de teatru studențesc ContemporanIS și mai o dată la Timișoara în cadrul StudenFest. La 25 de ani, în 2009, Andrei a scris un text în două personaje numit „Viață Lights/ Moarte fără filtru”. Proiectul cade, dar textul rămîne și Andrei l-a trimis, în ultima zi, la Concursul Național de Dramaturgie. Cu acest text a cîștigat Concursul Național de Dramaturgie pentru 2009/2010. Premiul consta în montarea spectacolului pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara. Premiera e de altfel una dintre puținele reprezentații de care are parte spectacolul, care în varianta prezentată în cadrul Festivalului Național de Dramaturgie din 2010 nu are aproape nicio legătură cu textul scris de Andrei, nici ca intenție și nici măcar ca număr de personaje. Măcar au păstrat titlul, după cum spune cu umor „britanic” autorul. Textul este selectat pe lista scurtă în cadrul Irish Embassy Award din 2010. În 2012 ajunge pe lista scurtă al concursului intenațional Talking About Borders. Este invitat la gala de premiere care a avut loc la Ambasada Austriei, la București.

Număr de vizualizări :1107


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro